Angajații și angajatorii vor avea acces facil la datele din Revisal

DCBusiness Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Angajații vor avea acces la informațiile din Revisal
Angajații vor avea acces la informațiile din Revisal

În curând și angajații vor avea acces la informațiile din Revisal privind tot istoricul lor relațiior de muncă din baza de date, mai simplu spus, angajații vor avea acces la propria carte digitală de muncă.

Inspecția Muncii a pus în consultare publică proiectul tehnic al REGES-ONLINE, care va trebui să fie gata până spre finalul anului 2024 și care va schimba radical experiența utilizatorilor actuali ai Reges și o va extinde către salariați și entități terțe, promițând o platformă accesibilă pe multiple dispozitive, notează Avocatnet. Noul Reges va reprezenta digitalizarea totală - fără drumuri la inspectorate, înrolarea electronică a noilor angajatori, pe bază de semnătură electronică, terminale interactive în sediile inspectoratelor teritoriale și nu numai.

„În contextul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Inspecția Muncii își propune reforma activităților de evidență și monitorizare a relațiilor de muncă și implementarea noului sistem informatic aferent registrului general de evidență a salariaților, care să permită creșterea gradului de digitalizare a instituției și să ofere servicii digitale de înaltă calitate cetățenilor, salariaților și angajatorilor, prin realizarea sistemului informatic REGES-ONLINE.

Din punct de vedere informatic, prin realizarea REGES-ONLINE va fi obținută alinierea la contextul tehnologic actual, simplificându-se și securizându-se totodată modalitatea de prelucrare, stocare și procesare a datelor și a relației cu angajatorii sau angajații (...) Data de finalizare a Proiectul este trimestrul IV al anului 2024”, transmite Inspecția Muncii, solicitând angajatorilor să trimită propunerile referitoare la proiectul tehnic al noului Revisal.

Inspecția Muncii rezumă funcționalitățile REGES-ONLINE:

  1. Întocmirea registrului general de evidență a salariaților;

  2. Efectuarea înregistrărilor prevăzute de lege;

  3. Accesul salariaților sau al foștilor salariați la datele din registru, cu asigurarea măsurilor de protecție a datelor cu caracter personal;

  4. Creșterea accesului la serviciile electronice moderne prin îmbunătățirea interacțiunii online cu administrația publică;

  5. Asigurarea accesului autorităților, instituțiilor publice și a salariaților la datele din REGESONLINE, pe baza unor aplicații de

  6. interogare specifice, cu asigurarea măsurilor de protecție a datelor cu caracter personal;

  7. Creșterea securității sistemului informatic REGES și a accesului la datele conținute;

  8. Integrarea cu instituțiile partenere și care au competență în domeniul politicilor salariale din România a datelor relevante aparținând tuturor categoriilor de salariați;

  9. Generarea automată de rapoarte necesare activității de control.

Noul sistem va putea comunica atât cu sistemele informatice ale administrației publice din România, ce vor fi migrate în Cloudul Guvernamental cât și cu cele ce nu vor fi migrate și „va avea o contribuție importantă în domeniul politicilor salariale din România și colectării veniturilor și taxelor datorită faptului că va putea pune la dispoziția instituțiilor care au competență în domeniile respective a informațiilor referitoare la veniturile înregistrate. Totodată se vor putea îmbunătăți controalele anti-fraudă la nivel național, aducând beneficii majore privind transparența fluxurilor de bani și pentru identificarea evaziunii fiscale”.

La capitolul măsurilor de securitate aflăm că pentru angajații care vor accesa informații despre contractele de muncă se va implementa autentificarea folosind doi factori de autentificare, respectiv nume și parolă și o modalitate suplimentară de tip one-timepassword, prin SMS sau folosind o aplicație mobile/ un cod transmis prin e-mail. În procesul de obținere a datelor de acces se va asigura că utilizatorii sunt înscriși atât cu numele și parola dar și cu numărul de telefon mobil / adresa de e-mail. Reamintim că o lege adoptată anul trecut în Parlament dă dreptul angajaților să acceseze informații din Revisal, dar că momentan acest drept e tehnic inaccesibil întrucât actualul sistem nu permite implementarea accesului. 

În proiectul tehnic mai regăsim menționate și terminalele interactive ce vor fi instalate în sediul fiecărui ITM, pentru a oferi solicitanților de informații acces direct la sistem precum și de a asigura imprimarea de documentelor direct din sistem.

„Prin intermediul portalului se vor putea pune la dispoziție mai multe categorii de conținut:

  • informații și noțiuni de bază pentru managementul afacerilor, de interes pentru salariați și angajator cum ar fi:

  • angajarea (ce trebuie să știi pentru a angaja, crearea contractelor);

  • expunerea elementelor de bază (ce trebuie să știi pentru gestionarea contractelor, actelor adiționale, concediilor);

  • siguranța la locul de muncă (ce trebuie să știi despre protecția muncii și siguranța salariaților, raportarea evenimentelor și accidentelor de muncă);

  • gestionarea salariaților (ce trebuie să știi pentru a gestiona problemele la locul de muncă și schimbările de personal);

  • informații pentru tineri (primul loc de muncă, salariul minim, drepturi de bază, condiții speciale, formare profesională, etc.).

