Este vorba despre minivacanța de 1 mai. De fapt este vorba despre un weekend prelungit, dat fiindcă ziua de 1 mai pică luni, astfel că vor fi în total trei zile libere.
Sărbătorile legale care au mai rămas în 2023 sunt următoarele:
1 mai / luni - Ziua Muncii;
1 iunie / joi - Ziua Copilului;
4 iunie / duminică - Rusalii, 5 iunie / luni - A doua zi de Rusalii;
15 august / marți - Adormirea Maicii Domnului;
30 noiembrie / joi - Sfântul Andrei;
1 decembrie / vineri - Ziua Națională a României;
25 decembrie / luni - 26 decembrie / marți - Crăciunul.
La ora actuală, potrivit Codului muncii, numărul zilelor libere de care pot beneficia salariații din țara noastră este de 15. Dintre acestea, în 2023, 12 vor pica în timpul săptămânii, în așa fel încât salariații cu program obișnuit de lucru (de luni până vineri) se vor bucura de timp liber în acele zile.
Conform Codului muncii, angajații care nu pot beneficia de liberele legale trebuie să primească compensații în zile libere acordate în următoarele 30 de zile de către angajator. Dacă nu se pot acorda zile libere, angajații trebuie să primească un spor salarial ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază.
Angajatorii care nu acordă liberele legale sau nu-i recompensează pe cei care lucrează în zilele declarate libere riscă amenzi de până la 10.000 lei.
Pe lângă liberele legale amintite, bugetarii vor avea, în 2023, încă trei zile libere. Mai exact, pentru personalul instituțiilor și autorităților publice, zilele de 23 ianuarie (luni), 2 iunie (vineri) și 14 august 2023 (luni) vor fi zile libere, făcându-se astfel punți între zilele de weekend și zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează (24 ianuarie, 1 iunie, 15 august). Astfel, bugetarii vor avea parte de trei minivacanțe în perioada 21-24 ianuarie, 1-4 iunie, 12-15 august 2023.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News