Într-un interviu acordat postului BFM TV, după ce UE a adoptat cel de-al 17-lea pachet de sancțiuni, Barrot a subliniat că măsurile impuse până acum nu au fost suficiente pentru a opri agresiunea rusă. Oficialul francez a cerut o cooperare mai strânsă cu Statele Unite, unde Congresul american pregătește măsuri paralizante în eventualitatea în care fostul președinte Donald Trump va dori să preseze Kremlinul.
„Adoptăm astăzi cel de-al 17-lea pachet de sancțiuni”, a declarat Barrot. „Va trebui să mergem mai departe, deoarece sancțiunile actuale nu l-au descurajat pe Vladimir Putin să continue acest război de agresiune. Trebuie să pregătim extinderea unor sancțiuni devastatoare, care ar putea sufoca, o dată pentru totdeauna, economia Rusiei.”
Potrivit surselor diplomatice, noul pachet include sancționarea a aproximativ 200 de petroliere din așa-numita „flotă-fantomă”, utilizată pentru a ocoli restricțiile internaționale. Deși două state membre trebuie să consulte încă parlamentele naționale, pachetul este așteptat să fie adoptat oficial săptămâna viitoare de miniștrii de externe ai UE.
Pachetul introduce, de asemenea, restricții comerciale pentru 30 de companii implicate în comerțul cu bunuri cu dublă utilizare și impune sancțiuni pentru 75 de persoane și entități legate de complexul militar-industrial al Rusiei.
În paralel, UE își extinde cadrul legal privind contracararea amenințărilor hibride rusești, iar printre noile măsuri se numără posibilitatea sancționării flotelor implicate în distrugerea cablurilor submarine sau a altor infrastructuri fizice critice. Alte 20 de entități și persoane au fost incluse în această listă extinsă.
Contextul acestei intensificări a presiunilor diplomatice și economice este unul delicat: joi, la Istanbul, ar putea avea loc primele discuții de pace între Moscova și Kiev din ultimele luni, după invazia lansată de Rusia în februarie 2022.
Totodată, Barrot a anunțat că va discuta la Ankara cu senatorul american Lindsey Graham despre un proiect de lege care prevede tarife vamale de 500% pentru statele care continuă să importe petrol rusesc. „Rusia a găsit modalități de a ocoli blocada impusă de Europa și SUA. Închiderea acestor canale i-ar tăia respirația”, a explicat ministrul.
Potrivit diplomaților, negocierile pentru următorul pachet de sancțiuni ar putea dura câteva săptămâni și vor viza în special sectoarele bancar, financiar și energetic – domenii sensibile care necesită unanimitatea celor 27 de state membre.
În același timp, în baza unui cadru juridic privind drepturile omului, UE a decis miercuri sancționarea judecătorilor și procurorilor implicați în procesele împotriva opozanților Vladimir Kara-Murza și Alexei Navalnîi, ultimul decedat în februarie 2024 într-o colonie penitenciară din Arctica.
De asemenea, a fost convenită o interdicție de export pentru substanțele chimice folosite în producția de rachete.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.