Greu de ucis. UBS moștenește cele opt uriașe scandaluri ale Credit Suisse

Matei Ion |
Data actualizării: | Data publicării:

Atunci când UBS Group AG va integra Credit Suisse Group AG în următoarele luni, banca elvețiană intenționează să treacă personalul de la fostul rival, predispus la scandaluri, prin ceea ce președintele Colm Kelleher a numit un ”filtru cultural” pentru a elimina eventualele ”mere stricate”.

Adevărul neplăcut pentru UBS este că această verificare nu va face nimic pentru problemele juridice care își croiesc deja drum prin tribunale din Elveția și până în Singapore, iar curățenia va cădea în sarcina consilierului juridic șef al UBS, Barbara Levi, odată ce tranzacția se va încheia - așteptată până în iunie.

Lista lungă de cazuri nerezolvate cuprinde o condamnare penală jenantă pentru facilitarea spălării de bani a unui traficant de cocaină bulgar și o înțelegere de jumătate de miliard de dolari într-un scandal de mită legat de o flotă de pescuit ton din Mozambic.

În total, obligațiile civile ar putea ajunge la miliarde de dolari, la care se adaugă și riscurile penale. Tranzacția în sine a ridicat, de asemenea, noi probleme, deoarece proprietarii de obligațiuni în valoare de cel puțin 6 miliarde de dolari luptă pentru a nu fi șterși.

În timp ce prețul plătit de UBS este suficient de mic pentru a permite băncii să absoarbă expunerea neașteptată, problemele juridice se numără printre principalele necunoscute ale fuziunii dintre cele mai mari două bănci din Elveția. Purtătorii de cuvânt ai ambelor companii au refuzat să comenteze statutul cazurilor cheie sau modul în care acestea vor evolua odată ce se va încheia tranzacția.

Litania de probleme ale Credit Suisse vine în timp ce UBS își reduce propriile restanțe, inclusiv un acord așteptat cu autoritățile americane privind titlurile de valoare garantate cu ipoteci rezidențiale care datează din timpul crizei financiare din 2008. În Franța, UBS a depus un apel la instanța supremă în urma unei condamnări penale de 1,8 miliarde de euro (2 miliarde de dolari) într-un caz fiscal din 2021.

Cele opt scandaluri și procese unde UBS trebuie să facă curat

Condamnare pentru cocaină la Geneva în pericol

Credit Suisse promisese că va face apel la prima condamnare penală a unui mare creditor elvețian din istoria țării. În timp ce o luptă pentru a anula un verdict pronunțat în iunie anul trecut ar fi putut avea sens pentru a-și apăra reputația, calculul se va schimba după preluare.

Având în vedere că un proces în apel ar scoate din nou la iveală detalii jenante despre practicile de conformitate ale Credit Suisse, UBS ar putea dori să lase lucrurile să curgă.

A scăpa de celălalt caz penal nerezolvat va fi mai dificil. Yves Bertossa, procuror din Geneva, a identificat în iunie anul trecut peste 60 de milioane de dolari care, în opinia sa, au fost spălate prin intermediul Credit Suisse.

Yves Bertossa a susținut anul trecut că Credit Suisse nu a reușit să împiedice opt tranzacții efectuate de fostul manager de avere Patrice Lescaudron între 2008 și 2014. Bertossa, cel mai înalt procuror din Geneva pentru infracțiuni financiare, a declarat că aceste tranzacții au constituit spălare de bani în formă agravată din partea creditorului.

Credit Suisse a susținut în mod constant că Lescaudron, care a fost condamnat pentru o schemă de fraudă de lungă durată, a fost un lup singuratic care și-a ascuns înșelăciunea. Un purtător de cuvânt al procurorului din Geneva a confirmat că ancheta lui Bertossa este încă în curs de desfășurare.

Conform dreptului penal elvețian, UBS poate fi trasă la răspundere chiar dacă infracțiunea a avut loc înainte de implicarea sa, sunt de părere experții elvețieni în drept penal.

Procurorul Yves Bertossa ar putea alege în schimb să pună sub acuzare bancherii individuali, mai degrabă decât Credit Suisse.

În cazul în care autoritățile se vor îndrepta împotriva creditorului, legislația elvețiană privind societățile comerciale nu permite unei companii care achiziționează să limiteze răspunderea penală care ar putea apărea din acțiunile anterioare ale companiei țintă, a spus el. Cu toate acestea, UBS ar fi putut, totuși, să încerce să obțină imunitate față de oricare dintre cazurile penale anterioare ale Credit Suisse ca parte a tranzacției, a adăugat el. Compania a refuzat să comenteze.

Răzbunarea georgiană

Ca parte a repercusiunilor Lescaudron, fostul prim-ministru georgian Bidzina Ivanishili contestă cazuri în Insulele Bermude și Singapore pentru a recupera pierderile rezultate din faptul că managerul de avere a băgat bani în contul miliardarului în încercarea de a acoperi pierderile altor clienți.

Unitatea din Insulele Bermude a Credit Suisse, care a gestionat o parte considerabilă din averea lui Ivanishvili, ”a închis ochii” la comportamentul infracțional al lui Lescaudron, a decis un judecător din țara insulară la începutul anului 2022. Credit Suisse contestă verdictul, care a stabilit despăgubiri de peste 600 de milioane de dolari.

Există un caz conex în Singapore, unde Ivanishvili dă în judecată un trust al Credit Suisse care a gestionat o parte separată a averii sale. Avocații georgianului au declarat că solicită în total aproximativ 800 de milioane de dolari. Procesul s-a încheiat în Singapore în februarie, dar mai sunt câteva luni până la un verdict.

Avocatul principal al CS Trust Singapore a surprins observatorii în timpul procesului, recunoscând că nu și-a îndeplinit obligațiile fiduciare și că ar fi trebuit să semnaleze transferurile neautorizate. Deși este posibil ca aceasta să fi fost o încercare de a limita responsabilitățile trustului, ar putea avea o influență asupra faptului dacă judecătorul se pronunță în favoarea magnatului.

Expunerea finală a UBS ar putea fi limitată. Cele două instanțe vor ajusta probabil daunele în funcție de rezultatul celeilalte. De asemenea, fondurile care acoperă hotărârea din Bermuda au fost complet provizionate. Credit Suisse a refuzat să comenteze dacă au fost puși deoparte bani pentru eventualele pierderi din procesul din Singapore.

Scandalul din Mozambic

Începând cu luna septembrie, la Londra, echipa de avocați a UBS s-ar putea confrunta cu un proces civil de 13 săptămâni privind rolul Credit Suisse în scandalul "bonurilor de ton" de 2 miliarde de dolari. Pentru a rezolva o anchetă penală a Departamentului de Justiție al SUA privind un scandal de strângere de fonduri în urma căruia sute de milioane de dolari au fost jefuiți din Mozambic, banca a acceptat în 2021 să plătească aproape 475 de milioane de dolari.

Împrumuturile au fost acordate pentru trei proiecte maritime, inclusiv o flotă de pescuit de ton și o operațiune de supraveghere pentru a proteja coasta Mozambicului împotriva piraților. Trei foști bancheri de la Credit Suisse au fost condamnați în SUA pentru acceptarea de mită.

Autoritățile din Mozambic acuză Credit Suisse că a ignorat mai multe semnale de alarmă atunci când a aranjat împrumuturile pentru companiile susținute de stat. Creditorul elvețian neagă aceste afirmații. Și în acest caz, există posibilitatea ca UBS să aleagă să ajungă la o înțelegere pentru a evita jena unui proces de lungă durată la Londra.

Scandalul din SUA

La sfârșitul lunii martie - la doar câteva zile după vânzarea forțată către UBS - comisia de finanțe a Senatului SUA a declarat că a descoperit "încălcări majore" ale acordului de recunoaștere a vinovăției de 2,6 miliarde de dolari încheiat de Credit Suisse pentru că a ajutat americanii să fraudeze taxele. Ron Wyden, democratul din Oregon care prezidează comisia, a declarat că investigația sa arată că banca nu a respectat înțelegerea din 2014 și că preluarea în așteptare "nu șterge totul cu buretele".

Credit Suisse a declarat că nu tolerează evaziunea fiscală și că "cooperează activ" cu Departamentul de Justiție. Nu este clar ce sancțiuni ar putea rezulta în urma acuzațiilor.

Creditorul elvețian a suferit, de asemenea, un eșec juridic în martie. O instanță din New Jersey a respins încercarea sa de a respinge statutul de acțiune colectivă într-un proces de 1,8 miliarde de dolari intentat de investitorii în biletele sale tranzacționate la bursă VelocityShares Daily Inverse VIX Short Term. Costul potențial de a pierde la proces face ca o înțelegere să fie probabilă și să se situeze în jurul valorii de 500 de milioane de dolari, potrivit lui Elliott Stein, analist senior de litigii la Bloomberg Intelligence .

Într-o altă problemă din SUA, Credit Suisse se confruntă cu un litigiu civil privat care se referă la pretenții de aproximativ 2 miliarde de dolari legate de rolul său în vânzarea de titluri garantate cu ipoteci rezidențiale, care au contribuit la criza financiară din 2008. Deciziile recente ale instanțelor de judecată indică o potențială tranzacție între 400 și 800 de milioane de dolari, potrivit lui Stein.

Dezastrul Greensill

Credit Suisse a declarat în urmă cu un an că investitorii ar trebui să se pregătească pentru o luptă de cinci ani cu asigurătorii și unii debitori din cauza imploziei unui grup de fonduri de 10 miliarde de dolari legate de finanțatorul căzut în dizgrație Lex Greensill. Astfel, UBS are de luptat aproape patru ani.

