China si India, presate să-l convingă pe Putin să nu folosească arme nucleare

Oana Pavelescu |
Data actualizării: | Data publicării:
Vladimir Putin, Narendra Modi și Xi Jinping
Vladimir Putin, Narendra Modi și Xi Jinping

Statele Unite și aliații săi speră să mobilizeze comunitatea internațională pentru a-i transmite un mesaj fără echivoc lui Vladimir Putin: Folosirea armelor nucleare ar determina un răspuns economic și diplomatic paralizant, chiar și din partea prietenilor Rusiei.

În special, în interiorul și în afara administrației Biden se fac tot mai multe apeluri pentru a atrage China și India, două mari puteri cu legături strânse cu Moscova, pentru a spori presiunea asupra lui Putin, semnalând că până și un atac nuclear limitat în Ucraina ar tăia puținele puncte de salvare globale pe care le mai are Rusia.

"Ei ar putea să-l facă pe domnul Putin să știe ce idee dezastruos de proastă ar fi orice utilizare a armelor nucleare", a declarat un oficial american implicat în politica de neproliferare, care pledează pentru propuneri discrete de ajutor către Beijing și New Delhi.

"Ei ar trebui să o facă. Sper să o facă", a adăugat oficialul, care, la fel ca și alte persoane intervievate de Politico, aa cerut să nu-i fie dezvăluită identitate.

Un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că diplomații americani au făcut presiuni asupra prietenilor și dușmanilor regionali ai Rusiei, deopotrivă, pentru a-l determina pe Putin să nu meargă pe calea nucleară.

"Am subliniat în mai multe conversații cu țările din regiunea Indo-Pacific - aliat, partener sau de altă natură - importanța de a vorbi pe o singură voce împotriva utilizării armelor nucleare în Ucraina", a declarat oficialul, fără a preciza dacă SUA se bazează pe China și India. 

Oficialii americani cred că una dintre cele mai promițătoare modalități de a-l face pe Putin să se răzgândească este să se sprijine pe președintele chinez Xi Jinping și pe premierul indian Narendra Modi, o pereche de lideri mondiali despre care se crede că au o influență semnificativă asupra lui Putin, potrivit unor actuali și foști oficiali din SUA și Europa.

China nu și-a criticat public aliatul și a continuat cooperarea militară cu Moscova de la invazia din februarie a Ucrainei. În urma sancțiunilor economice impuse Rusiei, China a devenit, de asemenea, o piață și mai mare pentru bunurile rusești, în special pentru livrările de energie.

Dar, de asemenea, nu a semnat niciun acord economic major cu Moscova de la invazie, așa cum era de așteptat. Iar Putin însuși a lăsat să se înțeleagă că Beijingul este din ce în ce mai îngrijorat de invazia Rusiei la o reuniune a șefilor de stat din cadrul Organizației de Cooperare de la Shanghai, care a avut loc luna aceasta în Uzbekistan.

"Apreciem foarte mult poziția echilibrată a prietenilor noștri chinezi în legătură cu criza ucraineană", a declarat Putin. "Înțelegem întrebările și preocupările dumneavoastră în această privință".

Xi, în special, este văzut ca o voce potențial puternică pentru a ajuta la dezamorsarea crizei pentru a nu se agrava și mai mult.

"Putin și Xi au această prietenie deosebit de strânsă", spune Rose Gottemoeller, fost secretar general adjunct al NATO, care a negociat cu Putin, remarcând relațiile calde dintre cei doi lideri din ultimii ani. "Ar trebui să își asculte prietenul chiar acum".

Acest lucru este valabil și pentru Modi, un aliat democratic mai apropiat de Washington decât omologul său chinez, care și-a exprimat public nemulțumirea față de acțiunile lui Putin în Ucraina la întâlnirea din Uzbekistan.

Iar săptămâna trecută, ministrul indian de externe, S. Jaishankar, și-a exprimat din nou îngrijorarea cu privire la situația din Ucraina, evidențiind amenințarea armelor nucleare.

"Traiectoria conflictului din Ucraina este o chestiune de profundă îngrijorare pentru întreaga comunitate internațională", a declarat el la ONU. "Perspectivele viitoare par și mai îngrijorătoare. Problema nucleară este deosebit de îngrijorătoare".

Gottemoeller, profesor la Universitatea Stanford, care rămâne în strânsă legătură cu diplomații americani și străini, a declarat: "Cred că ei îi trimit mesaje de descurajare și lui Putin".

"Asta, sper că va fi eficient", a adăugat ea.

