Mircea Coșea, previziune sumbră: Măsurile ne vor lovi în cel mult șase luni

Oana Pavelescu |
Data actualizării: | Data publicării:
Profesorul Mircea Coșea
EXCLUSIV
Profesorul Mircea Coșea

Profesorul de economie Mircea Coșea a vorbit, pentru DCBusiness, despre noile măsuri fiscal bugetare, lege pentru care care Guvernul și-a asumat răspunderea și care au fost declarate, azi, 18 octombrie, constituționale de către Curtea Constituțională a României.

Profesorul a spus că: ”Cred că în momentul de față asistăm la un punct de schimbare a opticii guvernamentale, pentru că, deși această propunere legislativă a trecut de Curtea Constituțională, situația internațională este foarte diferită față de acum o săptămână, față de acum două săptămâni. Deci cred, și mai ales după ce văd că se întâmplă în întâlnirile bilaterale, cu ședința de guvern comună de la Kiev, cred că Guvernul va lua anumite măsuri care să aducă o un minim de stabilitate economică în România, în condițiile în care climatul economic internațional este bulversat”. 

Mircea Coșea a apreciat în acest context că pentru anumite lucruri ”va exista o anumită temporizare, și anume măsurile pe care Guvernul vrea să le ia în legătură cu reorganizarea sistemului bugetar la nivel ministerial. Toate aceste propuneri de comasări, de schimbări, dar cred că vor mai fi temporizat, pentru că nimeni nu are interesul să creeze o stare de tensiune acum în țară, însă vor continua măsurile de impozitare și de creștere a încercărilor de a colecta mai mult la buget. Deci, din punctul de vedere al Guvernului, este până la urmă, o victorie dar pe care trebuie să o înțeleagă foarte bine tot ansamblul guvernamental, pentru că, să nu uităm, că la apariția acestor măsuri, Ministerul Justiției a venit cu un document foarte important, în care preconizam niște acte de neconstituționalitate a acestei legi. Deci s-ar putea să existe și anumite probleme, așa cum există probleme acum și între Ministerul de Finanțe și Ministerul Energiei”, a arătat profesorul care a explicat că problema este legată de plafonarea prețului la energie, ”Nu e rezolvată problema, pentru că Ministerul de Finanțe dorește să renunțe la a plafonare în timp ce Ministerul Energiei spune că nu e cazul pentru că sunt bani”.

În acest context Mircea Coșea a spus că: ”Nu știm exact care este sistemul de forță și de contradicție la nivel guvernamental, în coaliția care guvernează astăzi, dar, în mod cert vom avea o perioadă dificilă de acum înainte”, a afirmat profesorul și a continuat explicând că: ”aplicarea acestor măsuri, chiar dacă imediat vor avea un efect, să zicem, de creștere a colectărilor la buget, ele sunt minore și nu pot rezolva situația deficitului. Dar, asupra economiei, asupra fiecărui cetățean apasă o greutate mare, pentru că toate măsurile vor duce, în timp, la o creștere, eu spun că ponderată, dar la o creștere a inflației, va duce la o creștere a prețurilor, ar duce la creșterea numărului societăților care vor intra în incapacitate de plată sau chiar în faliment și va reduce, trebuie să spunem lucrul ăsta, chiar dacă nu se recunoaște, la o reducere a potențialului investițional în viitoarea etapă”, a mai afirmat analistul economic.

Coșea a mai spus că este dificil de preconizat o dezvoltare modernă a economiei: ”Aceste măsuri sunt de strictă contabilitate bugetară, a căror efecte negative pe termen mediu n-au fost bine studiate. Ele vor lovi economia în maximum trei până la șase luni. Intrăm în iarnă fără ca să avem o situație clară asupra facturilor, iar lucrul cel mai dificil este, după părerea mea, faptul că vom fi obligați, în aceste condiții, să ne orientăm mai mult spre cheltuielile care țin de înarmare și de industria de armament, mai ales că noi am prevenit că am primit o lovitură importantă cu ce se întâmplă în Israel”, a mai comentat Mircea Coșea.

Citește și: CCR: Proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare - constituţional / Update: Explicația președintelui Curții

Analistul economic a mai arătat că Israelul are o situație economică dificilă, situație pe care o va avea și în viitor iar  acest lucru afectează programele de pregătire ale armatei și de înarmare ale României, țara noastră având cu Israel o cooperare în acest domeniu într-o proporție de 40-50%. 

Profesorul Coșea a mai apreciat că la ora actuală tot contextul este unul complet nou, o situație pe care nu o anticipa nimeni, unde ceea ce se întâmplă în Israel poate duce la un război în zonă, un război care poate să devină mondial: ”Sigur, în alți termeni decât cei cu care eram obișnuită până acum, dar cu pagube economice masive”.

Așadar, în această situație, analistul economic arătat că ar exista două puncte de pornire: ”Primul, ori guvernul își dă seama că aceste măsuri sunt cât se poate de draconice din punct de vedere al suportului pe care economia poate să îl aibă și atunci vom avea o cădere economică. Ori Guvernul își dă seama că ar trebui să temporizeze, cum spuneam, aplicarea acestor măsuri pentru a da un suflu nou economiei, în măsura în care ea să se mențină măcar în echilibru în condițiile internaționale atât de profund de grave”. 

În concluzie, profesorul a apreciat că ”Guvernul ar trebui să se gândească bine ce face în acest caz, deoarece, deși are cale liberă de la Curtea Constituțională, lumea s a schimbat atât de mult în în 11 zile, în douăsprezece zile, încât măsurile ar trebui să fie măcar reanalizate, să vadă dacă mai pot fi aplicate sau dacă nu e necesară temporizarea lor pentru măcar până în momentul în care se lămurește ce se întâmplă în lume pentru criza din Israel, care este o criză globală”, a mai afirmat profesorul Mircea Coșea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9759
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.9759
USD
Azi 4.6361
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.6361
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 02-05-2024
EUR flag1 EUR = 4.9759 RON
USD flag1 USD = 4.6361 RON
GBP flag1 GBP = 5.8194 RON
CHF flag1 CHF = 5.0891 RON
AUD flag1 AUD = 3.0287 RON
DKK flag1 DKK = 0.6672 RON
CAD flag1 CAD = 3.3885 RON
HUF flag1 HUF = 0.0127 RON
JPY flag1 JPY = 0.0296 RON
NOK flag1 NOK = 0.4212 RON
SEK flag1 SEK = 0.4230 RON
XAU flag1 XAU = 345.2064 RON
Monede Crypto
1 BTC = 266280.11RON
1 ETH = 13574.55RON
1 LTC = 369.45RON
1 XRP = 2.36RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.07%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 17060.94 -0.35%
BET-BK 3137.70 -0.03%
BET-FI 60331.28 0.10%
BET-NG 1223.09 -0.09%
BET-TR 35399.37 -0.35%
BET-TRN 34583.46 -0.35%
BET-XT 1453.84 -0.25%
BET-XT-TR 2982.66 -0.25%
BET-XT-TRN 2918.79 -0.25%
BETAeRO 1051.13 -0.84%
BETPlus 2519.24 -0.35%
RTL 37445.35 -0.36%

Comunicate de presa

Se iau la puricat documente / FOTO: Freepik

Cum se face schimbarea sediului social al unei firme în România

Sediul social al unei societăți reprezintă un...

Foto: Pexels.com

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?
POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel