ASF a decis să ridice autorizația Euroins. Întrebare cheie despre modul în care ASF a supravegheat situaţia. Paralelă cu falimentul City Insurance

DCBusiness Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Oleg Magni - Pexels
Foto: Oleg Magni - Pexels

Potrivit unor surse, ASF a decis insolvența companiei Euroins.

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizaţia de funcţionare a societăţii Euroins România, constatând indiciile stării de insolvenţă a companiei, a anunţat vineri, instituţia.

"Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment şi numirea Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA) ca administrator interimar al societăţii, cu sarcina de a asigura administrarea şi conducerea activităţii asigurătorului şi adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuţiile conducerii societăţii se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar", precizează sursa citată, într-un comunicat.

 

Întrebare cheie

 

Dacă informaţiile se confirmă, se ridică şi o întrebare cheie legată de modul în care ASF a supravegheat situaţia creată pe piaţa asigurărilor: De ce lucrurile au fost lăsate aşa atât de mult timp, de ce nu s-a intervenit mai devreme pentru a nu se ajunge aici şi, în final, cel care este bun de plată să fie tot statul român? Iar un faliment pe piaţa asigurărilor are ca efect, desigur, o explozie a preţurilor oferite de către ceilalţi asiguratori rămaşi pe piaţă

 

Paguba creată de falimentul City Insurance

 

Reamintim că piaţa asigurărilor a fost cutremurată şi de falimentul City Insurance care a adus pagube uriaşe. Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a avizat, în cadrul Comisiei Speciale, 68.791 de cereri de plată, pentru toate societăţile de asigurare aflate în faliment, în cursul anului 2022. Conform sursei citate, valoarea totală a plăţilor efectuate în 2022 este de 665,6 milioane lei.

"Din totalul cererilor analizate în 2022, 60.686 de cereri sunt aferente creditorilor de asigurări ai Societăţii de Asigurare-Reasigurare City Insurance SA, cu o valoare achitată de 583,2 milioane lei", se menţionează în comunicat.

De asemenea, din totalul plăţilor efectuate în cursul anului trecut, 47,8 milioane lei au fost achitate creditorilor de Asigurare ai Societăţii de Asigurare-Reasigurare Astra, în timp ce 30,6 milioane lei au fost achitate creditorilor de asigurare ai Societăţii Carpatica Asig.

"Plăţile în cazul celor două societăţi de asigurare aflate în faliment au ajuns astfel la valoarea de 554,8 milioane lei în cazul Societăţii de Asigurare-Reasigurare Astra SA, respectiv 498 milioane lei pentru Societatea Carpatica Asig SA", se mai precizează în comunicat.

Începând cu 29 noiembrie 2021 şi până la finele anului 2022, FGA a achitat, pentru creditorii de asigurare ai City Insurance, aproximativ 603 milioane lei, pentru 64.568 cereri de plată avizate în cadrul Comisiei Speciale a FGA, dintr-un total de 250.692 cereri de plată înregistrate.

 

Euroins România a achitat, în 2022, despăgubiri de peste 1,6 miliarde de lei pentru 160.000 de dosare de daună

 

Euroins România a achitat, anul trecut, despăgubiri pentru 160.000 de dosare de daună pentru accidente produse în România şi în străinătate, în valoare de peste 1,6 miliarde de lei, informează Eurohold Bulgaria AD, proprietarul Euroins Insurance Group AD (EIG).

De asemenea, compania a anunţat recent că a consolidat poziţia financiară a Euroins România, unitatea EIG, care are acum un raport SCR (Cerinţa de Capital de Solvabilitate) de 160% şi un MCR (Cerinţa de Capital Minim) de 300%.

Potrivit sursei citate, Euroins România are acorduri de plată directă cu peste 1.000 de service-uri auto din România, în cadrul cărora termenul mediu de plată este între 5 şi 10 zile, mult mai rapid decât obligaţia legală de plată în 30 de zile. Aproape 80% dintre acţiunile în instanţă în care este implicată societatea Euroins România sunt îndreptate împotriva unui număr foarte mic de service-uri şi clienţi ai acestora, şi toate au ca obiect de litigiu operaţiuni de reparaţii facturate la valori care depăşesc de 3 ori preţurile medii de piaţă, precizează reprezentanţii companiei.

"Ne exprimăm îngrijorarea şi surprinderea faţă de nesiguranţa creată în ultimele săptămâni de diverse situaţii şi elemente speculate în spaţiul public şi care afectează negativ nu doar Grupul şi filiala noastră din România, ci şi întreaga industrie de asigurări din România. Într-un stat european guvernat de legi naţionale şi europene, este regretabil că unul dintre jucătorii cheie hotărâţi să contribuie la stabilitatea pieţei asigurărilor, cu asemenea indicatori financiari, a devenit ţinta speculaţiilor din cauza neajunsurilor create de doar câteva persoane care, prin practicile lor, au afectat şi continuă să afecteze pe toţi şi mai ales pe cetăţeni. Suntem încrezători că autorităţile statului român au capacitatea de a discerne şi analiza toate acţiunile întreprinse de compania noastră încă de la intrarea pe piaţa românească în 2007 pentru a întări şi consolida Euroins", a declarat Kiril Boshov, preşedintele Consiliului Director al Eurohold, acţionarul Euroins Romania SA.

În 2022, Euroins România a plătit peste 300 de milioane de lei reprezentând impozite şi contribuţii către diferite autorităţi şi instituţii, inclusiv aproape 70 de milioane de lei reprezentând finanţare (contribuţie specială) acordată FGA pentru acoperirea pagubelor cauzate de falimentul City Insurance.

De asemenea, Euroins România a semnat recent un nou acord de reasigurare cu EIG Re EAD, un reasigurător cu 20 de ani de experienţă care face parte din EIG Group, ceea ce reprezintă o măsură comună pentru toate marile grupuri de asigurări, dintre care unele operează şi pe piaţa românească.

EIG RE face parte din Grupul Eurohold, care are venituri anuale de peste 3 miliarde de euro şi active de 2 miliarde de euro. Valoarea totală a riscului reasigurat transferat către EIG Re este de 1,5 miliarde lei (peste 300 milioane euro).

În ceea ce priveşte auditurile în curs de desfăşurare pentru activitatea de reasigurare a Euroins România, Autoritatea Europeană pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA) efectuează propriul audit, în timp ce acţionarii (BERD şi Eurohold) au angajat una dintre cele mai mari companii actuariale din lume pentru a efectua un audit independent al activităţii de reasigurare, se menţionează în comunicatul companiei de asigurări.

"Eurohold consideră că, în contextul general actual, întrucât operăm cu toţii pe o piaţă matură, ar fi o opţiune înţeleaptă pentru orice companie de asigurări să se abţină de la creşterea preţurilor în lipsa unor motive raţionale temeinice, pentru a încerca să protejeze cât mai bine consumatorii români. În acest sens, atitudinea unor persoane şi publicaţii, care creează dezbateri artificiale pe piaţă, este surprinzătoare, deoarece acţionează spre creşterea insecurităţii consumatorilor şi a preţurilor primelor RCA, ceea ce poate duce la o criză economică fără temei real", susţin reprezentanţii companiei.

Conducerea Eurohold transmite că îşi exprimă respectul faţă de toate autorităţile române, autorităţile de reglementare şi piaţa în ansamblu, însă este preocupată de acţiunile mai multor experţi din sectorul asigurărilor şi de competenţa şi profesionalismul acestora. Conducerea Grupului speră ca astfel de experţi, care încearcă să destabilizeze piaţa asigurărilor din România prin interpretări personale, să suporte rigorile legii, se mai arată în comunicatul transmis Agerpres.

Întrebat recent dacă are indicii că o firmă de asigurări se îndreaptă spre un faliment şi dacă statul va face ceva pentru ca aceste poliţe să nu mai crească, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a precizat că există anumite semnale în piaţă că ar exista această posibilitate.

"Ştiţi foarte bine că aceste decizii le ia ASF şi Guvernul.(...) Există anumite semnale pe piaţă că ar exista această posibilitate (ca o firmă fie aproape de faliment - n.r.). A mai existat acest precedent. Eu ce vă pot răspunde este din precedentul care a fost, City Insurance, cam aşa ceva, unde statul a intervenit. Sunt ferm convins că şi de această dată cei de la ASF împreună cu Guvernul vor lua decizia cea mai bună (ca preţul să fie stabilizat - n.r.). Dacă este o decizie printr-o ordonanţă de urgenţă, ea va veni în Parlament", a declarat Ciolacu pe 8 martie.

Eurohold Bulgaria AD este un grup energetic şi financiar care operează în Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est şi este listat la Bursele de Valori din Bulgaria şi respectiv Varşovia.

Eurohold deţine Euroins Insurance Group AD (EIG), unul dintre cele mai mari grupuri de asigurări din regiune. EIG oferă o gamă completă de produse de asigurare, deserveşte peste 4 milioane de clienţi în 11 ţări şi are peste 3.000 de angajaţi. Eurohold este proprietarul Electrohold, un grup energetic din Bulgaria, cu o cotă de 40% în distribuţia de energie. Electrohold are 3.000 de angajaţi şi deserveşte peste 3 milioane de consumatori din ţară. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9763
Diferența 0.0002
Zi precendentă 4.9761
USD
Azi 4.6386
Diferența -0.0181
Zi precendentă 4.6567
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 25-04-2024
EUR flag1 EUR = 4.9763 RON
USD flag1 USD = 4.6386 RON
GBP flag1 GBP = 5.8067 RON
CHF flag1 CHF = 5.0843 RON
AUD flag1 AUD = 3.0283 RON
DKK flag1 DKK = 0.6672 RON
CAD flag1 CAD = 3.3920 RON
HUF flag1 HUF = 0.0127 RON
JPY flag1 JPY = 0.0298 RON
NOK flag1 NOK = 0.4234 RON
SEK flag1 SEK = 0.4274 RON
XAU flag1 XAU = 346.8933 RON
Monede Crypto
1 BTC = 297399.01RON
1 ETH = 14646.84RON
1 LTC = 388.67RON
1 XRP = 2.44RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16971.24 0.14%
BET-BK 3120.46 0.07%
BET-FI 60049.67 -0.72%
BET-NG 1214.79 0.19%
BET-TR 35213.26 0.14%
BET-TRN 34401.64 0.14%
BET-XT 1445.69 0.10%
BET-XT-TR 2965.92 0.10%
BET-XT-TRN 2902.41 0.10%
BETAeRO 1059.84 0.16%
BETPlus 2506.82 0.14%
RTL 37270.19 0.11%

Comunicate de presa

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor...

Foto: pexels.com

Cât pierd companiile din cauza angajaţilor nefericiţi

Se spune că banii nu pot cumpăra fericirea,...


Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?
POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel