Germania investește într-un nou scut antiaerian. Arhitectura va permite protejarea și a altor state europene

Matei Ion |
Data publicării:
Familia de rachete IRIS-T AA
Familia de rachete IRIS-T AA

În timp ce Germania încearcă să își extindă prezența militară în Europa pe fondul războiului dintre Rusia și Ucraina, se pare că noua sa arhitectură de apărare aeriană este în curs de elaborare.

Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat recent că țara sa a decis să investească semnificativ în apărarea antiaeriană în următorii ani, oferind altor țări europene posibilitatea de a profita de arhitectura sistemului care va fi pus la punct de Germania.

Luând cuvântul la Universitatea Charles din Republica Cehă la 29 august, Scholz a prezentat planul actualizat al guvernului german pentru apărarea aeriană a Uniunii Europene în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Anunțul vine în contextul în care Germania și-a majorat cheltuielile pentru apărare și și-a asumat un rol militar mai proactiv.

Scholz a cerut, de asemenea, o extindere a NATO și s-a angajat să sprijine Ucraina atât timp cât va fi nevoie. În februarie, la trei zile după ce Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie, liderul german a declarat că țara sa va aloca 100 de miliarde de euro (107 miliarde de dolari) pentru un fond militar special și va crește cheltuielile pentru apărare peste 2% din PIB.

Cancelarul a declarat că "a fost răspunsul corect la punctul de cotitură care a început cu atacul Rusiei asupra Ucrainei". Ulterior, Germania a anunțat că va achiziționa avionul de luptă invizibil american F-35 Lightning II. Primul lot de aeronave va fi livrat în 2026.

Deși aceste măsuri au fost luate în urma invaziei rusești în Ucraina, majoritatea dintre ele erau în discuție de ani de zile. Conceptul de apărare antiaeriană câștigă rapid teren în Germania, mai mulți oficiali din toată lumea militând pentru el.

Statele Unite, de exemplu, au o arhitectură de apărare antirachetă dedicată pentru a se proteja de rachetele trimise de adversari. Aceasta este concepută pentru a proteja o țară întreagă de rachete care se apropie, cum ar fi rachetele balistice intercontinentale (ICBM) sau alte rachete balistice.

Aceasta include interceptoare terestre, rachete antibalistice, sisteme de rachete maritime, spațiale, laser și de mare altitudine.

Deși arhitectura de apărare antiaeriană a Germaniei nu se străduiește să o imite pe cea a SUA, aceasta merită o privire atentă asupra caracteristicilor promițătoare care au fost iterate recent de susținătorii ei, inclusiv de cancelar.

"Dacă vom dezvolta împreună un sistem de apărare aeriană în Europa, acesta nu va fi doar mai eficient și mai rentabil. Ar fi, de asemenea, un câștig de securitate pentru întreaga Europă și un exemplu remarcabil de consolidare a pilonului european în cadrul NATO", a subliniat el.

Scutul german pentru Europa

Ideea "Scutului german" a fost menționată de oficiali, designul arhitecturii incluzând contramăsuri multiple pentru amenințări la altitudini și distanțe joase, medii și superioare. Scutul ar urma să fie cuplat cu sistemul de gestionare a bătăliei SAMOC (Surface-to-Air Missile Operations Center) al Airbus.

Centrul de operațiuni cu rachete sol-aer (SAMOC) este un sistem mobil de gestionare a apărării aeriene creat în principal pentru operațiuni comune într-un context multiservicii și global, inclusiv misiuni sub comandă națională, NATO sau a Uniunii Europene.

Sistemul utilizează tehnologii avansate de planificare, de gestionare a legăturilor de date multiple, de procesare a datelor și de afișare ergonomică pentru a optimiza un amestec de senzori și sisteme de arme.

SAMOC are o adoptare pe scară largă și permite o interoperabilitate NATO completă bazată pe legături de date tactice și pe procesarea mesajelor militare. Sistemul este pregătit pentru integrarea oricărui sistem existent sau viitor.

Potrivit Airbus, sistemul SAMOC poate combina componente din țări NATO și non-NATO pentru a crea o apărare dedicată împotriva traiectoriilor adverse. În prezent, este folosit de Arabia Saudită, Germania și Ungaria.

Germania s-a concentrat pe o coordonare strânsă și pe integrarea apărării aeriene. În cadrul unor exerciții anterioare, forțele germane și olandeze și-au conectat sistemele de apărare aeriană Patriot. Pe măsură ce războiul din Ucraina a continuat, cele două țări și-au desfășurat sistemele de apărare antirachetă Patriot în Slovacia.

Potrivit lui Scholz, Polonia, statele baltice, Republica Cehă și țările scandinave ar putea fi și ele integrate în sistem.

