FT: Politician belgian de extremă dreapta, spion pentru Beijing. Ofițelul de legătură a operat și în România și Polonia

Matei Ion |
Data actualizării: | Data publicării:
Frank Creyelman
Frank Creyelman

Spionii chinezi au folosit un politician belgian de extremă dreapta (Vlaams Belang) ca agent de informații timp de peste trei ani, într-un caz care arată cum Beijingul a desfășurat operațiuni de a influența politica în favoarea sa.

Daniel Woo, ofițer în cadrul agenției de spionaj a Ministerului Securității de Stat din China, l-a determinat pe Frank Creyelman, un fost senator belgian, să influențeze discuțiile din Europa pe teme care variază de la represiunea Chinei împotriva democrației în Hong Kong până la persecuția uigurilor din Xinjiang.

În timp ce cancelarul german Olaf Scholz urma să viziteze China la sfârșitul anului 2022, Woo i-a cerut lui Creyelman să convingă doi membri de dreapta ai Parlamentului European să spună public că SUA și Marea Britanie subminează securitatea energetică europeană.

"Scopul nostru este de a diviza relația SUA-Europa", i-a scris Woo într-un mesaj text lui Creyelman.

Relația dintre ofițerul de caz chinez și agentul său belgian este documentată în mesaje text care datează din 2019 până la sfârșitul anului 2022, care au fost obținute de la o sursă de securitate occidentală în cadrul unei investigații comune a Financial Times, Der Spiegel și Le Monde.

Schimburile de mesaje dezvăluie în detalii explicite modul în care serviciile de informații chineze încearcă să manipuleze discuțiile politice din întreaga lume în favoarea Beijingului - o preocupare tot mai des semnalată de agențiile de securitate occidentale.

În timp ce majoritatea țărilor se angajează în spionaj, operațiunea din Europa evidențiază una dintre caracteristicile definitorii ale spionajului chinezesc: operațiuni de influență pe scară largă, menite să modeleze dezbaterea politică, care se întind de la Ottawa, Londra și Canberra. De asemenea, Washingtonul a avertizat în repetate rânduri cu privire la eforturile secrete ale Beijingului de a interveni în alegeri.

"Ministerul chinez al Securității Statului (MSS) a petrecut decenii încercând să modeleze politica și discursul global despre China. Recrutarea și manipularea cadrelor universitare, a factorilor de decizie politică, a liderilor de afaceri și, așa cum arată acest caz, chiar a politicienilor face parte din acest lucru", a declarat Alex Joske, consultant la McGrathNicol și autorul cărții "Spies and Lies", o carte despre MSS.

Ministerul Securității Statului

Ministerul Securității Statului

Woo operează de la filiala Zhejiang a MSS, potrivit oficialilor serviciilor de informații din patru țări occidentale. Serviciile secrete occidentale l-au urmărit, de asemenea, operând în Polonia și România.

Într-un schimb de replici din 2021, Woo i-a spus lui Creyelman că a primit sarcina de a-l "ataca pe Adrian Zenz", un cercetător care a contribuit la dezvăluirea modului în care China a deținut sute de mii de persoane din minoritatea uigură, majoritar musulmană, în regiunea Xinjiang, situată în extremitatea vestică a țării.

Woo i-a cerut, de asemenea, lui Creyelman să ajute la perturbarea unei conferințe privind Taiwanul, iar cei doi au discutat despre plata unui intermediar pentru a influența un cardinal catolic să avertizeze împotriva politizării Covid-19, în timp ce China se afla sub presiune din cauza virusului care a apărut la Wuhan.

Foști oficiali ai serviciilor de informații americane cu experiență în domeniul MSS, care au fost informați cu privire la schimburile de mesaje, au declarat că mesajele aveau caracteristicile unei operațiuni clasice de influență politică a agenției.

"Ele reflectă obsesia MSS cu privire la faptul că SUA ar fi fost autoarele din spatele mișcării de protest din Hong Kong, dorința de a căuta în mod constant oportunități de a perturba conferințele și evenimentele pro-Taiwan din țări terțe și misiunea sa de a-i discredita pe cei care raportează abuzurile privind drepturile omului din Xinjiang", a declarat Dennis Wilder, fost analist de top al CIA pentru China, în prezent la Universitatea Georgetown.

