Reforma greșită a pieței energiei lasă consumatorii fără opțiuni Analiză

Matei Ion |
Data publicării:
Clientul final este cel care suferă cel mai mult
Clientul final este cel care suferă cel mai mult

Prețurile ridicate la gaze și energie electrică au dus la faliment retailerii de energie în multe țări, ceea ce a afectat eforturile de liberalizare a pieței, lăsând consumatorii cu facturi mai mari, cu un număr mai mic de furnizori și cu apeluri pentru reforma pieței.

Numărul companiilor care furnizează gaze și electricitate pentru locuințele britanice s-a redus la mai mult de jumătate în acest an, în timp ce în Singapore au dispărut companii care acopereau aproximativ 9% din piață.

O a cincea companie din Olanda a anunțat joi că a intrat în dificultate, în timp ce unii furnizori germani au ieșit și ei de pe piață.

Liberalizarea pieței europene a dus la apariția mai multor furnizori de energie fără producție proprie. Aceste companii au fost luate pe nepregătite de creșterea vertiginoasă a prețurilor globale ale energiei angro.

În acest an, prețurile de referință la gazele naturale din Europa au crescut cu 700% până în octombrie, iar prețurile din Marea Britanie au urcat cu aproximativ 500%, pe măsură ce economiile globale și-au revenit după pandemie iar cererea de gaze s-a revigorat, în special cele din Asia, într-un moment în care stocurile europene erau scăzute.

Cine plătește

Deși prețurile au scăzut de atunci, ele rămân mult mai mari decât la începutul anului, iar în această iarnă se anunță noi șocuri dacă temperaturile scad brusc sau dacă apar probleme de aprovizionare.

Șocul prețurilor la energie, împreună cu creșterea prețurilor la petrol, se adaugă, de asemenea, la presiunile inflaționiste mai ample, scrie Reuters.

Pe lângă reducerea posibilităților de alegere, prăbușirea companiilor din Marea Britanie a lăsat o factură de miliarde de lire sterline care va fi în cele din urmă repartizată pe plățile clienților, ceea ce a determinat apeluri pentru o revizuire a pieței.

"Actualul sistem nu a fost conceput pentru acest tip de eveniment extrem pe piață", a declarat joi un purtător de cuvânt al autorității de reglementare Ofgem, care a anunțat că va propune în curând reforme.

Pe măsură ce prețurile angro din Marea Britanie au crescut vertiginos, costul pe care furnizorii îl puteau percepe pentru cele mai utilizate tarife a fost limitat de plafonul de preț impus de autoritatea de reglementare Ofgem.

"Plafonarea prețurilor a fost o catastrofă absolută în aceste condiții de piață", a declarat analistul independent de energie Peter Atherton.

Victime și socoteli greșite

Cea mai mare victimă de până acum este Bulb. Cu aproximativ 1,6 milioane de clienți, Bulb este, de asemenea, prima companie care a intrat în Regimul de Administrare Specială (SAR) al Ofgem cu un Ordin de Administrare a Companiei de Furnizare a Energiei.

Acest lucru înseamnă că societatea poate continua să funcționeze în timp ce se găsește o soluție, fiind susținută de banii contribuabililor prin împrumuturi guvernamentale în valoare de aproximativ 1,7 miliarde de lire sterline (2,3 miliarde de dolari).

În România, Getica și-a cerut insolvanța în vară, compania fiind cel mai mare furnizor de pe piața concurențială.

Badea (Hidroelectrica): România va ajunge în scenariul apocaliptic în care va trebui să stingem lumina

Polonia a găsit SOLUȚIA la criza energetică din Europa. La ce s-a gândit Varșovia

Plata facturilor. Marii consumatori de energie au primit bani de la stat

ENGIE Romania atrădea atenția factorilor de decizie cu responsabilități în sectorul energetic că piața traversează o criză fără precedent, atât la nivel european, cât și local. În situația în care măsurile care se vor adopta în vederea atenuării efectelor asupra consumatorilor finali nu vor fi implementate pe principii echitabile și corecte din punct de vedere economic, acestea vor avea repercusiuni majore și iminente asupra companiilor de furnizare și, implicit, asupra clienților pe care acestea îi deservesc, nu numai din perspectiva prețurilor, ci și a siguranței de aprovizionare în prag de iarnă.

În Singapore, cinci comercianți cu amănuntul de energie electrică au ieșit de pe piață la începutul acestui an, după ce o creștere bruscă a prețurilor la electricitate pe fondul penuriei de gaze a făcut ca firmele care stabiliseră prețurile cu clienții să se lupte pentru a-și satisface cererile la prețuri mai mici.