Autoritățile forțelor aeriene germane au început să caute un sistem de apărare superior la începutul acestui an, având ca potențiale opțiuni sistemele israeliene Arrow-3 și Iron Dome. De asemenea, Germania ar fi examinat și sistemul de apărare antiaeriană la mare altitudine (THAAD), fabricat de SUA; cu toate acestea, această opțiune este în prezent pe plan secundar.

Oficialii și analiștii germani sunt îngrijorați de faptul că Rusia ar fi putut desfășura rachete Iskander în exclava sa Kaliningrad. Aceste rachete se pot deplasa la altitudini mari și sunt capabile să lovească numeroase orașe europene, inclusiv Berlinul, în câteva minute. Acesta este principalul motiv al Inițiativei scutului german.

Nu este clar dacă Germania va opta pentru un singur sistem de apărare antiaeriană sau pentru o combinație a celor două - Arrow 3 și Iron Dome. Prin urmare, deși se știu puține lucruri despre planurile germane cu privire la sistemele care ar urma să compună Scutul German, ceea ce se știe este că arhitectura ar avea un sistem pe mai multe niveluri.

Trei niveluri pentru combaterea rachetelor rusești

Producătorii locali din domeniul apărării - Rheinmetall, Hensoldt și Diehl Defense - au făcut echipă anul trecut cu un pachet bazat pe interceptorul Iris-T SLM al Diehl pentru nivelul inferior de apărare. MBDA și alte companii au început, de asemenea, să producă sisteme de apărare extrem de mobile, concepute special pentru dronele mici.

Germania dispune deja de Patriot, un sistem mai experimentat de mare altitudine și cu rază lungă de acțiune care provine din SUA, cu un istoric de succes împotriva proiectilelor cu rază scurtă de acțiune care rămân în interiorul atmosferei. Odată cu achiziția unui Arrow sau a unui Iron Dome, un alt sistem avansat de apărare antirachetă se va afla în rezerva sa.

Germania a urmărit să se impună ca lider pe piața de rază medie de acțiune, care vizează avioanele și rachetele rapide, cu sistemul tactic de apărare aeriană sau Taktisches Luftverteidigungssystem (TLVS), o armă de înlocuire a Patriot.

MBDA Deutschland și Lockheed Martin lucraseră la sistemul de apărare aeriană cu rază medie extinsă (MEADS) pentru a îndeplini cerința TLVS a Luftwaffe. Din cauza temerilor că această cheltuială ar putea deturna fondurile de la un efort concentrat pentru combaterea dronelor, oficialii au anulat programul anul trecut.

Potrivit lui Christian Mölling, director de cercetare la Consiliul German pentru Relații Externe din Berlin, consecințele acestei alegeri ar putea încă pune în pericol ambițiile Germaniei de a fi un lider global în domeniul apărării aeriene. Cu toate acestea, cu scutul european condus de Germania, Berlinul s-ar putea catapulta în rolul de furnizor de securitate.

Citește și: Cât costă rachetele pe care Rusia le lansează, într-o zi, asupra Ucrainei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9763
Diferența 0.0002
Zi precendentă 4.9761
USD
Azi 4.6386
Diferența -0.0181
Zi precendentă 4.6567
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 26-04-2024
EUR flag1 EUR = 4.9763 RON
USD flag1 USD = 4.6386 RON
GBP flag1 GBP = 5.8067 RON
CHF flag1 CHF = 5.0843 RON
AUD flag1 AUD = 3.0283 RON
DKK flag1 DKK = 0.6672 RON
CAD flag1 CAD = 3.3920 RON
HUF flag1 HUF = 0.0127 RON
JPY flag1 JPY = 0.0298 RON
NOK flag1 NOK = 0.4234 RON
SEK flag1 SEK = 0.4274 RON
XAU flag1 XAU = 346.8933 RON
Monede Crypto
1 BTC = 297953.42RON
1 ETH = 14561.91RON
1 LTC = 395.90RON
1 XRP = 2.46RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16971.24 0.14%
BET-BK 3120.46 0.07%
BET-FI 60049.67 -0.72%
BET-NG 1214.79 0.19%
BET-TR 35213.26 0.14%
BET-TRN 34401.64 0.14%
BET-XT 1445.69 0.10%
BET-XT-TR 2965.92 0.10%
BET-XT-TRN 2902.41 0.10%
BETAeRO 1059.84 0.16%
BETPlus 2506.82 0.14%
RTL 37270.19 0.11%

Comunicate de presa

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor...

Foto: pexels.com

Cât pierd companiile din cauza angajaţilor nefericiţi

Se spune că banii nu pot cumpăra fericirea,...


Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?
POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel