Această legislație – prima de acest tip la nivel global – vizează reducerea cu 10% a defrișărilor provocate de consumul european de produse precum soia, carne de vită, ulei de palmier, cafea sau cacao. Însă, inițiativa a devenit un subiect controversat în cadrul agendei verzi a Europei.
După critici venite din partea unor parteneri comerciali precum Brazilia și SUA, precum și din partea industriei, Comisia Europeană a amânat deja aplicarea legii până în decembrie 2025 și a redus unele cerințe de raportare. Săptămâna trecută, executivul european a anunțat că majoritatea țărilor vor fi scutite de cele mai stricte controale.
Acum, un nou front de opoziție prinde contur: 11 state membre – conduse de Austria și Luxemburg – cer simplificarea suplimentară a reglementărilor și o nouă amânare a termenului de aplicare.
„Cerințele impuse fermierilor și silvicultorilor rămân foarte ridicate, dacă nu chiar imposibil de implementat. Acestea sunt disproporționate față de obiectivul reglementării”, se arată în documentul comun, care va fi discutat luni de miniștrii agriculturii la Bruxelles.
Potrivit sursei citate, printre semnatarii documentului se numără și România, alături de Bulgaria, Croația, Cehia, Finlanda, Italia, Letonia, Portugalia și Slovenia.
Conform legislației, începând din decembrie 2025, operatorii care introduc pe piața UE produse precum soia, carne de vită, ulei de palmier, cafea sau cacao vor fi obligați să furnizeze declarații de due diligence, prin care să demonstreze că respectivele bunuri nu au contribuit la defrișări. Regula s-ar aplica și exporturilor din UE, ceea ce a stârnit îngrijorări în privința impactului asupra propriilor industrii.
Companiile care nu se conformează ar putea fi sancționate cu până la 4% din cifra de afaceri înregistrată pe piața europeană.
Guvernele solicitante propun introducerea unei noi categorii de „țări cu risc foarte scăzut de defrișare”, care ar fi exceptate de la controalele vamale și de obligația trasabilității.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene nu a oferit, deocamdată, un punct de vedere oficial.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.