Taxe și impozite: Ce schimbări pregătește Guvernul și cum va fi afectat mediul de afaceri

DCBusiness Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com

Autorităţile române şi reprezentanţii Băncii Mondiale lucrează la actualizarea studiului referitor la reforma fiscală.

Actualul Guvern va păstra cota unică şi în prezent autorităţile române lucrează cu reprezentanţii Băncii Mondiale şi au alţi parteneri pentru o actualizare a studiului iniţial cu privire la reforma fiscală, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Alin Andrieş.

"În planul structural există câteva elemente ce ţin de politica fiscală. Pe de o parte este taxarea proprietăţilor, cu obiectiv 2026, pe de altă parte este îmbunătăţirea colectării şi, în al treilea rând, este aşa-numita reformă fiscală, care are la bază studiul realizat de către Banca Mondială. (...)
În planul de guvernare care este, să spunem, acordul între cele trei partide aflate la guvernare, cota unică este un pilon principal. Din perspectivă politică şi mai ales din perspectiva unui partid din coaliţia de guvernare, este o linie roşie şi astfel s-a decis ca actualul guvern să păstreze cota unică.
În momentul de faţă lucrăm cu colegii de la Banca Mondială şi cu alţi parteneri, astfel încât să updateze studiul iniţial cu privire la reforma fiscală", a precizat joi Andrieş, la Conferinţa Anuală de Taxe PwC România, potrivit unui comunicat al companiei de consultanţă.

El a menţionat că studiul abordează toate taxele şi impozitele aplicabile şi modalităţi alternative de îmbunătăţire în vederea creării unui sistem fiscal mult mai corect pentru toţi participanţii, urmând ca, după ce va apărea varianta actualizată, să se poarte discuţii la nivelul Ministerului Finanţelor cu Comisia Europeană şi cu toţi partenerii, astfel încât să fie înaintat un set de propuneri.

"Urmează după aceea să avem discuţiile cu partenerii sociali, cu mediul de afaceri. În momentul de faţă, nu există o decizie politică. Singura decizie politică cu privire la taxare sau în domeniul fiscal care a fost adoptată de Guvern a fost în luna decembrie, când s-a discutat şi s-a adoptat Ordonanţa de Guvern, trenuleţ care a presupus o serie de măsuri", a mai precizat secretarul de stat din Finanţe.

La rândul său, Geti Toma, şef serviciu, Direcţia Generală de Legislaţie Fiscală şi Reglementări Vamale şi Contabile din Ministerul Finanţelor, a vorbit, în cadrul conferinţei PwC, despre impozitul pe construcţii. Potrivit acesteia, cadrul de reglementare din acest an diferă în anumite elemente importante faţă de cadrul aplicat în anul 2016.

"Ministerul Finanţelor a derulat în cursul săptămânii trecute şi la sfârşitul lunii februarie o serie de întâlniri sectoriale pentru a cunoaşte modul în care acest impozit pe construcţii impactează sectoarele de activitate. Cadrul de reglementare din acest an diferă în anumite elemente importante faţă de cadrul pe care l-am aplicat în anul 2016 şi pentru aceşti contribuabili a fost de interes modul în care vor fi stabilite categoriile de construcţii. În cadrul normelor, punctele să zicem esenţiale care vor fi definitivate vor viza valoarea de impozitare, regimul fiscal al acelor lucrări, să spunem, de modernizare sau a altor lucrări care se fac în general la partea de construcţii care se află în utilizare în baza unui contract de chirie sau în baza altei forme de folosinţă. Şi un alt aspect a fost legat de faptul că în anumite sectoare de activitate sau în conexiune cu impozitele sau cu valoarea care se plăteşte pentru clădirile din sfera de impozite locale trebuie realizate aceste conexiuni de valoare. După cum ştim, impozitul pe construcţii se stabileşte printr-o diferenţă în raport cu acele clădiri pentru care se datorează impozit la autoritatea locală. Eventualele modificări urmează să fie comunicate şi va exista înaintea promovării acestora o dezbatere amplă cu organizaţiile reprezentative ale mediului de afaceri", a subliniat Toma.

Daniela Tănase, director general adjunct Ministerul Finanţelor Publice, a anunţat că este în curs de aprobare o Ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru transpunerea unor directive europene precum aceea care se referă la regimul special de scutire pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi care trebuia transpusă de la 1 ianuarie 2025.

"Şi mai sunt câteva prevederi din Directiva referitoare la cotele de TVA care se regăsesc în acest proiect de ordonanţă de urgenţă. Proiectul este publicat pe site-ul ministerului, în transparenţă decizională şi sperăm ca în cel mai scurt timp să fie adoptat. Sunt măsuri benefice mediului de afaceri, pentru că, o dată creşte plafonul de scutire pentru micii întreprinderi de la 300.000 lei la 325.000 de lei şi apoi se introduce posibilitatea operatorilor economici din România de a solicita aplicarea regimului de scutire şi în alte state membre în care desfăşoară operaţiuni, cu condiţia să nu depăşească la nivelul Uniunii Europene un plafon de 100.000 de euro anual. Dacă vorbim de directive cu modificări ulterioare în legislaţie, tocmai ce a fost adoptată directiva referitoare la TVA în era digitală. Directiva a fost adoptată de către Consiliul Uniunii Europene în data de 11 martie, dar transpunerea acesteia se va face în timp. De exemplu, măsurile referitoare la raportarea anumitor informaţii din facturi, mai ales pentru tranzacţiile intracomunitare, vor trebui transpuse din 2030", a susţinut Daniela Tănase.

Conferinţa Anuală de Taxe PwC România i-a avut ca invitaţi pe Alin Andrieş, secretar de stat Ministerul de Finanţe, Alexandru Drăghici, vicepreşedinte Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Teodor Georgescu, Inspector General, DGAF, Daniela Tănase, Director general adjunct Ministerul Finanţelor Publice, şi Geti Toma, Şef Serviciu, Direcţia Generală de Legislaţie Fiscală şi Reglementări Vamale şi Contabile, Ministerul Finanţelor. Discuţia a fost moderată de Daniel Anghel, Country Managing Partner PwC România, Ruxandra Târlescu, Liderul departamentului de servicii fiscale şi juridice, şi Ionuţ Simion, Partener Taxe. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9772
Diferența 0.0011
Zi precendentă 4.9761
USD
Azi 4.6173
Diferența 0.0060
Zi precendentă 4.6113
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9772 RON
USD flag1 USD = 4.6173 RON
GBP flag1 GBP = 5.9711 RON
CHF flag1 CHF = 5.2210 RON
AUD flag1 AUD = 2.9123 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.2307 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0306 RON
NOK flag1 NOK = 0.4381 RON
SEK flag1 SEK = 0.4597 RON
XAU flag1 XAU = 453.2378 RON
Monede Crypto
1 BTC = 402255.11RON
1 ETH = 9280.96RON
1 LTC = 428.53RON
1 XRP = 10.72RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...

ANAF / Foto: DCBusiness

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel