Statul român, MARELE câștigător al crizei facturilor. Cum sunt fraieriți românii: Se întâmplă încă din 2013! 85% merge la bugetul de stat

Foto: Pexels / Facebook Virgil Popescu
Foto: Pexels / Facebook Virgil Popescu

Cum a ajuns să fie statul marele câștigător al crizei facturilor. Ce spun specialiștii în domeniu despre creșterile enorme.

Vezi și: "Am ajuns să ne uităm la facturi ca la sfintele moaște". Negrescu, APEL: La 1 aprilie, 2 lei/KWh, vom fi datori VÂNDUȚI. Atenție, dobânzi de 1.500% dacă nu...

Facturile uriașe la curent și gaz au șocat pe toată lumea, iar avertismentele transmise pentru perioada ce urmează nu sunt deloc liniștitoare.

Din tot acest scandal al facturilor, în care statul a încercat să intervină prin plafonare, reiese un singul lucru: că "statul e marele câștigător", asta susțin experții în domeniu.

Conform specialiștilor, aproape 70% din creșterile de preț se duc în buget, iar companiile cu profituri record sunt fie ale statului, fie sunt controlate de stat. Tot ei susțin că cei mai mulţi bani la buget vin din suprataxe şi încasări mai mari din TVA, sume pe care, evident, oamenii le plătesc.

Potrivit unei analize a Asociației Energia Inteligentă, statul a încasat în 2021, doar din creșterea facturilor la gaze, jumătate de miliard de euro, iar anul acesta urmează să strângă la buget aproape trei miliarde de euro, mai exact 2,7 miliarde de euro.  Asta înseamnă, de fapt, o creștere a taxelor și impozitelor pentru români.

Asta nu e tot, experții mai susțin și că statul român ar putea fi mai generos în a acorda compensații, tocmai pentru că are de unde.

Pensionară, strigăt disperat. A primit factura de 1.252 de lei la curent, deși stă în garsonieră: Consumam atât în DOI ANI. E mai mare decât pensia mea

"80% din piaţa de energie electrică este dominată de stat"

 

"80% din piaţa de energie electrică este dominată de stat. Avem şi la gaz companii de stat, una dintre cele mai mari fiind Romgazul. Statul are acţiuni inclusiv la cel de-al doilea producător, la Petrom", a declarat Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, pentru Observator News.

Statul, prin Ministerul Energiei, e acționar și la cinci dintre cei șapte mari furnizori, dar operatorii spun că nu au luat niciun ban din toată această criză.

Ce a spus Virgil Popescu despre furnizorii care s-ar afla sub controlul statului român

 

La începutul lunii ianuarie, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a vorbit despre furnizorii care s-ar afla sub controlul statului român. 

"Depinde ce înseamnă control! Ministerul Energiei deține acțiuni la majoritatea companiilor furnizoare, dar prin consiliile de administrație. Nu are nicio posibilitate de a acționa în vreun fel asupra managementului companiilor. Pentru că privatizarea care a fost făcută de-a lungul timpului, le-a dat libertatea celor care au achiziționat să-și aducă managementul și să facă totul la nivelul managementului executiv", a spus Virgil Popescu. 

Întrebat de ce încearcă furnizorii să fenteze statul român, ministrul a spus că: "Nu cred că au luat niciodată amendă la cifra de afaceri, pentru că dacă ar lua, cred că  s-ar sătura să mai facă lucrurile acestea. Iar amenda la cifra de afaceri sunt doar două instituții care pot să o dea: ANRE și Consiliul Concurenţei".

Aceste declarații veneau în același timp cu îndemnul ministrului Energiei la neplata facturilor. El spunea atunci că nu ar plăti factura.

"Eu nu pot să dau sfaturi tuturor românilor, eu pot spune ce aș face eu dacă aș primi o factură calculată în mod eronat: NU AȘ PLĂTI-O, aș merge la furnizor. Dacă n-aș avea înțelegere de la furnizor, aș merge la altă autoritate, ANPC, ANRE să rezolv problema asta. Evident că nu asta e soluția, ca oamenii să se ducă pe drumuri și să reclame furnizorii. Soluția ar fi ca furnizorii să își facă treaba și eu sunt de-a dreptul surprins de ceea ce se întâmplă, revoltat de-a dreptul față de ceea ce întâmplă pe piața de energie și văd că în special la gaze naturale. Nu prea am văzut facturi la energie electrică prezentate.

Dacă la nivelul furnizorilor, care sunt companii foarte mari, s-a pus problema să dureze atâta timp adaptarea unei aplicații informatice ca să facă o plafonare și o compensare, adică o înmulțire, o împărțire, o adunare, o scădere, înseamnă că nu mai știm ce se poate face repede și ce nu în țara asta. Părerea mea e că s-a făcut cu rea credință de la început ceea ce s-a întâmplat, s-a văzut că nu mai este cale de întoarcere și trebuie  făcută, și să nu creadă cumva că dacă în lege nu este trecută nicio sancțiune, nu înseamnă că nu există alte legi care pot fi luate.

Dacă factura este eronat întocmită, e clar că furnizorul a încălcat legea! Dacă furnizorul este obraznic, atunci există ANPC și ANRE", a declarat Virgil Popescu atunci, la B1 TV.

Salariul MINIM îi GONEȘTE pe români. Româncă din Italia: Am plecat să fiu mai bine plătită. Așa mi-am schimbat mentalitatea

Dumitru Chisăliţă: Dacă n-ar fi fost premeditat, preţul gazelor naturale nu atingea sub nicio formă o valoare mai mare de 230-250 de lei

 

Pe de altă parte, furnizorii susțin că până acum că nu au primit niciun leu de la stat pentru compensarea facturilor.

"Dacă n-ar fi fost premeditat şi instituţiile statului şi-ar fi făcut treaba cu brio, adică ar fi sancţionat orice derapaj, ar fi luat măsuri de securitate energetică, preţul gazelor naturale nu atingea sub nicio formă în iarna asta o valoare mai mare, medie, de 230-250 de lei, mult sub cel plafonat, 310 lei/MWh", a declarat Dumitru Chisăliţă, expert în energie și președintele Asociației Energia Inteligentă.

Românii, cel mai MIC salariu, dar cel mai MARE bacșiș din Europa. Cât CÂȘTIGA un curier din România

Asociația Energia Inteligentă (AEI) dă de gol Ministerul Energiei

 

Asociația Energia Inteligentă dă de gol statul și a demontat argumentul politicienilor conform cărora vina nu e la ei, deoarece prețurile cresc peste tot în lume.

"Este important să vedem statisticile care arată că în anul 2020 când prețurile în Europa scădeau în România acestea creșteau. În a doua parte a anului 2021 când deja prețurile la gaze în România erau pe trend de creștere de 6 luni au început să crească prețul și în Europa.

Confirmarea scenariului că de creșterea prețului la gaze și energie statul nu a fost dezinteresat, este declarația autorităților că Impozitul progresiv este considerat în continuare o opțiune. Asta după ce toată lumea se jura că în anul 2022 nu va crește nici o taxă. Da, dar aceasta era valabil atâta timp cât mecanismul creșterii prețului la energie aducea bani la bugetul de stat. Astăzi când sistemul facturilor mari la energie, sistem făcător de bani pentru stat se prăbușește, este nevoie de o altă metodă a se lua bani de la români", a transmis recent Asociația Energia Inteligentă, potrivit b1.ro

AEI mai afirmă că prețurile au crescut și din cauza chiar a legii plafonării, care a impus un preț de referință de 370 lei/MWh, mai mare de 2,4 ori decât prețul din anul precedent.

Dacă înaintea stabilirii acestui preț de referință de către stat oferta de preț la consumatorul casnic era de 220 lei/MWh, după "permisiunea" dată de stat furnizorilor de a se vinde gazele cu 370 lei/MWh, ofertele de preț a ajuns astăzi la 640 lei/MWh, atrage atenția asociația.

Deci "statul e principalul beneficiar"

 

"Statul suprataxează încă din anul 2013 orice creștere de preț ale producătorilor de gaze (nu şi ale celor de energie electrică sau furnizorilor). Suprataxarea veniturile suplimentare obţinute din creşterea preţurilor producătorilor de gaze naturale care depăşesc anumite limite sunt prevazute de OUG 7/2013.

În momentul de faţă preţurile producătorilor de gaze care depăşesc 85 lei/MWh, iau calea în proporţie de 85% către bugetul de stat!

Asta după ce se aplică pentru aceleași gaze, impozitarea normală, redevență, acciză, tarife de licențiere, tarife de autorizare etc.

Astfel, apreciem că statul a fost beneficiarul principal al creșterii facturilor la gaz, acesta a încasat în anul 2021, jumătate de milliard de euro, iar în anul 2022 urmează să încaseze 2,7 miliarde de euro. Această sumă echivalează cu creșterea impozitelor și taxelor pentru români în medie cu 150 euro/an/cetățean", a mai transmis Asociația Energia Inteligentă.

Marea greșeală pe care o fac românii când primesc salariul. Cum să-ți pui BANI deoparte: Metoda celor TREI plicuri

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.971
Diferența -0.0002
Zi precendentă 4.9712
USD
Azi 4.5892
Diferența 0.0104
Zi precendentă 4.5788
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 28-03-2024
EUR flag1 EUR = 4.9710 RON
USD flag1 USD = 4.5892 RON
GBP flag1 GBP = 5.7967 RON
CHF flag1 CHF = 5.0678 RON
AUD flag1 AUD = 2.9952 RON
DKK flag1 DKK = 0.6665 RON
CAD flag1 CAD = 3.3765 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0304 RON
NOK flag1 NOK = 0.4260 RON
SEK flag1 SEK = 0.4330 RON
XAU flag1 XAU = 323.4240 RON
Monede Crypto
1 BTC = 323968.38RON
1 ETH = 16436.72RON
1 LTC = 439.69RON
1 XRP = 2.85RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.97% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.08%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16915.97 0.51%
BET-BK 3093.86 0.18%
BET-FI 60020.77 -0.18%
BET-NG 1217.88 0.68%
BET-TR 35098.62 0.51%
BET-TRN 34289.63 0.51%
BET-XT 1441.86 0.42%
BET-XT-TR 2958.11 0.42%
BET-XT-TRN 2894.78 0.42%
BETAeRO 1081.06 -0.78%
BETPlus 2495.80 0.49%
RTL 37166.71 0.53%

Opinii

Analistul Adrian Negrescu explicând cum stau lucrurile / FOTO: Facebook

Plafonarea prețurilor. Adrian Negrescu: Este doar o măsură de imagine, nimic altceva

Propunere controversată pe masa Executivului:...

Adrian Negrescu

Guvernul a uitat de austeritate (document). Negrescu: Drumul spre recesiune este bătut!

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere...

Un muncitor instalează o centrală termică / Foto: Freepik

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?
POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel