Hidroelectrica mărește tarifele cu 60% de la 1 aprilie; Adrian Negrescu cere explicații urgente

Oana Pavelescu |
Data publicării:
Portile de Fier / Foto: Oana Pavelescu
EXCLUSIV
Portile de Fier / Foto: Oana Pavelescu

Analistul economic Adrian Negrescu a criticat recent decizia Hidroelectrica de a majora tarifele la energie electrică cu 60% începând cu 1 aprilie 2025, subliniind lipsa de transparență și predictibilitate a companiei.

Într-o declarație pentru DCBusiness, Negrescu a afirmat: că: ”Hidroelectrica trebuie de urgență să explice motivul creșterii cu 60% a tarifelor începând cu 1 aprilie. Faptul că majorează brusc, fără niciun fel de predictibilitate, tarifele generează, din punctul meu de vedere, efecte economice ample într-o economie deja fragilă și într-un sector energetic puternic afectat de plafonările impuse de autorități”.

Negrescu a evidențiat și lipsa de claritate privind aplicabilitatea noilor tarife: "Hidroelectrica nu explică dacă aceste tarife se aplică și clienților actuali, care au contracte în derulare, sau doar clienților noi; din această perspectivă, se induce un sentiment de îngrijorare în rândul majorității clienților care au optat pentru Hidroelectrica doar pentru simplul motiv că aveau prețuri mai mici”.

Analistul a pus sub semnul întrebării justificarea acestei majorări, având în vedere că Hidroelectrica este atât producător, cât și furnizor de electricitate: "Este important de aflat de la Hidroelectrica ce determină această creștere fulminantă a prețului, în condițiile în care ei sunt atât producători, cât și furnizori de electricitate, deci nu au costuri suplimentare în acest proces”.

Negrescu avertizează că decizia Hidroelectrica, în calitate de lider de piață, ar putea determina și alți furnizori să majoreze prețurile, afectând astfel întreaga piață energetică din România.

"Decizia Hidroelectrica, o companie care este un fel de market maker în România pe piața de energie, va da naștere, din păcate, unei creșteri semnificative de prețuri și la ceilalți furnizori de electricitate”, a mai explicat analistul.

El a menționat și declarația președintelui ANRE, conform căreia există oferte de 8 lei pe kilowatt în piață pentru 1 aprilie, ceea ce indică o piață energetică haotică, fără protecție adecvată pentru consumatori.

În plus, Negrescu a criticat abordarea ministrului Energiei, Sebastian Burduja, care a amânat plafonarea prețurilor cu trei luni, considerând că această măsură nu rezolvă problema prețurilor ridicate la energie din România: "Faptul că a amânat cu 3 luni de zile plafonarea nu rezolvă cu nimic problema prețurilor foarte mari la energie din România, în condițiile în care, atenție, noi ne producem energia electrică, în mare majoritate, aici, în țară, cu firme de stat; nu o importăm, nu o producem cu firme private care să-și adauge costuri suplimentare la această producție”.

Analistul subliniază necesitatea unor explicații clare și transparente din partea Hidroelectrica și a autorităților competente pentru a proteja consumatorii și a asigura stabilitatea pieței energetice din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9772
Diferența 0.0011
Zi precendentă 4.9761
USD
Azi 4.6173
Diferența 0.0060
Zi precendentă 4.6113
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9772 RON
USD flag1 USD = 4.6173 RON
GBP flag1 GBP = 5.9711 RON
CHF flag1 CHF = 5.2210 RON
AUD flag1 AUD = 2.9123 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.2307 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0306 RON
NOK flag1 NOK = 0.4381 RON
SEK flag1 SEK = 0.4597 RON
XAU flag1 XAU = 453.2378 RON
Monede Crypto
1 BTC = 396536.54RON
1 ETH = 8853.07RON
1 LTC = 411.54RON
1 XRP = 10.38RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...

ANAF / Foto: DCBusiness

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel