De ce SUA ar trebui să se teamă de China

Matei Ion |
Data actualizării: | Data publicării:
Xi Jinping și Joe Biden
Xi Jinping și Joe Biden

Joe Biden se va întâlni cu Xi Jinping la San Francisco săptămâna viitoare iar miza va fi mare.

Luptele din Orientul Mijlociu amenință să devină un alt teatru al rivalității dintre marile puteri, America susținând Israelul, iar China (împreună cu Rusia) aprofundând legăturile cu Iranul. În Marea Chinei de Sud, China hărțuiește navele filipineze și își pilotează avioanele periculos de aproape de cele americane. Anul viitor va testa și mai mult relațiile sino-americane. În ianuarie, un candidat disprețuit de Beijing ar putea câștiga alegerile prezidențiale din Taiwan. În cea mai mare parte a anului, cursa pentru Casa Albă va fi un lung șir de atacuri la adresa Chinei.

Fervoarea anti-China a Americii este parțial o supracorectare a poziției sale anterioare în ceea ce privește amenințarea economică, militară și ideologică pe care o reprezintă gigantul autocratic. Pericolul din partea Chinei este real și există multe domenii în care administrația lui Biden ar trebui să țină piept conducătorilor comuniști.  America are nevoie de o evaluare sobră nu doar a punctelor forte ale Chinei, ci și a slăbiciunilor sale.

Care sunt aceste puncte slabe? Printre cel mai puțin înțelese se numără deficiențele sale militare, pe care le descriem într-un raport special despre Armata Populară de Eliberare (APE). După decenii de modernizare, aceasta este formidabilă - terifiantă, chiar. Cu 2 milioane de oameni și un buget anual de 225 de miliarde de dolari, are cea mai mare armată și marină din lume și o vastă forță de rachete. Până în 2030 ar putea avea 1.000 de focoase nucleare. Xi a ordonat ca până în 2027 să fie capabilă să invadeze Taiwanul, spun spionii americani. Iar APE proiectează forța și pe scară mai largă. Îi intimidează pe vecinii Chinei din Marea Chinei de Sud și are confruntări ocazionale cu India. Are o bază în Africa și caută să înființeze alta în Orientul Mijlociu.

Apoi, mai există un alt aspect. Instruiți timp de decenii în dogma militară sovietică și apoi rusă, APE încearcă să absoarbă lecțiile din Ucraina și să coordoneze operațiuni "comune" între servicii, care ar fi esențiale pentru orice invazie de succes în Taiwan. Recrutarea este dificilă. În ciuda eforturilor unor filme precum "Wolf Warrior" de a înfrumuseța carierele militare monotone cu salarii mediocre, armata chineză se luptă să angajeze oameni calificați, de la piloți de vânătoare la ingineri. Nu are aproape nicio experiență de luptă - Xi numește acest lucru "boala păcii". Cel mai ucigător angajament al său din ultimele aproximativ patru decenii a fost masacrarea propriilor cetățeni în Piața Tiananmen în 1989.

Deși China a făcut salturi tehnologice, de la rachete hipersonice la avioane de luptă invizibile, complexul său militar-industrial este în urmă în domenii precum motoarele pentru avioane și nave și încă se bazează pe unele piese străine. Embargourile americane asupra semiconductorilor și componentelor ar putea îngreuna recuperarea decalajului față de frontiera tehnologică globală. În ciuda epurărilor nesfârșite ale dlui Xi, corupția pare să fie omniprezentă. Aceasta ar putea explica de ce generalul Li Shangfu a fost demis din funcția de ministru al apărării al Chinei în acest an, după doar câteva luni de mandat.

Fragilitățile militare ale Chinei există alături de cele economice mai bine cunoscute. O criză imobiliară și ostilitatea crescândă a Partidului Comunist față de sectorul privat și față de capitalul străin împiedică creșterea economică. Potrivit FMI, PIB-ul Chinei va crește cu 5,4% în acest an și cu doar 3,5% în 2028. Investițiile firmelor multinaționale în China au devenit negative în al treilea trimestru, pentru prima dată de la începutul înregistrărilor, în 1998. Economia chineză de 18 trilioane de dolari este mare. Dar, în ciuda populației sale mult mai mari, este puțin probabil ca PIB-ul său să depășească cu mult sau deloc pe cel al Americii până la jumătatea secolului.

