A fost înregistrată la Senat o propunere legislativă pentru completarea legii 134/2010 privind Codul de procedură civilă. Concret, modificarea legislaţiei vizează certificarea "conform cu originalul" aplicată pe copiile documentelor folosite în instanţă.
"Conformarea cu originalul a înscrisuritor de care părţile înţeleg să se folosească are drept scop crearea unei prezumţii relative în ceea ce priveşte existenţa în realitate a originalelor acelor înscrisuri.
Practic, prin această menţiune înscrisă pe copiile depuse de părţi, este posibilă derularea procedurilor judiciare fără ca părţile să fie obligate să depună originalul în instanţă. Evident, în ipoteza în care este contestată existenţa înscrisului ce a fost conformat cu origînalul, partea care înţelege să se folosească de acel înscris este obligată să prezinte originalul în vederea verificări autenticităţii copiei, respectiv în vederea demarării procedurilor de înscriere în fals.
De lege lata, certificarea se face în mod fizic prin menţionarea pe copie a formulei 'conform cu originalul', urmată de semnătura în original a celui care îşi asumă această conformare. Cel care face această conformare îşi asumă existenţa înscrisului în original, pe proprie răspundere, adică sub sancţiunea aplicării legii penale în caz de fals şi uz de fals.
Întrucât reglementarea nu inndică posibilitatea conformării cu originalul prin aplicarea unei semnături electronice, depunem prezentul proiect astfel încât posibilitatea depunerii în instanţă a actelor de procedură şi a înscrisurilor prin mijloace electronice să nu fie paralizată de necesitatea conformării cu originalul exclusiv prin semnătură aplicată fizic pe înscrisurile aftate pe suport de hârtie", explică iniţiatorii în nota de fundamentare a proiectului.
Documentul poate fi studiat aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.