În pofida riscurilor crescute generate de schimbările climatice, doar 17% dintre locuințele din România beneficiază de o protecție completă – adică sunt acoperite printr-o asigurare obligatorie și una facultativă, a avertizat Alexandru Ciuncan, președintele UNSAR, în cadrul conferinței Schimbările climatice și impactul în economie.
„Avem un sistem funcțional de asigurare a locuințelor în România, spre deosebire de alte state din Vestul Europei. Dar trebuie să aducem protecția oferită de asigurări mai aproape de români”, a subliniat Ciuncan, atrăgând atenția că gradul scăzut de acoperire lasă multe familii vulnerabile în fața dezastrelor.
UNSAR a prezentat în premieră și datele unui sondaj realizat cu IRES în iulie 2025. Potrivit cercetării:
83% dintre români cred că există o legătură directă între schimbările climatice și intensificarea fenomenelor meteo extreme (față de 81% în 2024);
43% spun că furtunile le-au afectat locuința în ultimul an (față de 39% anul trecut);
20% indică seceta ca factor care le-a deteriorat direct condițiile de locuire, față de 15% în 2024.
„Trebuie să trecem de la cifre la soluții. În spatele fiecărui dosar de daună este o familie sau o companie afectată. Nu e vorba doar de statistici, e vorba de oameni”, a conchis Ciuncan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.