În spatele slăbiciunilor militare și economice ale Chinei se află o a treia problemă, și mai profundă: dominația domnului Xi asupra unui sistem autoritar care nu mai permite o dezbatere internă serioasă a politicilor. Ca urmare, procesul decizional se deteriorează. Tehnocrații economici au fost marginalizați de loialiști. Conform unei estimări, trupele de la Pla își petrec un sfert din timp cu educația politică, parcurgând lucrări inspirate precum "Gândul lui Xi Jinping privind consolidarea armatei". Ideologia domnului Xi este că partidul, condus de el, ar trebui să conducă totul, întotdeauna.

În lipsa unor sfaturi solide, Xi ar putea face calcule greșite, așa cum a făcut Vladimir Putin în cazul Ucrainei. Cu toate acestea, el ar putea fi descurajat de faptul că, dacă invadează Taiwanul, dar nu reușește să îl cucerească, ar putea pierde puterea. Un lucru este clar: în ciuda unor reprize periodice și binevenite de diplomație constructivă, cum ar fi contactele ministeriale reluate recent cu America, angajamentul lui Xi de a submina valorile liberale la nivel global nu se va diminua.

Cum ar trebui să răspundă America? În mod judicios. Încercarea de a paraliza economia Chinei prin izolarea acesteia ar putea reduce PIB-ul global cu 7%, estimează FMI. Închiderea granițelor americane pentru talentele Chinei ar însemna auto-sabotarea. Orice politică excesiv de dură riscă să divizeze rețeaua de alianțe a Americii. Cel mai rău, o escaladare militară americană prea rapidă ar putea provoca un război dezastruos dacă liderul de la Beijing o confundă cu preludiul unei agresiuni americane sau se teme că unificarea Taiwanului cu continentul - pe cale pașnică sau prin forță - va deveni tot mai dificilă dacă va continua să aștepte.

De la mulțumire la confruntare la calibrare

În schimb, America trebuie să își calibreze politica față de China pe termen lung. În ceea ce privește economia, aceasta înseamnă deschidere, nu izolare. The Economist sprijină controalele limitate asupra exporturilor de tehnologie cu posibile aplicații militare, dar nu îmbrățișarea largă a tarifelor și a politicii industriale care a început sub președintele Donald Trump și a continuat sub conducerea dlui Biden. Pentru a-și menține avantajul economic și tehnologic, America ar trebui să rămână deschisă pentru afaceri - spre deosebire de China.

Din punct de vedere militar, America ar trebui să caute descurajarea, dar nu dominația. Administrația Biden a vândut, pe bună dreptate, mai multe arme Taiwanului, și-a consolidat forțele în Asia și a reînnoit alianțele de apărare în această regiune. Dar America ar trebui să evite o cursă a înarmării nucleare sau să fie văzută ca sprijinind independența oficială a Taiwanului. Relația cu China necesită o viziune realistă asupra capacităților sale. Vestea bună este că slăbiciunile sale și greșelile domnului Xi oferă Occidentului timp pentru a contracara amenințarea pe care o reprezintă. (The Economist)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9759
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.9759
USD
Azi 4.6361
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.6361
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 02-05-2024
EUR flag1 EUR = 4.9759 RON
USD flag1 USD = 4.6361 RON
GBP flag1 GBP = 5.8194 RON
CHF flag1 CHF = 5.0891 RON
AUD flag1 AUD = 3.0287 RON
DKK flag1 DKK = 0.6672 RON
CAD flag1 CAD = 3.3885 RON
HUF flag1 HUF = 0.0127 RON
JPY flag1 JPY = 0.0296 RON
NOK flag1 NOK = 0.4212 RON
SEK flag1 SEK = 0.4230 RON
XAU flag1 XAU = 345.2064 RON
Monede Crypto
1 BTC = 266999.67RON
1 ETH = 13527.82RON
1 LTC = 367.60RON
1 XRP = 2.35RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.07%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 17060.94 -0.35%
BET-BK 3137.70 -0.03%
BET-FI 60331.28 0.10%
BET-NG 1223.09 -0.09%
BET-TR 35399.37 -0.35%
BET-TRN 34583.46 -0.35%
BET-XT 1453.84 -0.25%
BET-XT-TR 2982.66 -0.25%
BET-XT-TRN 2918.79 -0.25%
BETAeRO 1051.13 -0.84%
BETPlus 2519.24 -0.35%
RTL 37445.35 -0.36%

Comunicate de presa

Se iau la puricat documente / FOTO: Freepik

Cum se face schimbarea sediului social al unei firme în România

Sediul social al unei societăți reprezintă un...

Foto: Pexels.com

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?
POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel