În susținerea temei dedicate creditării bancare și a accesului la finanțare pentru IMM-uri, directorul general al FNGCIMM, domnul Cătălin Leonte, a subliniat rolul instituției ca pilon esențial în sprijinirea antreprenoriatului românesc și a creditării responsabile, evidențiind misiunea fondului, aceea de a facilita finanțarea sectorului antreprenorial, fiind de peste 23 de ani garantul IMM-urilor și partener solid pentru bănci:
„Într-un climat economic în schimbare, rolul instituțiilor de garantare este esențial pentru a menține fluxul de creditare către economie iar FNGCIMM oferă soluții sigure și rapide de garantare care reduc riscurile pentru bănci și permit IMM-urilor acces real la finanțare, chiar și în absența garanțiilor materiale proprii.” , a declarat în cadrul conferinței directorul general FNGCIMM.
În contextul finalizării programelor de garantare cu garanții de stat, oficialul FNGCIMM a reamintit faptul că fondul de garantare pune la dispoziția partenerilor bancari și a mediului de afaceri produse de garantare din surse proprii, disponibile în afara cadrului de ajutor de stat, adaptate nevoilor reale ale întreprinderilor:
Garanția PLAFON – destinată IMM-urilor pentru finanțarea activității curente și a investițiilor, acoperind până la 80% din valoarea creditului, cu comisioane diferențiate în funcție de profilul de risc si o valoare de maxim 1.600.000 lei/2.000.000 lei/2.400.000 lei în funcție de finanțator. Garanția se acordă în maximum 5 zile lucrătoare, printr-o aplicație online dedicată.
Garanția OPTIMM – variantă de garantare simplificată, pentru finanțări rapide, de valoare mai mică- 200.000 lei/400.000 lei în funcție de finanțator, pentru a răspunde cerințelor de flexibilitate și eficiență ale antreprenorilor și ale instituțiilor de credit.
Garanția EXPRESĂ – destinată proiectelor de anvergură sau necesităților de finanțare care depășesc plafonul standard. Garanția financiară poate acoperi până la 2,5 milioane euro, echivalent în lei, pe societate/grup, cu o structură flexibilă a co-garantării ce se solicită din partea beneficiarului. Garanția se acordă în maxim 10 zile lucrătoare de la momentul transmiterii de către bancă, a documentației complet si corect întocmite.
Garanțiile financiare permit accesul rapid la credite, fără impunerea unor garanții imobiliare suplimentare, reducând semnificativ costurile și timpul necesar procesării. Pentru bănci, garanțiile FNGCIMM sunt exprese, irevocabile, necondiționate și reprezintă cele mai lichide garanții din piață, contribuind inclusiv la diminuarea ajustărilor de depreciere conform standardelor IFRS.
Garanțiile FNGCIMM sunt disponibile la nivel national, printr-o reprezentare teritorială extinsă și prin parteneriate semnate cu cele mai solide bănci din România.FNGCIMM colaborează cu toate instituțiile financiare relevante prin convenții de garantare dedicate și fluxuri digitale de lucru. Platformele informatice dezvoltate de Fond permit un proces de garantare transparent și predictibil, în timp ce criteriile de eligibilitate sunt clare și echitabile pentru IMM-urile din toate regiunile țării. În cadrul intervenției, Directorul General a reafirmat angajamentul instituției de a rămâne garantul IMM-urilor și un partener de încredere al băncilor, contribuind la finanțarea sănătoasă a economiei naționale.
„Ne concentrăm pe transformare digitală, transparență și parteneriate de impact. Prin digitalizare și extinderea gamei de produse, FNGCIMM este pregătit să răspundă nevoilor actuale de finanțare ale antreprenorilor români, contribuind la o economie competitivă și sustenabilă.”, a adăugat Directorul General.
FNGCIMM își reconfirmă angajamentul de a rămâne un instrument eficient de susținere a politicilor publice în sprijinul economiei naționale, alături de instituțiile financiare partenere și de autoritățile centrale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.