Un fost agent CIA cu experiență în Europa a declarat că ofițerii de caz ai MSS au avut tendința de a se concentra pe recrutarea sau cooptarea politicienilor de rang inferior de pe continent "care sunt simpatizanți ai cauzei Chinei sau care beneficiază de generozitatea Chinei".

"Acești politicieni de rang inferior și-au stabilit accesul la înalți oficiali, discută în mod regulat cu aceștia subiecte sensibile și apoi, cu sau fără voia lor, împărtășesc cu MSS ceea ce au aflat", a declarat fostul ofițer CIA.

3. -imagine fara descriere- (interior-meeting-room-european-parliament-brussels-belgium_14420600.jpg)

Un schimb de replici între Woo și Creyelman a dezvăluit în mod clar această strategie. Ofițerul chinez a făcut referire la eforturile din trecut de a-l viza pe Martin Selmayr, fost secretar general al Comisiei Europene, care a fost cândva unul dintre cei mai puternici oficiali de la Bruxelles.

Nu există nicio dovadă că China a avut succes în acest demers. Selmayr, în prezent șef al reprezentanței UE în Austria, a negat vehement că ar fi avut cunoștință de această situație, adăugând că nu era responsabilitatea sa "să explice conversații mai degrabă dubioase între persoane cu o natură evident dubioasă".

Nu este clar cum și când a fost recrutat Creyelman. Relația sa cu Woo pare să se fi desfășurat de la distanță, cu excepția unei călătorii în Sanya, un oraș-stațiune balneară din insula Hainan, în 2019, pentru a se întâlni cu responsabilul său de informații.

Veteran al mișcării naționaliste flamande de extremă dreapta (Vlaams Belang) din Belgia încă din 1977, Creyelman a făcut parte din Senatul federal din 1999 până în 2007 și este în prezent membru onorific al parlamentului flamand. Până vineri, el a fost liderul partidului Vlaams Belang în orașul său local, Mechelen.

Tom Van Grieken, liderul Vlaams Belang, a declarat vineri că acțiunile lui Creyelman "contravin scopului și esenței, chiar și numelui partidului nostru" și a anunțat că acesta a fost exclus din partid cu efect imediat.

Nigel Inkster, fost șef de operațiuni la MI6 și expert în serviciile secrete chineze, a declarat că MSS și-a desfășurat cea mai mare parte a spionajului prin intermediul departamentelor provinciale, iar Zhejiang a avut "întâietate" pentru operațiunile din Europa.

O sursă occidentală de informații a declarat că divizia MSS din Zhejiang, o provincie din estul Chinei, avea aproximativ 5.000 de ofițeri de informații și că își întâlnea în mod obișnuit activele la Sanya.

"China are o capacitate semnificativă de colectare umană și electronică la Bruxelles, care este considerat un mediu bogat în ținte datorită concentrării organizațiilor internaționale, inclusiv Comisia Europeană și NATO", a declarat Inkster, care lucrează acum pentru firma de consultanță Enodo Economics.

Fostul agent CIA a declarat că MSS a avut, de asemenea, tendința de a-și asuma mai multe riscuri în Europa, deoarece a considerat că consecințele de a fi prins sunt mai puțin grave decât în SUA. Un fost ofițer de rang înalt din cadrul serviciilor de informații occidentale a declarat că Bruxelles a fost un obiectiv special, deoarece serviciile sale de securitate nu dispuneau de resurse suficiente.

4. -imagine fara descriere- (national-flags-countries-member-nato-fly-outside-organisation-headquarters-brussels-belgium-april-20-2023_23916900.jpg)

"Belgia a devenit un centru important pentru operațiunile de informații ale unei varietăți de state ostile datorită ușurinței cu care se operează acolo", a declarat fostul ofițer superior.