  • pentru micii angajatori modele de contracte de muncă pe care aceștia le pot utiliza;

  • știri/anunțuri privind activități/reglementări noi din domeniu;

  • informări privind aplicația REGES-ONLINE”, scrie în proiect.

Designul portalului va trebui să poată fi ușor de utilizat și de pe mobil, și de pe tabletă, precum și de pe orice tip de browser. Va exista, așadar, inclusiv o aplicație pentru telefoanele mobile, iOS și Andoid deopotrivă, care va asigura minim următoarele funcționalități aferente REGES-ONLINE: înrolarea unui utilizator și asocierea dispozitivului unui cont; accesului unui utilizator de tip angajat la datele proprii, formatul datelor fi stabilit în etapa de analiză; primirea de notificări din partea sistemului, inclusiv notificări necesare autentificării în doi pași.

„Un utilizator autentificat cu succes va avea acces în mod implicit cel puțin la următoarele funcționalități:

  • Modulul salariat

  • Posibilitatea de înrolare a unui angajator nou folosind funcționalitățile descrise în Modulul angajator

Posibilitatea adăugării de salariați, contracte de muncă și orice alte informații conexe relațiilor de muncă, va fi dobândit doar în urma asocierii unui utilizatorului cu entitatea juridică corespunzătoare”. 

Modulul angajatori va înlocui modul actual de lucru cu aplicația off-line Revisal prin generarea de fișiere .rvs și încărcarea acestora în sistem, toate operațiile urmând a fi realizate on-line, direct în sistem, mai scrie în proiectul tehnic. 

„Astfel pentru a se putea realiza managementul utilizatorilor și accesului la sistemul REGES-ONLINE, se vor avea în vedere următoarele:

  • identificarea în mod unic și nominal a fiecărui utilizator în sistem prin crearea de conturi nominale de acces – procesul de introducere/colectare a datelor nu se va mai putea realiza prin intermediul unor conturi impersonale bazate doar pe CUI/CIF și partaje de mai multe persoane;

  • gestionarea centralizată și unitară a accesului utilizatorilor în sistem prin autorizarea utilizatorului doar la componentele și modulele funcționale ale sistemului conform cu drepturile de acces și atribuțiile specifice;

toate procesele de introducere sau gestionare a datelor se va putea realiza doar de către utilizatori autentificați și autorizați, excepție făcând doar informații de interes public disponibile pentru publicul larg”.

O veste bună e că procesul de înrolare a unui nou angajator va trebui să poată fi realizat integral online. Printre altele, platforma va solicita și va permite încărcarea documentelor justificative conform legislației în vigoare - documentele încărcate vor fi semnate cu semnătură electronică extinsă (semnătură electronică avansată, semnătură electronica calificată), semnătură ce va fi verificată de sistem la încărcare. 

Noul REGES le va permite angajaților Inspecției Muncii sau inspectoratelor teritoriale să caute în sistem după CNP-ul salariatului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9763
Diferența 0.0002
Zi precendentă 4.9761
USD
Azi 4.6386
Diferența -0.0181
Zi precendentă 4.6567
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 26-04-2024
EUR flag1 EUR = 4.9763 RON
USD flag1 USD = 4.6386 RON
GBP flag1 GBP = 5.8067 RON
CHF flag1 CHF = 5.0843 RON
AUD flag1 AUD = 3.0283 RON
DKK flag1 DKK = 0.6672 RON
CAD flag1 CAD = 3.3920 RON
HUF flag1 HUF = 0.0127 RON
JPY flag1 JPY = 0.0298 RON
NOK flag1 NOK = 0.4234 RON
SEK flag1 SEK = 0.4274 RON
XAU flag1 XAU = 346.8933 RON
Monede Crypto
1 BTC = 299121.84RON
1 ETH = 14579.17RON
1 LTC = 397.53RON
1 XRP = 2.46RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 17009.45 0.23%
BET-BK 3126.98 0.21%
BET-FI 59961.42 -0.15%
BET-NG 1216.43 0.14%
BET-TR 35292.54 0.23%
BET-TRN 34479.09 0.23%
BET-XT 1447.68 0.14%
BET-XT-TR 2970.00 0.14%
BET-XT-TRN 2906.40 0.14%
BETAeRO 1060.49 0.06%
BETPlus 2512.96 0.24%
RTL 37356.68 0.23%

Comunicate de presa

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor...

Foto: pexels.com

Cât pierd companiile din cauza angajaţilor nefericiţi

Se spune că banii nu pot cumpăra fericirea,...


Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?
POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel