Turcia este hotărâtă să construiască controversatul Canal Istanbul — un proiect menit să reducă traficul maritim din aglomeratul strâmtoare Bosfor — imediat ce va fi asigurată finanțarea necesară, a declarat joi ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Abdulkadir Uraloglu, transmite Reuters.
Președintele Recep Tayyip Erdogan a lansat oficial proiectul în 2021, vizând conectarea Mării Negre, la nord de Istanbul, cu Marea Marmara, la sud, pentru a preveni accidentele maritime în Bosfor. Încă de la anunțul inițial, Erdogan l-a numit „proiectul său nebun”, estimat atunci la aproximativ 75 de miliarde de lire turcești (circa 1,95 miliarde de dolari).
Însă planul — ce presupune construirea unui canal artificial de 45 de kilometri prin zone umede și terenuri agricole în partea vestică a Istanbulului — a fost intens criticat pentru potențialul său impact ecologic. Specialiști și activiști atrag atenția că proiectul ar putea distruge ecosisteme marine, ar afecta surse de apă dulce și ar pune în pericol echilibrul ecologic al celei mai mari metropole a Turciei.
„Nu am abandonat proiectul Canal Istanbul. Nu este pe agenda noastră în prezent, dar în momentul în care vom găsi finanțarea potrivită, îl vom realiza cu siguranță”, a declarat Uraloglu, cu doar o zi după ce ministrul Mediului, Murat Kurum, afirmase că proiectul nu a mai fost o prioritate guvernamentală de ceva timp.
Planurile pentru canal au fost amânate în ultimii ani din cauza crizei economice, lipsei de finanțare și opoziției publice crescânde.
Declarațiile recente vin pe fondul unei ample acțiuni judiciare împotriva administrației municipale din Istanbul, condusă de Partidul Republican al Poporului (CHP), principala formațiune de opoziție. În martie, primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu — considerat principalul rival politic al lui Erdogan — a fost condamnat la închisoare, într-un proces criticat de opoziție și de partenerii occidentali ca fiind motivat politic.
Arestarea lui Imamoglu a declanșat proteste de stradă și a accentuat incertitudinea economică, în timp ce autoritățile neagă orice influență politică asupra sistemului judiciar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.