Administrația Trump plănuiește să desființeze componente-cheie ale programului NASA pentru revenirea pe Lună, în favoarea unor alternative comerciale și a unei agende orientate către Marte. Propunerea vine cu o reducere de 6 miliarde de dolari din bugetul general al agenției spațiale pentru anul viitor, echivalentul unei tăieri de 24% din actualul buget de 24,8 miliarde de dolari.
Versiunea preliminară a bugetului propus pentru 2026, publicată vineri, prevede eliminarea sistemului de lansare spațială SLS — o rachetă de mari dimensiuni construită de Boeing și Northrop Grumman — precum și a capsulei Orion, produsă de Lockheed Martin, după a treia lor misiune programată în 2027. Ambele fac parte din programul Artemis, lansat chiar în timpul primei administrații Trump.
Această propunere riscă să afecteze grav contracte majore apărate ani la rând în Congres de marii furnizori ai NASA, dar și să pericliteze misiuni dezvoltate împreună cu parteneri internaționali precum Agenția Spațială Europeană, Canada sau Japonia.
Programul Artemis, inițiat de Trump, viza revenirea rapidă a astronauților americani pe Lună înaintea Chinei, într-un nou val al cursei spațiale globale. Între timp, în noul său mandat, Trump pare să își fi schimbat prioritatea, concentrându-se pe trimiterea oamenilor pe Marte — o ambiție pe termen lung a miliardarului Elon Musk, fost consilier prezidențial, care a investit 250 de milioane de dolari în campania lui Trump pentru întoarcerea la Casa Albă.
„Bugetul elimină treptat racheta Space Launch System (SLS) și capsula Orion, extrem de costisitoare și întârziate, după trei lansări”, se arată în rezumatul bugetar. Costul per lansare al SLS este estimat la 4 miliarde de dolari, iar dezvoltarea sa a depășit bugetul inițial cu 140%, ajungând la aproximativ 23 de miliarde de dolari din 2010 până în prezent.
„Bugetul alocă fonduri pentru un program care să înlocuiască zborurile SLS și Orion cu sisteme comerciale mai rentabile, capabile să susțină misiuni lunare ulterioare, mai ambițioase”, adaugă documentul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.