Cercetătorii au studiat și au descoperit SECRETUL ceaiului gustos

Simona Haiduc / 11 sep 2021 / 18:55
Un studiu complicat
Un studiu complicat

Revista Physics of Fluids a publicat lucrarea de cercetare elaborată de un grup de oameni de știință care au determinat proprietățile fizice ale peliculei ce se formează la suprafața ceaiului și care influențează gustul băuturii, dar și calitățile lui tămăduitoare. Pentru studiul lor, experții au folosit metoda reometriei interfazice biconice.

Probabil nu există persoană care să nu observat, măcar o dată în viață, cum, la suprafața ceaiului din cană sau ibric, se formează o peliculă după un timp oarecare. La atingere, respectiva peliculă se crapă precum o pojghiță subțire de gheață.  

Fiecare persoană a observat în viața sa un film pe suprafața ceaiului, care se formează după ce ceaiul a rămas de ceva timp. Acest film atrage privirea imediat și, dacă începeți să-l atingeți, începe să crape, ca gheața subțire.

Metoda folsită de oamenii de știință presupune măsurarea tensiuinii dinamice de suprafață.  În fizică, această secțiune studiază proprietățile substanțelor și modificările lor de formă și fluiditate.

Această metodă este utilizată în medicină, inginerie și geofizică. De asemenea, a fost folosită de oamenii de știință în studiul peliculei de pe suprafața ceaiului dintr-un vas. Au fost luați în considerare mai mulți parametri, cum ar fi, spre exemplu, nivelul de concentrație al ceaiului preparat, temperatura la care a fost pregătit și temperatura momentului de studiu, duritatea apei și aciditatea acestuia.

Unul dintre autorii studiului, Caroline Jacomin (Institutul de Tehnologie din Elveția), a precizat că a fost utilizat, de asemenea, un dispozitiv metalic plasat pe suprafața ceaiului. Pentru a afla densitatea peliculei și cât de puternică este, cercetătorii au urmărit rotația acestui dispozitiv și au studiat nivelul de rezistență al pojghiței.

Citește și Cinci plante care atrag bani! Cum trebuie să le păstrezi

Inițial, s-a crezut că acea peliculă se formează ca urmare a acțiunii frunzelor de ceai. Dar această teorie a fost infirmată. Oamenii de știință au arătat că cu cât este mai mare conținutul de sare de carbonat de calciu, cu atât folia la suprafață este mai groasă și mai densă.

Și, desigur, acest lucru se datorează apei folosite pentru prepararea ceaiului, care determină duritatea acestuia. De asemenea, cercetătorii au ajuns la concluzia că și condițiile în care este păstrat ceaiul, și anume stabilizatorii, afectează proprietățile peliculei. În consecință, cu cât aceasta este mai subțire și mai slabă, cu atât ceaiul este mai mai gustos, mai sănătos.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9491
Diferența 0.0001
Zi precendentă 4.949
USD
Azi 4.2167
Diferența -0.0051
Zi precendentă 4.2218
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 26-09-2021
EUR flag1 EUR = 4.9491 RON
USD flag1 USD = 4.2167 RON
GBP flag1 GBP = 5.7803 RON
CHF flag1 CHF = 4.5700 RON
AUD flag1 AUD = 3.0651 RON
DKK flag1 DKK = 0.6655 RON
CAD flag1 CAD = 3.3246 RON
HUF flag1 HUF = 0.0139 RON
JPY flag1 JPY = 0.0382 RON
NOK flag1 NOK = 0.4912 RON
SEK flag1 SEK = 0.4886 RON
XAU flag1 XAU = 237.8628 RON
Monede Crypto
1 BTC = 177542.38RON
1 ETH = 12054.20RON
1 LTC = 622.76RON
1 XRP = 3.88RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 1.25% p.a.
ROBOR:
3 luni: 1.65%
6 luni: 1.74%
12 luni: 1.84%
EURIBOR:
3 luni: -0.5480 %
6 luni: -0.5260 %
12 luni: -0.4900 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 12440.96 0.37%
BET-BK 2452.19 0.38%
BET-FI 52990.51 -0.44%
BET-NG 829.65 1.07%
BET-TR 22017.70 0.37%
BET-XT 1102.49 0.27%
BET-XT-TR 1950.38 0.27%
BETPlus 1857.27 0.35%
RTL 26644.90 0.42%

Comunicate de presa

Cerere mare de candidați cu studii superioare

Piața muncii cere cu 47% mai mulți candidați cu studii superioare

eJobs România lansează Skilld, primul serviciu...

MAE: Atenționare de călătorie! Grecia fenomene METEO EXTREME

MAE: Atenționare de călătorie! Grecia fenomene METEO EXTREME

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează...

Euro lasa leul fără vlagă. Aurul se "topește"
Peisaj avioane
Peisaj avioane
Peisaj avioane
Peisaj avioane
Peisaj avioane
Peisaj avioane
Peisaj avioane
Peisaj avioane
Peisaj avioane
Peisaj avioane
Peisaj avioane
Peisaj avioane
Peisaj avioane
Peisaj avioane
Peisaj avioane
Peisaj avioane

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy