Suspiciuni de înțelegeri pentru restrângerea concurenței pe piața pieselor și reparațiilor auto. Inspecții la companii care acoperă 70% din parcul auto românesc.
Consiliul Concurenței a anunțat efectuarea unor inspecții inopinate la sediile a șase importatori auto importanți din România, într-un demers care vizează posibile încălcări ale legislației concurenței pe piața serviciilor de întreținere și reparații auto, precum și pe piața distribuției de piese de schimb.
Instituția suspectează că există înțelegeri între importatori și rețelele lor autorizate de dealeri și service-uri, care ar avea ca efect restricționarea accesului altor jucători – service-uri independente și distribuitori de piese aftermarket – la clienții din piață.
Importatorii verificați: BMW, Porsche, Mercedes-Benz, Hyundai, Renault și Euro Inter Trade
Printre companiile vizate se află BMW Romania SRL, Porsche Romania SRL, Mercedes-Benz România SRL, Hyundai Auto România SRL, Renault Commercial Roumanie SRL / Automobile-Dacia SA și Euro Inter Trade Corporation SRL. Aceste firme reprezintă mărci care însumează aproximativ 70% din parcul auto din România, printre care Audi, BMW, Cupra, Dacia, EQ, Hyundai, Mercedes-Benz, Mini, Nissan, Renault, Seat, Skoda, Smart, Volkswagen și Volvo.
Potrivit autorității, investigația vizează anumite clauze contractuale care ar putea forța proprietarii să efectueze lucrări de întreținere (neacoperite de garanție) doar în rețeaua autorizată și cu piese originale, sub amenințarea pierderii garanției autovehiculului.
„Garanţia unui autovehicul nu ar trebui condiţionată de realizarea unor lucrări care nu intră în garanţie şi care sunt plătite de proprietar doar în cadrul reţelelor autorizate sau cu utilizarea exclusivă a anumitor piese de schimb. O astfel de practică este nocivă pentru concurenţă şi prejudiciază clienţii”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Riscuri mari pentru companiile implicate: amenzi de până la 10% din cifra de afaceri
Inspecțiile au fost autorizate de Curtea de Apel București și au ca scop colectarea tuturor informațiilor și documentelor necesare pentru clarificarea posibilelor practici anticoncurențiale. Consiliul precizează că efectuarea inspecțiilor nu reprezintă o antepronunțare privind vinovăția companiilor investigate.
În cazul în care se constată o încălcare a regulilor de concurență, amenzile pot ajunge până la 10% din cifra de afaceri a companiilor vizate. Totuși, companiile care cooperează cu autoritatea în cadrul programului de clemență pot beneficia de reduceri semnificative ale sancțiunilor sau chiar de imunitate totală.
Ancheta are potențialul de a schimba practicile dominante din sectorul auto, unde clienții sunt adesea constrânși să rămână captivi în rețelele oficiale pentru a-și păstra garanțiile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.