Casa Albă și Departamentul de Stat au refuzat să comenteze cu privire la orice eforturi de a încuraja China sau India să se aplece mai mult asupra Rusiei.

În culise
Conversațiile informale s-au intensificat miercuri, când zeci de experți în controlul armamentului din SUA, Europa și Rusia și foști oficiali guvernamentali au avut o convorbire privată pentru a pune la punct un front internațional solid.

Daryl Kimball, directorul executiv al Asociației pentru Controlul Armamentelor, spune că există discuții neoficiale purtate cu știrea ministerelor de externe ale reprezentanților.

Putin și alți înalți oficiali ruși au lansat în ultimele zile noi amenințări - și din ce în ce mai belicoase - potrivit cărora Rusia ar lua în considerare folosirea armelor nucleare dacă s-ar simți amenințată de ceea ce susține că este un efort al Statelor Unite și al NATO de a folosi Ucraina pentru a ataca Rusia.

Acest lucru a determinat administrația Biden să avertizeze cu privire la "consecințe catastrofale" în cazul în care Moscova ar trece pragul nuclear.

Casa Albă rămâne în alertă cu privire la amenințările nucleare ale lui Putin, dar nu a văzut nicio dovadă că Rusia a întreprins acțiuni care să indice că intenționează să folosească arme nucleare, au insistat în această săptămână oficiali ai Casei Albe și ai Departamentului Apărării.

De asemenea, serviciile de informații americane nu anticipează că această postură se va schimba după anunțarea rezultatelor referendumului de vineri, potrivit oficialilor.

SUA consideră că Putin știe că efortul său de război se clatină și știe că se confruntă cu presiuni acasă. Semnele de haos și proteste care decurg din chemarea rezerviștilor militari de săptămâna trecută nu vor face decât să se adauge la acest lucru - și îi vor face imposibil lui Putin să ascundă eșecurile războiului de poporul rus.

Ca urmare, există "o îngrijorare universală cu privire la natura fără precedent a amenințării nucleare cu care ne confruntăm", a declarat Kimball, care a participat miercuri la convorbirea privată între experții nucleari occidentali și ruși. "Încercăm să ne dăm seama cum putem răspunde în mod privat și public".

El vede un rol tot mai mare al liderilor globali pentru a "întări avertismentul lui Biden împotriva cochetărilor lui Putin cu utilizarea armelor nucleare", a adăugat el.

"Ei ar trebui să sublinieze de ce toată lumea pierde, în special Rusia, dacă Putin încalcă tabu-ul instituit de 77 de ani împotriva utilizării armelor nucleare", a adăugat el.

Citește și: Variantele lui Biden în cazul în care Putin aruncă ”nucleara”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9695
Diferența -0.0035
Zi precendentă 4.973
USD
Azi 4.6078
Diferența -0.0007
Zi precendentă 4.6085
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 29-03-2024
EUR flag1 EUR = 4.9695 RON
USD flag1 USD = 4.6078 RON
GBP flag1 GBP = 5.8126 RON
CHF flag1 CHF = 5.1124 RON
AUD flag1 AUD = 3.0018 RON
DKK flag1 DKK = 0.6662 RON
CAD flag1 CAD = 3.4003 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0305 RON
NOK flag1 NOK = 0.4239 RON
SEK flag1 SEK = 0.4304 RON
XAU flag1 XAU = 330.7911 RON
Monede Crypto
1 BTC = 324411.42RON
1 ETH = 16368.33RON
1 LTC = 488.89RON
1 XRP = 2.95RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.06%
6 luni: 6.08%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 17043.22 0.67%
BET-BK 3115.15 0.35%
BET-FI 60588.70 -0.18%
BET-NG 1229.01 0.98%
BET-TR 35362.64 0.67%
BET-TRN 34547.57 0.67%
BET-XT 1453.77 0.58%
BET-XT-TR 2982.54 0.58%
BET-XT-TRN 2918.70 0.58%
BETAeRO 1080.54 -0.38%
BETPlus 2513.52 0.63%
RTL 37449.62 0.68%

Opinii

Analistul Adrian Negrescu explicând cum stau lucrurile / FOTO: Facebook

Plafonarea prețurilor. Adrian Negrescu: Este doar o măsură de imagine, nimic altceva

Propunere controversată pe masa Executivului:...

Adrian Negrescu

Guvernul a uitat de austeritate (document). Negrescu: Drumul spre recesiune este bătut!

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere...

Un muncitor instalează o centrală termică / Foto: Freepik

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel