Alexandru Ciuncan, președintele UNSAR (Uniunea Națională a Societăților de Asigurare-Reasigurare din România), a tras un semnal de alarmă în cadrul conferinței Schimbările climatice și impactul în economie, organizată de DC Media Group.
„Doar 17% dintre locuințele din România au și asigurare obligatorie, și facultativă. Practic, doar aceste locuințe sunt complet protejate în fața efectelor tot mai grave ale schimbărilor climatice”, a declarat Ciuncan.
7.000 de dosare de daună deschise din ianuarie până în iulie
Potrivit președintelui UNSAR, în prima jumătate a anului 2025 au fost deschise peste 7.000 de dosare de daună ca urmare a furtunilor și inundațiilor, o cifră apropiată de totalul înregistrat în întregul an 2024 (circa 7.500 de dosare).
Un singur episod recent de furtună în zona București–Ilfov a generat 500 de dosare de daună, dintre care:
58% pentru locuințe afectate;
21% pentru sedii de firme și echipamente avariate;
21% pentru autovehicule.
„Vorbim de bunuri care erau asigurate. Dar, din păcate, aceste cifre nu reflectă decât vârful aisbergului. În realitate, multe daune nu pot fi despăgubite pentru că lipsesc asigurările”, a avertizat Ciuncan.
Românii recunosc legătura dintre climă și fenomenele extreme
UNSAR realizează anual cercetări sociologice împreună cu IRES pentru a evalua percepția populației asupra schimbărilor climatice. Studiul realizat în iulie 2025 arată că:
83% dintre români consideră că există o legătură directă între schimbările climatice și frecvența dezastrelor naturale (față de 81% în 2024);
43% spun că locuințele le-au fost afectate de furtuni (față de 39% anul trecut);
20% indică seceta drept principalul factor climatic care le-a afectat proprietatea (față de 15% în 2024).
Despăgubiri în creștere: 183 milioane de lei în 2024
În 2024, despăgubirile plătite pentru daunele produse locuințelor au însumat 183 milioane de lei, în creștere cu 9% față de anul precedent. Această creștere reflectă nu doar intensificarea fenomenelor meteo extreme, ci și vulnerabilitatea ridicată a populației.
Ciuncan: Avem un sistem funcțional, dar subutilizat
„România se află, paradoxal, într-o situație mai bună decât alte state din vestul Europei: avem un sistem funcțional de asigurare a locuinței și capacitatea de a prelua riscurile. Problema este că gradul de penetrare este încă foarte mic. Ce avem de făcut este să aducem protecția oferită de asigurări mai aproape de oameni”, a conchis președintele UNSAR.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.