După luni de discuții tehnice și runde de diplomație navetă, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va întâlni duminică în Scoția cu liderul de la Washington, într-o ultimă tentativă de a evita impunerea unor tarife vamale de până la 30% asupra exporturilor europene.
Tensiuni comerciale, la un pas de escaladare
Dacă nu se ajunge la un acord până vineri, SUA vor introduce tarife extinse asupra produselor din blocul comunitar. Până acum, discuțiile au condus la conturarea unui cadru provizoriu: un tarif general de 15% aplicabil celor mai multe produse europene, cu unele excepții pentru aviație, dispozitive medicale, medicamente generice, băuturi spirtoase și echipamente industriale necesare economiei americane. Importurile de oțel și aluminiu ar urma să intre într-un sistem de cote, peste care s-ar aplica tarife de 50%.
De asemenea, industria auto este deja afectată de o taxă de 25%, iar Trump a anunțat recent o taxă de 50% pentru cupru și posibile tarife viitoare pentru produse farmaceutice și semiconductori.
Von der Leyen merge la Trump, dar rezultatul e incert
Paula Pinho, purtătoarea de cuvânt a Ursulei von der Leyen, a declarat că „negocierile tehnice și politice sunt în desfășurare”, dar că liderii vor trebui să „evalueze șansele unui rezultat echilibrat” care să aducă stabilitate pentru economiile de ambele părți ale Atlanticului.
Donald Trump a comentat vineri, la sosirea în Scoția, că există „50-50 șanse” pentru un acord. „Ursula va fi aici, o femeie foarte respectată. Vom vedea dacă reușim să încheiem un acord. Ar fi, de fapt, cel mai mare dintre toate, dacă se realizează”, a spus Trump, adăugând că există încă „20 de puncte sensibile” care trebuie rezolvate.
UE are planuri de represalii dacă nu se ajunge la un compromis
În eventualitatea unui eșec, UE este pregătită să răspundă rapid cu tarife de până la 30% pentru produse americane în valoare de circa 100 de miliarde de euro — inclusiv avioane Boeing, autoturisme fabricate în SUA și celebrul bourbon american. Uniunea ar putea introduce și restricții la exportul de deșeuri metalice și ar activa un nou instrument legal – mecanismul anti-coerciție – care permite UE să răspundă ferm în fața presiunilor comerciale.
Migrația, în fundalul negocierilor
Deși oficial acordul are un caracter strict comercial, Trump a făcut vineri referiri și la migrația ilegală din Europa. „Trebuie să opriți această invazie oribilă care se petrece în Europa. Cred că imigrația asta omoară Europa”, a declarat președintele american, reafirmând una dintre temele sale preferate de campanie.
Care sunt următorii pași?
Dacă un acord va fi obținut duminică, este posibil ca acesta să ia forma unui comunicat comun scurt, cu caracter provizoriu. Acesta va necesita apoi aprobarea statelor membre UE și va deschide calea unor negocieri detaliate pe termen mai lung privind barierele netarifare, cooperarea în materie de securitate economică și investiții strategice în domenii sensibile, precum energia și cipurile AI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.