Platforma americană de tranzacționare de criptomonede Coinbase a anunțat că un atac cibernetic recent ar putea genera pierderi financiare cuprinse între 180 și 400 de milioane de dolari, potrivit unei notificări transmise către autoritățile de reglementare. Incidentul a avut loc pe 11 mai, când compania a primit un email de la un atacator necunoscut, care susținea că are acces la informații despre conturi de clienți și documente interne.
Datele au fost furate, parolele nu. Dar clienții au fost păgubiți
Coinbase a confirmat că hackerii au reușit să acceseze o serie de date personale — nume, adrese și adrese de e-mail — însă nu au obținut date de autentificare precum parolele sau codurile de acces. Cu toate acestea, unii clienți au fost păcăliți să trimită fonduri către atacatori, iar platforma a anunțat că îi va despăgubi integral.
Investigațiile interne au arătat că hackerii au plătit angajați și contractori din afara SUA pentru a obține acces la informații sensibile. Coinbase a concediat persoanele implicate și colaborează cu autoritățile pentru a-i identifica pe cei responsabili. Compania a refuzat să plătească o răscumpărare de 20 de milioane de dolari, dar a anunțat un fond de recompensă de aceeași valoare pentru cei care pot oferi informații relevante despre atacatori.
În paralel, SEC investighează raportările Coinbase
Potrivit unor surse Reuters, Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare din SUA (SEC) investighează dacă Coinbase a raportat incorect numărul de utilizatori. Există suspiciuni că datele eronate ar putea indica o slabă conformare cu cerințele KYC (know your customer). Coinbase a negat că ar fi subiectul unei astfel de investigații și a precizat că metrica „utilizatori verificați” nu mai este raportată de peste doi ani.
În plus, compania se confruntă acum și cu un nou proces colectiv, intentat în districtul sudic al New York-ului, în care se susține că nu ar fi protejat corespunzător datele personale ale milioane de utilizatori.
Un moment prost pentru un moment istoric
Problemele vin cu doar câteva zile înainte de includerea Coinbase în indicele bursier S&P 500, un pas simbolic pentru acceptarea industriei cripto în rândul marilor jucători financiari. Acum, însă, această reușită este umbrită de scandaluri de securitate și reglementare.
„Atacul cibernetic ar putea forța întreaga industrie să aplice filtre mai stricte de verificare a angajaților și ar putea genera daune reputaționale serioase”, a comentat analistul Bo Pei de la U.S. Tiger Securities.
Potrivit datelor Chainalysis, în 2024, fondurile furate prin atacuri asupra platformelor cripto au depășit 2,2 miliarde de dolari. Incidentele de acest tip sunt în creștere, pe măsură ce piața atrage tot mai multe investiții și utilizatori, dar și atenția grupărilor de criminalitate cibernetică tot mai sofisticate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.