Guvernatorii BCE, reuniți la Washington pentru întâlnirile de primăvară ale Fondului Monetar Internațional (FMI) și ale Băncii Mondiale (BM), au făcut o evaluare a degradării economiei din zona euro și din lume, pe fondul incertitudinilor generate de tarifele vamale impuse de președintele american, Donald Trump.
Datele PMI din zona euro indică, de asemenea, o slăbire a activității companiilor în această lună, în timp ce creșterea salariilor ar urma să încetinească considerabil.
În plus, tarifele vamale americane, denumite „reciproce”, inițial fixate la 20% pentru produsele provenite din Uniunea Europeană (UE), au fost reduse la 10%, iar riscul unor măsuri de retorsiune din partea UE a fost, deocamdată, evitat. Toate aceste evoluții nu ar trebui să contribuie semnificativ la alimentarea inflației în zona euro.
Prin urmare, un număr tot mai mare de guvernatori ai BCE consideră, prin urmare, tot mai probabilă o a opta reducere a dobânzilor de către instituție, cu 25 de puncte de bază, la reuniunea din 4 iunie. BCE își va actualiza, de asemenea, cu această ocazie, prognozele economice. Instituția a redus pe 17 aprilie rata dobânzii la depozite la 2,25%, după ce crescuse în septembrie 2023 până la 4%.
Însă, în conformitate cu poziția sa oficială, toate opțiunile BCE rămân deschise, nicio decizie nefiind luată încă în această etapă, întrucât politica economică a devenit imprevizibilă de la anunțurile lui Donald Trump privind tarifele vamale așa-zis reciproce.
Un purtător de cuvânt al BCE a refuzat orice comentariu.
Anunțurile lui Donald Trump au zdruncinat încrederea investitorilor în economia americană și au pus sub semnul întrebării statutul de valoare refugiu al Statelor Unite, ceea ce a dus la o scădere a prețului petrolului și a dolarului. Aceasta s-a tradus printr-o calmare a temerilor legate de inflație, inclusiv în rândul membrilor cei mai "hawkish" (restrictivi) ai BCE.
Previziunile pe termen mai lung rămân însă neclare, în contextul perspectivei unei lumi mai fragmentate, al unor importuri mai ieftine din China și al unei cereri mai robuste în zona euro, impulsionată de proiectele de investiții și cheltuieli militare ale Germaniei, care creează forțe contradictorii.
Aceasta este, de asemenea, motivul pentru care oficialii BCE, care au discutat cu Reuters, nu privesc cu ochi buni o reducere de 50 de puncte de bază a ratelor dobânzilor de politică monetară, considerând că un astfel de gest ar risca să alarmeze inutil investitorii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.