Urmărește dezbaterea live

După ce s-a temut de victoria lui Putin, NATO se teme acum de înfrângerea lui

Oana Pavelescu |
Data publicării:

Cel mai recent val de amenințări ale Rusiei de a folosi arme nucleare și de a reduce și mai mult aprovizionarea cu energie nu i-a speriat până acum pe aliații Ucrainei, SUA și Europa, ci doar le-a întărit dorința de a vedea victoria Kievului.

Joe Biden a adus joi tensiunea la un nivel și mai înalt, avertizând că amenințările nucleare ale președintelui rus ar putea să nu fie o cacealma, pe măsură ce celelalte opțiuni ale sale sa a-și salva invadarea Ucrainei se reduc. 

"Încercăm să ne dăm seama care este portița de scăparea a lui Putin", a declarat joi președintele american la o strângere de fonduri în New York. 

Pentru moment, Putin și-a complicat și mai mult situația, excluzând efectiv discuțiile legate de anexarea teritoriilor ucrainene ocupate și reiterându-și angajamentul de a continua invazia prin ordinul de concentrarea a cel puțin 300.000 de rezerviști, în ciuda consternării crescânde a populației Rusiei.   

Este Putin încolțit?

"Putin pune efectiv noi condiții pe masă", a declarat Alexei Makarkin, director adjunct al Centrului pentru Tehnologii Politice din Moscova. "Practic, nu mai există spațiu de manevră".

Un oficial european a comparat situația lui Putin cu cea a unui animal încolțit, care devine din ce în ce mai periculos pe măsură ce se prinde și mai mult în capcană.

În același timp, contraofensiva Ucrainei a recucerit în doar câteva săptămâni mii de kilometri pătrați de teritoriu luat de Rusia, alimentând ambițiile Kievului de a împinge forțele Moscovei mai departe, posibil chiar dincolo de liniile pe care le dețineau înainte de invazia din 24 februarie. Cu cât fac mai multe progrese, cu atât mai mare este presiunea pentru un tip de înfrângere care ar fi mult mai mult decât ar putea accepta Putin. 

Avertismentul lui Biden privind "Armagedonul" nu este legat de noile informații, spune un oficial.

Oficialii americani și europeni spun că văd puține perspective ca forțele nou mobilizate ale Rusiei, care nu au nicio motivație sau pregătire și cu echipament limitat, să-i permită lui Putin să oprească avansul ucrainean. 

Dar nu văd nici o victorie rapidă și au rezistat cererilor Kievului pentru arme cu rază de acțiune mai lungă pentru a accelera acest rezultat. 

Cu doar câteva săptămâni înainte ca frigul iernii să înceapă să complice luptele, oficialii americani și europeni se tem că războiul s-ar putea prelungi, cu Rusia incapabilă să recâștige avântul, dar dispusă să cheltuiască un număr mare de trupe și echipamente pentru a încetini avansul Ucrainei. Unii sugerează că Kievul ar putea fi capabil să împingă înapoi forțele Moscovei până vara viitoare.

Oficialii ucraineni spun că succesul contraofensivei lor de până acum arată că pot evacua trupele rusești din cea mai mare parte a restului teritoriului ocupat de la invazia din 24 februarie în termen de 3-6 luni, dacă livrările de arme din partea SUA și a aliaților săi din Organizația Tratatului Atlanticului de Nord continuă. Succesele de pe câmpul de luptă de până acum au impulsionat apelurile de recucerire a întregului teritoriu pierdut în fața Rusiei, inclusiv Crimeea, anexată de Putin în 2014.

Escaladarea în continuare

La Moscova, unii oficiali speră că hotărârea europeană și americană va slăbi sub presiunea tăierilor de energie și a costurilor tot mai mari de susținere a Ucrainei. Dar, în spatele manifestărilor publice de încredere că mobilizarea va permite trupelor rusești să reia ofensiva într-o lună sau două, unele persoane din interior recunosc că cel mult Kremlinul poate viza acum un conflict prelungit care să dureze ani de zile, cu escaladări ale violențelor în mod periodic.

