"Zic să ne bucurăm că s-a încheiat acordul privind mineralele rare dintre SUA si Ucraina și să sperăm că se încheie un război care ne-a costat și pe noi imens. Pe lângă ajutorul dat Ucrainei și Republicii Moldova, toate țările aflate la granița cu războiul au fost afectate.
În cazul României, înainte de invazie, randamentele la imprumuturile pe 10 ani erau cuprinse între 5-6%. După invazie, în urmatoarele 6 luni, randamentele la aceeasi mauritate a împrumuturilor au explodat chiar până la 9%, imens!
În 2023 au scăzut în jurul a 6,5% iar după decembrie 2024, din cauza instabilității politice au crescut la 7,2-7,5%", explică economistul Cristian Socol într-o postare pe Facebook.
"Cât credeți că a afectat contagiunea negativă a războiului din Ucraina din creșterea cheltuielilor bugetare cu dobânzile, luând în considerare că în anul 2021 acestea erau în cazul României de 18 miliarde lei, au explodat la 29 miliarde lei în anul 2022, s-au dus la 30,6 miliarde lei în anul 2023 și au ajuns la 36 miliarde lei în anul 2024? Cât să fie efectul?", atrage atenţia Cristian Socol.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.