Companiile Best Electricity Supply, Ohm Energy, UGS Energy, SilverCloud Energy și iSwitch furnizau aproximativ 9% din consumatorii de electricitate din Singapore, iar închiderea lor a reprezentat un obstacol în calea liberalizării pieței de energie electrică din această țară.

Compania de stat SP Group controlează în continuare aproximativ 50% din piață, iar Autoritatea pentru piața de energie (EMA) a luat în octombrie măsuri pentru a furniza rezerve de rezervă pentru a se asigura că gazul este disponibil pentru firmele producătoare de energie electrică în caz de nevoie, pentru a contribui la garantarea securității energetice a țării.

În Marea Britanie, furnizorii de energie spun că autoritatea de reglementare a acționat lent.

Furnizorii tradiționali acoperă nevoile clienților lor cu mult timp înainte, dar unii dintre jucătorii mai mici au evitat această strategie pentru a le oferi o mai mare flexibilitate a prețurilor și pentru a încerca să profite de pe urma arbitrajului dintre prețurile cu ridicata și cele cu amănuntul.

"Este o nebunie că testul de prudență financiară nu a analizat dacă companiile cumpărau pe termen scurt și vindeau pe termen lung ... Problema aici a fost tranzacționarea imprudentă", a declarat Greg Jackson Fondator și director general, Octopus Energy, care controlează în prezent peste 8% din piața internă.

Ofgem a declarat joi că reformele planificate vor aborda preocupările legate de rezistența financiară a pieței, precum și asigurarea faptului că prețurile corecte sunt reflectate prin intermediul plafonului de preț.

O decizie cu privire la orice nouă modificare a plafonului de preț va fi publicată în februarie, când va fi anunțat următorul nivel de preț pentru acest mecanism și la timp pentru ca modificările să fie implementate înainte de intrarea în vigoare în aprilie.

Eșuare pe linie și furtuna perfectă

În Marea Britanie, companiile care au eșuat - cu excepția Bulb - au avut împreună peste 2 milioane de clienți care au fost transferați la noi furnizori.

Noile costuri potențiale ale clienților cu energia vor fi acoperite de plafonul de preț impus de autoritățile de reglementare, dar dacă aceștia aveau tarife fixe mai ieftine, vor trebui probabil să plătească mai mult la noul furnizor.

La începutul anului existau 52 de furnizori de energie, potrivit datelor autorității de reglementare Ofgem, iar aproximativ jumătate dintre aceștia au părăsit piața în acest an, conform datelor Ofgem și Reuters.

Bulb a fost plasată în administrare specială mai multe companii ar putea intra în colaps înainte de sfârșitul anului.

În această țară se întrevede că vor rămâne 11 sau 12 furnizori până la sfârșitul anului.

În România, Comisia Parlamentară de anchetă cu privire la cauzele scumpirii energiei va solicita Ministerului Energiei şi Ministerul Mediului realizarea unui studiu privind potenţialul hidroenergetic al ţării.

Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica a afirmat că România va ajunge în scenariul apocaliptic în care va trebui să stingem lumina, dacă nu construim urgent noi centrale de producere a electricităţii din surse nepoluante.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9763
Diferența 0.0002
Zi precendentă 4.9761
USD
Azi 4.6386
Diferența -0.0181
Zi precendentă 4.6567
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 26-04-2024
EUR flag1 EUR = 4.9763 RON
USD flag1 USD = 4.6386 RON
GBP flag1 GBP = 5.8067 RON
CHF flag1 CHF = 5.0843 RON
AUD flag1 AUD = 3.0283 RON
DKK flag1 DKK = 0.6672 RON
CAD flag1 CAD = 3.3920 RON
HUF flag1 HUF = 0.0127 RON
JPY flag1 JPY = 0.0298 RON
NOK flag1 NOK = 0.4234 RON
SEK flag1 SEK = 0.4274 RON
XAU flag1 XAU = 346.8933 RON
Monede Crypto
1 BTC = 300268.59RON
1 ETH = 14692.07RON
1 LTC = 390.66RON
1 XRP = 2.45RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16971.24 0.14%
BET-BK 3120.46 0.07%
BET-FI 60049.67 -0.72%
BET-NG 1214.79 0.19%
BET-TR 35213.26 0.14%
BET-TRN 34401.64 0.14%
BET-XT 1445.69 0.10%
BET-XT-TR 2965.92 0.10%
BET-XT-TRN 2902.41 0.10%
BETAeRO 1059.84 0.16%
BETPlus 2506.82 0.14%
RTL 37270.19 0.11%

Comunicate de presa

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor...

Foto: pexels.com

Cât pierd companiile din cauza angajaţilor nefericiţi

Se spune că banii nu pot cumpăra fericirea,...


Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?
POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel