El a declarat, pentru Agerpres, că sindicatele din cele două sectoare de activitate vor deveni parteneri ai Ministerului Muncii atunci când va fi discutat viitorul proiect al Legii salarizării în sistemul bugetar.
"Am spus dintotdeauna că au dreptate. După o perioadă de doi ani de zile, şi anume mă refer la anii 2020-2021, când Legea salarizării a fost pusă între paranteze, plastic vorbind, şi nu s-a aplicat în continuare ceea ce trebuia să se aplice, s-au creat mult mai multe inechităţi în sistemul public de salarizare. Iată că suntem acum în această perioadă când trebuie să reparăm ceea ce nu s-a făcut doi ani de zile. Am discutat cu dumnealor şi i-am primit şi la sediul PSD din Kiseleff şi am spus foarte clar că îi voi lua parteneri în construcţia viitoarei Legi a salarizării şi, dacă în momentul în care s-a scris PNRR nu s-a luat în calcul o discuţie transparentă cu partidele din opoziţie, pentru că este un program naţional, nu al unui partid, eu nu o să repet aceeaşi greşeală şi îi voi lua parteneri în ceea ce înseamnă construcţia Legii salarizării, dar şi a Legii pensiilor", a afirmat Budăi.
Ministrul Muncii nu a dat termen în care va fi corectată Legea salarizării în sistemul public, precizând că aplicarea unui nou act normativ trebuie corelată cu resursele bugetare ale ţării.
"Pentru a elimina inechităţile din sistem avem nevoie de doi paşi. Primul pas este actul normativ, dar ulterior urmează şi impactul bugetar. Trebuie să vedem, în actualele condiţii economice, la nivel mondial, nu numai în România, ţinând cont şi de contextul social, care este perioada în care România îşi va permite un impact bugetar pentru a rezolva în primul rând inechităţile din sistem, fie că vorbim de sistemul de salarizare, fie că vorbim de sistemul de pensii, şi ulterior să previzionăm o creştere a veniturilor în România, pentru că sunt promotorul ideii că veniturile trebuie să crească", a adăugat Budăi.
Citește și: Noua Lege a pensiilor. Marius Budăi: ”Eu nu sunt de acord să panicăm cetățenii”
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a considerat necesar să clarifice două chestiuni importante legate de seniorii României și, în același timp, a venit cu precizări referitoare la noua Lege a pensiilor, cu accent pe ce formula de calculare a pensiilor.
”Două chestiuni vreau să clarific. În ceea ce privește colapsul din 2030, o exclud categoric și nu sunt de acord. Vă spun și de ce. Dacă o să stăm și o să facem ca în povestea cu Ion Creangă cu drobul de sare și nu o să luăm măsuri, este posibil să ajungem și acolo. Însă eu mă bazez pe experiența pe care o am și vrea să spun că numai în ultimul an au fost create peste 100.000 de locuri de muncă în România, cu măsurile corecte”, a spus ministrul Muncii, răspunzând la îngrijorările care există la nivelul societății legate de capacitatea statului de a plăti, pe viitor pensii, în condițiile în care mulți români au plecat din țară, scade natalitatea, iar populația îmbătrânește.
”În România au mai fost situații în care numărul de seniori care erau la pensie era mai mare decât cel al angajaților. Problemele care au fost, au fost rezolvate de guvernele respective. Eu nu sunt de acord să panicăm cetățenii României. Că sunt probleme și că trebuie să fim foarte foarte atenți, că trebuie să fim proactivi, să nu așteptăm să se ajungă acolo, sunt de acord”, a subliniat Marius Budăi. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.