Pe lângă eforturile foștilor parteneri de a-și recupera o parte mai mare din bani, Serious Fraud Office din Marea Britanie investighează acuzațiile de spălare de bani ale GFG Alliance a lui Sanjeev Gupta, la care Greensill a fost un creditor important.

Autoritatea de reglementare bancară elvețiană Finma a început procedurile de executare împotriva a patru foști angajați ai Credit Suisse după ce a concluzionat în februarie că creditorul și-a "încălcat grav" obligațiile de gestionare a riscurilor în cazul finanțării lanțului de aprovizionare Greensill Capital.

Fiascoul Archegos

În timp ce Credit Suisse a ajuns la o înțelegere cu o serie de fonduri de pensii din SUA pentru pierderile legate de implozia Archegos Capital Management din 2021, cel puțin încă unul a dat în judecată consiliul băncii pentru presupusa "conduită nechibzuită" care a contribuit la o depreciere de 4,7 miliarde de dolari.

Spre deosebire de alte bănci care lucrau cu family office-ul care a gestionat averea miliardarului Bill Hwang, Credit Suisse a întârziat să își lichideze pozițiile și a fost prinsă cu pierderi majore.

Ancheta privind sancțiunile rusești

UBS și Credit Suisse sunt legate cel puțin într-o problemă. La 23 martie - la doar patru zile după ce a fost anunțată nunta pușcă - a ieșit la iveală faptul că ambele se numără printre cei citați de Departamentul de Justiție în cadrul unei anchete pentru a afla dacă profesioniștii din domeniul financiar au ajutat oligarhii ruși să se sustragă sancțiunilor.

Anchetele americane se concentrează pe identificarea personalului care a avut de-a face cu clienți sancționați și pe modul în care acești clienți au fost verificați în ultimii ani. Înainte de impunerea unor noi sancțiuni în urma invaziei președintelui Vladimir Putin în Ucraina, Credit Suisse era un magnet pentru rușii bogați. La apogeul său, banca a gestionat peste 60 de miliarde de dolari pentru clienții din această țară și încă mai gestiona aproximativ 33 de miliarde de dolari, recent, în mai 2022.

Reacție negativă a obligațiunilor

Pe lângă problemele juridice moștenite, combinația a ridicat altele noi. Unii proprietari nemulțumiți de obligațiuni Credit Suisse în valoare de 17 miliarde de dolari, care au fost șterse în urma tranzacției aranjate în grabă, se pregătesc de luptă. Curtea Administrativă Federală din Elveția a confirmat că a primit patru procese reprezentând cel puțin 6 miliarde de dolari în datorii suplimentare de gradul 1, în timp ce sute de persoane au dat în judecată autoritatea de reglementare bancară din Elveția, Finma.

Acest lucru ar putea fi doar o nuanță pentru UBS, deoarece riscul a fost menționat în mod clar în ofertă. De asemenea, orice litigiu trebuie să fie intentat în conformitate cu legislația elvețiană, tăind astfel posibilitatea ca firmele din New York să dea în judecată în capitala financiară americană.

"Aceste procese au probabil șanse scăzute", a declarat Stein de la Bloomberg Intelligence. "Lectura mea din documentația obligațiunilor este că ar fi foarte greu pentru deținătorii de obligațiuni să aibă succes pe fond".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9763
Diferența 0.0009
Zi precendentă 4.9754
USD
Azi 4.6625
Diferența -0.0114
Zi precendentă 4.6739
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 18-04-2024
EUR flag1 EUR = 4.9763 RON
USD flag1 USD = 4.6625 RON
GBP flag1 GBP = 5.8158 RON
CHF flag1 CHF = 5.1291 RON
AUD flag1 AUD = 3.0043 RON
DKK flag1 DKK = 0.6670 RON
CAD flag1 CAD = 3.3895 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0302 RON
NOK flag1 NOK = 0.4235 RON
SEK flag1 SEK = 0.4281 RON
XAU flag1 XAU = 356.8680 RON
Monede Crypto
1 BTC = 295754.03RON
1 ETH = 14290.52RON
1 LTC = 376.59RON
1 XRP = 2.34RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16883.08 -0.21%
BET-BK 3109.87 0.11%
BET-FI 60489.28 0.26%
BET-NG 1206.45 -0.08%
BET-TR 35030.34 -0.21%
BET-TRN 34222.93 -0.21%
BET-XT 1439.97 -0.10%
BET-XT-TR 2954.19 -0.10%
BET-XT-TRN 2890.95 -0.10%
BETAeRO 1064.40 0.07%
BETPlus 2495.03 -0.23%
RTL 37061.21 -0.21%

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel