Recent însă, o lege care prevede că românii pot accesa informațiile din REVISAL, a fost promulgată.
Prezenta iniţiativă legislativă are drept scop simplificarea, debirocratizarea şi digitalizarea procedurii de obţinere a unui extras din registrul de evidenţă a salariaţilor. Practic, registrul devine accesibil online, în orice moment, oricărui angajat/fost angajat.
Conform HG nr. 905/2017, accesul de către angajat/fost angajat la datele propriului contract de muncă, se face în următoarele modalităţi:
- La solicitarea scrisă a salariatului/fostului salariat, angajatorul este obligat ca în termen de 15 zile să pună la dispoziţia acestuia un extras din registru, datat şi certificat pentru conformitate;
- Dacă angajatorul se află în imposibilitate de a furniza extrasul, salariatul se poate adresa Inspectoratului teritorial de muncă pentru eliberarea unui extras din registru din care să rezulte activitatea desfăşurată la acesta. Inspectoratul teritorial de muncă eliberează documentul în termen de 15 zile de la data solicitării;
Află exact când te poţi pensiona pentru limită de vârstă sau anticipat
- La solicitarea scrisă a salariatului/fostului salariat, Inspectoratul teritorial de muncă asigură accesul individual. Condiţiile, procedura de lucru şi limitele accesului la informaţii se stabilesc prin ordin comun al ministrului muncii şi al ministrului comunicaţiilor şi societăţii informaţionale.
Concluzia este că nu exista un cadru legal prin care salariaţii să poată avea acces nerestricţionat la datele proprii din registrul de evidenţă al salariaţilor.
Pentru a obţine un extras din registru, angajaţii depind, fie de angajator, fie de Inspectoratul teritorial de muncă în ambele situaţii, extrasul este emis în urma depunerii unei cereri scrise, ce se soluţionează în termen de 15 zile.
Noua lege stabilește că: ”Registrul general de evidență a salariaților (REVISAL) este accesibil online pentru salariați/foști salariați, în privința datelor care îi privesc.
Dreptul de acces se limitează la vizualizarea, descărcarea și tipărirea acestor date, precum și la generarea online și descărcarea unui extras din registru.
Vechimea în muncă și/sau în specialitate poate fi dovedită și cu extrasul prevăzut la alin.(51 ), în condițiile stabilite prin hotărâre a Guvernului”.
Această lege va da mari bătăi de cap Inspecțiilor Teritoriale de Muncă în care dosarele nu au fost digitizate iar informațiile angajaților sau foștilor angajați nu există în format digital dar și acolo unde informațiile sunt incomplete sau incorecte.
De ce legea nu poate fi pusă în practică
Modul concret în care vor avea acces salariații la datele lor din Revisal va trebui stabilit de Guvern, printr-o hotărâre, până la începutul lui august. Potrivit președintele Uniunii Naționale a Experților în Legislația Muncii din România, Corneliu Bențe, chiar și după aceste două luni, măsura va fi nerealizabilă.
În Planul Național de Redresare și Reziliență al României există un proiect de digitalizare pentru Inspecția Muncii ce vizează strict Registrul general de evidență a salariaților, dar acesta are un termen de implementare ceva mai îndepărtat: „Implementarea sistemului informatic REGES-ONLINE poate fi realizată etapizat pe durata a doi ani, 2023-2024”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News