Premierul belgian Alexander De Croo a fost întrebat despre această știre la sosirea sa la summitul liderilor UE de vineri de la Bruxelles iar acesta a spun că i se pare problematic: ”Asta ar însemna, de fapt, că unii oameni ne sabotează prosperitatea, securitatea, democrația din interior, dintr-un partid care se află în parlamentul țării noastre, în Senat... . Un senator din Vlaams Belang fiind pe prima pagină a Financial Times - întreaga lume a văzut asta".

De Croo a declarat că știa despre dezvăluiri de câteva săptămâni și că a fost "șocat". El a spus că acest lucru arată că "extrema dreaptă poate fi un pericol pentru societatea noastră".

Woo a discutat de mai multe ori despre bani în schimburile de replici, inclusiv despre sumele pe care i le-ar fi plătit lui Creyelman sau altora pentru ajutorul lor. La un moment dat, Woo l-a învățat pe Creyelman cum să folosească o aplicație pentru a transfera criptomonede.

Creyelman pare să fi avut puțin succes în îndeplinirea sarcinilor atribuite de Woo în texte. În iunie 2021, de exemplu, el a recunoscut că "a încercat să se opună ... fără succes" unei rezoluții din parlamentul belgian care îi declara pe uiguri în pericol de genocid.

În 2019, Woo i-a cerut lui Creyelman să aranjeze publicarea unui articol care respingea protestele pro-democrație din Hong Kong. Creyelman a spus că ar putea plăti un jurnalist independent care ar cere cel puțin 2.000 de euro.

Jurnalistul cu sediul la Bruxelles, James Wilson, a declarat că a fost abordat de Creyelman pentru "o lucrare despre China", dar că "a refuzat politicos" și că a scrie articole contra cost este "împotriva principiilor mele".

În ultimul mesaj din SMS-urile obținute, Woo spunea că se baza pe Creyelman pentru a-i convinge pe doi membri ai Vlaams Belang din Parlamentul European - Tom Vandendriessche și Filip De Man - să facă declarații înainte de vizita lui Scholz.

"Am avut unele probleme de lucru pe alte canale, așa că, deocamdată, mă bazez pe europarlamentarii dumneavoastră pentru a aduce vești bune. [Lol][Lol]."

Dar nu a urmat nicio declarație. Vandendriessche a declarat că nu a purtat nicio discuție cu Creyelman pe această temă. De Man a refuzat să comenteze dacă a discutat problema cu Creyelman.

Woo nu a putut fi contactat la mai multe numere de telefon și adrese de e-mail pe care le-a folosit. Ambasada Chinei la Bruxelles a declarat că nu are cunoștință despre aceste evenimente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9764
Diferența 0.0005
Zi precendentă 4.9759
USD
Azi 4.65
Diferența 0.0139
Zi precendentă 4.6361
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 02-05-2024
EUR flag1 EUR = 4.9764 RON
USD flag1 USD = 4.6500 RON
GBP flag1 GBP = 5.8180 RON
CHF flag1 CHF = 5.0964 RON
AUD flag1 AUD = 3.0368 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.3893 RON
HUF flag1 HUF = 0.0128 RON
JPY flag1 JPY = 0.0299 RON
NOK flag1 NOK = 0.4198 RON
SEK flag1 SEK = 0.4254 RON
XAU flag1 XAU = 344.1075 RON
Monede Crypto
1 BTC = 275218.53RON
1 ETH = 13899.97RON
1 LTC = 374.98RON
1 XRP = 2.42RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.07%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 17220.62 0.94%
BET-BK 3164.24 0.85%
BET-FI 60122.56 -0.35%
BET-NG 1230.92 0.64%
BET-TR 35730.69 0.94%
BET-TRN 34907.14 0.94%
BET-XT 1464.79 0.75%
BET-XT-TR 3005.12 0.75%
BET-XT-TRN 2940.77 0.75%
BETAeRO 1054.57 0.33%
BETPlus 2542.77 0.93%
RTL 37780.44 0.89%

Comunicate de presa

Se iau la puricat documente / FOTO: Freepik

Cum se face schimbarea sediului social al unei firme în România

Sediul social al unei societăți reprezintă un...

Foto: Pexels.com

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel