Stiri publicate de Mircea Cosea

Când decidenții noștri politici fac o pauză în discursul lor obsesiv despre vaccinare, se apleacă și asupra problemelor economice care au început să fie chiar mai letale decât pandemia.

Planul Național de Redresare și Reziliență ( PNRR) este prezentat românilor de către actualii decidenți politici ca fiind un fel de ” mană cerească”, ca pe un panaceu  la toate problemele pe care le avem. 

Se remarcă în ultima perioadă o tendință a actualilor decidenți politici de a exagera, chiar de a hiperboliza meritele pe care și le arogă pentru unele rezultate sau efecte pozitive ale parcursului economiei românești.

Înainte de toate, să revenim puțin asupra istoriei pentru a explica celor tineri ce înseamnă ”Cortina de Fier” și ce rol a jucat aceasta după terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial.

După părerea mea, nu a făcut nicio greșeală. Din contră, a arătat că este preocupat de menținerea celor mai bune raporturi cu Bruxelles-ul și de evitarea unor penalizări din partea acestuia în cazul nerespectării unor norme și termene.   Este greu de înțeles cum o cererea a domniei sale de...

"Am declarat încă de la apariția sa că programul de guvernare ”Reclădirea României” este, din punctul meu de vedere, cea mai inspirată și corectă viziune asupra dezvoltării noastre de care dispunem în acest moment.

Coincidența face ca încheierea mandatului guvernului liberal să coincidă cu încheierea anului economic 2020. Putem deci să punem semn de egalitate între ceea ce a însemnat guvernarea în acest an și ceea ce a câștigat sau pierdut România ca urmare a acestei guvernări. Putem și mai mult, să...

Modul în care a fost elaborat Proiectul Legii 5G nu poate să nu suscite o seamă de reacții, observații și propuneri de corectare a unor aspecte legate de efectele nedorite ale aplicării acesteia nu numai față de consecințele ei în plan economic, dar și în planul condiționalităților impuse de...

Guvernul a aprobat săptămâna trecută proiectul de lege care prevede implementarea rețelelor 5G în România.

La 11 februarie 2021, Consiliul European a adoptat Regulamentul de instituire a Mecanismului de redresare și reziliență. Mecanismul, cifrat la 672,5 miliarde EUR, se află în centrul eforturilor extraordinare de redresare ale UE, reprezentate de Next Generation EU (NGEU) – planul în valoare de...

Există și alte evenimente internaționale importante înafara celor referitoare la situația pandemiei raportată pe țări și continente sau pe naționalități de viruși, fie ei brazilieni, sud-africani sau britanici.

Anul 2020 poate fi considerat un moment important al schimbărilor profunde pe care sistemul  actual al funcționării economiei globale le înregistrează din mai multe puncte de vedere.

Multe dintre obiectivele relansării și dezvoltării economice în anul 2021 se bazează pe speranța accesării a fondurilor europene într-un ritm mai accelerat decât în perioadele anterioare. Însăși bugetul pe anul în curs oglindește această speranță a decidenților noștri politici de a beneficia cât...

Joe Biden, noul președinte american, are o agendă economică foarte diferită de cea a lui Donald Trump, mai ales din punct de vedere fiscal și ar putea revizui relația dintre Statele Unite și economia globală.

Bilanțul la nivelul economiei mondiale al anului 2020, primul ”an pandemic” din istoria capitalismului este pe departe de a fi analizat și înțeles în profunzime. Schimbările pe care le-a generat reprezintă tendințe pe termen lung ale apariției unei noi paradigme ale funcționării și dezvoltării...

Anul 2021, în opinia mea, nu va fi, din punct de vedere economic, un an de referință pentru economia românească chiar dacă se va afla într-un context politic diferit față de anul precedent. Instaurarea unui nou guvern nu reprezintă, din punctul meu de vedere, un factor cu influență decisivă...

Coincidența face ca încheierea mandatului guvernului liberal să coincidă cu încheierea anului economic 2020. Putem deci să punem semn de egalitate între ceea ce a însemnat guvernarea în acest an și ceea ce a câștigat sau pierdut România ca urmare a acestei guvernări. Putem și mai mult, să...

România a înregistrat în primele zece luni ale anului un deficit comercial de 14,85 miliarde euro, cu 827,5 milioane euro mai mare decât în perioada similară din 2019, după ce exporturile au scăzut cu 12,2%, iar importurile au scăzut cu 8,7% arată datele publicate de INS.

Teoria generală a pieței și a politicilor concurenționale este bine cunoscută dar ne aflăm într-un moment în care se cere o revenire asupra unor aspecte care tind să se particularizeze în funcție de evoluțiile geopolitice și a consecințelor crizei covid.

Cu trei ani în urmă am publicat un volum cu titlul ”Lumea se schimbă. România ce face ?”. Acum, mă văd nevoit să reiau ideea pentru că de atunci, Lumea chiar s-a schimbat iar România nu a făcut nimic pentru a se adapta acestei schimbări.

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.8922
Diferența 0.0064
Zi precendentă 4.8858
USD
Azi 4.4928
Diferența 0.0125
Zi precendentă 4.4803
Schimb
in

Opinii

Analistul face o analiză a rezervelor / Foto: Freepik

Cât de pregătită este România pentru frigul care se anunță

Dumitru Chisăliță, expert în energie, face o...

Adrian Negrescu
Sunt trei factori care vor determina această evoluție

Prețul benzinei. Adrian Negrescu spune ce se va întâmpla de luna viitoare

Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2023 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0