Banca Națională a Ungariei va menține marți rata dobânzii de referință la 6,5%, potrivit tuturor celor 22 de economiști dintr-un sondaj Bloomberg. Decizia va fi anunțată la ora 14:00 la Budapesta, urmată de o declarație și un briefing o oră mai târziu, scrie Bloomberg.
Ungaria a reluat relaxarea luna trecută, reducând dobânda cheie cu un sfert de punct la 6,5%, încă la egalitate cu România pentru cel mai ridicat indice de referință din Uniunea Europeană. Măsura a urmat unui ciclu de relaxare care s-a întins pe mai mult de un an, cu o scurtă pauză în august.
O alunecare a monedei naționale l-a determinat pe viceguvernatorul Barnabas Virag să adopte un ton mai dur săptămâna trecută, afirmând că rata ar putea fi menținută pentru o „perioadă susținută”, deoarece vânturile contrare din geopolitică și modificarea așteptărilor privind ratele din SUA limitează marja de relaxare monetară a Ungariei.
O creștere prognozată a inflației în restul acestui an, precum și consecințele recentelor măsuri anunțate de administrația premierului Viktor Orban pentru a stimula creșterea economică lentă în perioada premergătoare alegerilor din 2026, au complicat, de asemenea, sarcina băncii centrale.
„În mod clar, o reducere a ratei nu este pe masă”, a declarat Frantisek Taborsky, un analist ING Groep NV, într-o notă de luni. „Întrebarea principală este cât de lungă va fi pauza în ciclul de tăiere. Ne așteptăm la o nouă reducere a ratei în decembrie - cu toate acestea, piața se mișcă într-o direcție hawkish mai departe.”
Forintul, care a scăzut la minimul ultimelor 18 luni față de euro în această lună, a slăbit cu peste 1% până acum în octombrie. De la ultimele comentarii ale lui Virag, comercianții de pe piața monetară au exclus practic orice reducere a ratelor în acest an, pe baza acordurilor privind ratele la termen.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.