Această perspectivă a alimentat temerile ambelor părți că Putin ar putea decide că nu are altă alternativă decât să escaladeze și mai mult, cu lovituri și mai mari asupra centralelor electrice ucrainene și a altor instalații civile sau cu utilizarea de arme chimice sau nucleare. Sabotajul conductelor de gaz Nord Stream de sub Marea Baltică a declanșat îngrijorări că și infrastructura energetică a Europei ar putea fi vizată. 

Putin poate fi "destul de periculos și nesăbuit" atunci când "se simte încolțit", a declarat William Burns, directorul Agenției Centrale de Informații a SUA, într-un interviu acordat CBS în această săptămână. Liderul rus lucrează pe baza unor "presupuneri eronate și  crede că poate rezista cu ucrainenii, cu Statele Unite și cu Occidentul".

Fostul consilier pentru securitate națională al SUA, John Bolton, a cerut public săptămâna aceasta o "schimbare de regim", spunând că Putin trebuie să plece. Dar unii oficiali europeni se tem că înlocuitorul său va fi și mai dur.

La această incertitudine se adaugă faptul că, deși Putin a fost retoric foarte dur în privința "liniilor sale roșii", nu a susținut întotdeauna acest lucru prin acțiuni. Unele teritorii pe care Putin le-a declarat ca fiind rusești "pentru totdeauna" în urma anexărilor au fost deja recucerite de armata ucraineană, ceea ce a provocat critici acerbe în mass-media de stat cu privire la performanța forțelor Kremlinului.

Deși a avertizat că atacurile asupra Crimeei vor declanșa o ripostă masivă, Putin nu a escaladat dramatic după ce Kievul a lovit instalațiile militare din peninsulă cu o serie de lovituri în timpul verii. Iar Rusia a făcut până acum tot posibilul să minimalizeze atacurile asupra zonelor de frontieră din apropierea Ucrainei, numind uneori exploziile "zgomote puternice" în public pentru a evita să fie nevoită să recunoască luptele de pe propriul teritoriu.

O înfrângere mai amplă în Ucraina ar fi să nu fie posibil de ascuns de Putin iar rușii nu ar înțelege acest lucru, este de părere consultantul politic Makarkin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.973
Diferența 0.0020
Zi precendentă 4.971
USD
Azi 4.6085
Diferența 0.0193
Zi precendentă 4.5892
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 29-03-2024
EUR flag1 EUR = 4.9695 RON
USD flag1 USD = 4.6078 RON
GBP flag1 GBP = 5.8126 RON
CHF flag1 CHF = 5.1124 RON
AUD flag1 AUD = 3.0018 RON
DKK flag1 DKK = 0.6662 RON
CAD flag1 CAD = 3.4003 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0305 RON
NOK flag1 NOK = 0.4239 RON
SEK flag1 SEK = 0.4304 RON
XAU flag1 XAU = 330.7911 RON
Monede Crypto
1 BTC = 323553.68RON
1 ETH = 16390.77RON
1 LTC = 475.76RON
1 XRP = 2.90RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.06%
6 luni: 6.08%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16986.58 0.34%
BET-BK 3105.88 0.05%
BET-FI 60258.74 -0.73%
BET-NG 1222.79 0.47%
BET-TR 35245.12 0.34%
BET-TRN 34432.76 0.34%
BET-XT 1448.56 0.22%
BET-XT-TR 2971.85 0.22%
BET-XT-TRN 2908.24 0.22%
BETAeRO 1081.37 -0.31%
BETPlus 2505.23 0.30%
RTL 37320.68 0.33%

Opinii

Analistul Adrian Negrescu explicând cum stau lucrurile / FOTO: Facebook

Plafonarea prețurilor. Adrian Negrescu: Este doar o măsură de imagine, nimic altceva

Propunere controversată pe masa Executivului:...

Adrian Negrescu

Guvernul a uitat de austeritate (document). Negrescu: Drumul spre recesiune este bătut!

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere...

Un muncitor instalează o centrală termică / Foto: Freepik

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel