Covid-19. China, din nou secretoasă. Mutațiile trezesc temeri. Unele țări impun restricții severe

Oana Pavelescu |
Data actualizării: | Data publicării:
SUA a trimis vaccinuri în zonele sărace din Orientul Îndepărtat
SUA a trimis vaccinuri în zonele sărace din Orientul Îndepărtat

Cerințele privind testarea Covid-19 pentru pasagerii care vin din China evidențiază îngrijorările tot mai mari cu privire la posibilitatea ca noi tulpini ale virusului, generate de epidemia în plină expansiune din această țară, să treacă nedetectate, scrie Bloomberg.

Atunci când SUA a impus cerințe pentru călătorii din China de a prezenta un test negativ, a extins, de asemenea, un program care colectează probe voluntare de la pasagerii internaționali în aeroporturi pentru a ajuta la monitorizarea variantelor care intră în țară. Sâmbătă, și Canada a declarat că cei care sosesc din China, Hong Kong și Macao vor trebui să prezinte un test negativ, în timp ce Marocul a mers chiar mai departe cu o interdicție pentru vizitatorii din China. 

Cele mai recente restricții vin după ce vineri Marea Britanie și Franța s-au alăturat valului de țări care testează pasagerii și secvențiază eșantioane de la persoanele care sosesc din China, în încercarea de a identifica orice mutații noi și periculoase care s-ar putea răspândi rapid în populațiile lor.

Scenariul seamănă cu primele zile ale pandemiei, când China a fost criticată pentru că nu a făcut publice date genetice esențiale despre virus decât la câteva săptămâni după ce vestea despre noua boală a devenit publică. Oficialii din domeniul sănătății din această țară au declarat că spitalele santinelă monitorizează mutațiile din eșantioanele prelevate de la pacienții din camerele de urgență și din ambulatorii. Cu toate acestea, cele mai multe dintre aceste date nu au fost încă împărtășite la nivel internațional, spun experții în sănătate. 

"În absența unor informații complete din partea Chinei, este de înțeles că țările din întreaga lume acționează în moduri care cred că le pot proteja populația", a declarat pe Twitter directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus. OMS are nevoie de informații mai detaliate din partea Chinei pentru a efectua o evaluare completă a riscurilor, a mai spus el.

Reprezentanți ai Comisiei Naționale de Sănătate din China și ai Administrației Naționale de Control și Prevenire a Bolilor au informat vineri oficialii OMS cu privire la strategia și acțiunile lor de combatere a epidemiei. 

"OMS a cerut din nou schimbul regulat de date specifice și în timp real privind situația epidemiologică - inclusiv mai multe date de secvențiere genetică, date privind impactul bolii, inclusiv spitalizări, internări la terapie intensivă și decese", a precizat organizația într-o declarație. Oficialii OMS au subliniat "importanța monitorizării și a publicării la timp a datelor pentru a ajuta China și comunitatea globală să formuleze evaluări exacte ale riscurilor și să informeze răspunsuri eficiente".

Chinezii se jură că nu au secrete

Oficialii de la GISAID, consorțiul care urmărește mutațiile Covid, au declarat că sunt liniștiți de un număr mare de cereri recente din China. În ultima săptămână, grupul a primit aproape 1.000 de secvențe genetice din întreaga țară, furnizate de autoritățile sanitare provinciale și de unități medicale private.

"Variantele continuă să circule fără modificări semnificative care să ridice vreun spectru de îngrijorare", a declarat Peter Bogner, fondatorul GISAID. "Nu aveți niciun fel de date care să sugereze altceva decât că totul se desfășoară ca de obicei."

În alte părți ale lumii, în afara Chinei, unde virusul se răspândește rapid, eforturile de secvențiere care ar putea identifica noi variante sunt în scădere, a spus Bogner. Oficialii chinezi din domeniul sănătății spun că au împărtășit prompt datele de secvențiere cu OMS. 

"Nu există nimic pe care să îl fi ținut pentru noi", a declarat joi Wu Zunyou, epidemiolog șef la Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor. "Toată munca noastră de secvențiere a fost împărtășită cu întreaga lume".

Nouă subvariante omicron sunt dominante în focarul din China, a spus Wu. Datele limitate de secvențiere împărtășite public arată că variantele sunt în mare parte aceleași cu tulpinile găsite în alte părți ale lumii, cum ar fi BF.7 și BA.5.2, potrivit firmei de analiză a datelor Airfinity, și nu există încă dovezi că a apărut o nouă variantă îngrijorătoare. Dar ar putea fi doar o chestiune de timp și, având în vedere că sunt împărtășite informații limitate, este dificil pentru restul lumii să se pregătească, spun experții. 

"Situația din China ne îngrijorează foarte mult", a declarat Wilbur Lam, care conduce nucleul de validare a testelor RADx Tech Testing Validation Core al Institutului Național de Sănătate din SUA din laboratoarele sale de la Universitatea Emory și de la Institutul de Tehnologie din Georgia. Noile cerințe pentru călătorii din China de a prezenta un test negativ cu cel mult două zile înainte de a zbura spre SUA nu sunt "o măsură politică perfectă", a spus el. 

Virușii precum Covid au capacitatea de a suferi mutații de fiecare dată când se reproduc. Uneori, mutațiile sunt nesemnificative sau chiar împiedică virusul să se dezvolte. Dar, în cazuri rare, noile mutații pot ajuta unele tulpini să se răspândească rapid. 

Păstrarea ritmului cu evoluția virală a reprezentat o provocare dificilă pentru producătorii de medicamente. De exemplu, injecțiile de rapel actualizate de la Moderna Inc. și parteneriatul dintre Pfizer Inc. și BioNTech SE au fost concepute pentru a viza variantele timpurii omicron B4 și B5. Cu toate acestea, în perioada în care aceste injecții au fost dezvoltate, aceste variante au fost înlocuite de variantele BQ.1 și BQ.1.1 cu răspândire mai rapidă. 

În ultimele săptămâni, o altă variantă numită XBB a luat amploare. Experții din domeniul sănătății sunt îngrijorați de faptul că aceste tulpini ar putea fi mai capabile să se sustragă mai bine protecției imunitare oferite de vaccinuri și de infecțiile anterioare și, poate, să dea naștere unor descendenți care sunt și mai evazivi. 

Amenințări serioase

Subvariantele BQ și XBB ale omicron "reprezintă amenințări serioase pentru actualele vaccinuri Covid-19, fac inactivi toți anticorpii autorizați și este posibil să fi dobândit o poziție dominantă în populație din cauza avantajului lor de a se sustrage anticorpilor", au scris cercetătorii de la Universitatea Columbia într-un studiu publicat luna aceasta în revista Cell. 

În pofida creșterii rapide a numărului de cazuri este posibil ca China să nu fie încă un teren fertil pentru variantele care eludează imunitatea naturală a oamenilor sau imunitatea ajutată de vaccinuri, a declarat Sam Scarpino, directorul departamentului de inteligență artificială și științe ale vieții din cadrul Institutului pentru inteligență artificială experimentală al Universității Northeastern. Relativ puțini oameni din această țară au dobândit imunitatea conferită de vaccinuri sau de infecții anterioare pentru ca virusul să poată fi evitat genetic.  

Cu toate acestea, pe măsură ce infecțiile continuă să se intensifice cu puține măsuri de atenuare a efectelor virusului pentru a opri răspândirea acestuia în China, noi variante ar putea cauza probleme în curând, a spus Scarpino. 

"Într-o lună sau două, vrem să urmărim foarte atent acest lucru", a spus el într-un interviu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9764
Diferența 0.0001
Zi precendentă 4.9763
USD
Azi 4.6687
Diferența 0.0062
Zi precendentă 4.6625
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 20-04-2024
EUR flag1 EUR = 4.9764 RON
USD flag1 USD = 4.6687 RON
GBP flag1 GBP = 5.8125 RON
CHF flag1 CHF = 5.1404 RON
AUD flag1 AUD = 2.9982 RON
DKK flag1 DKK = 0.6669 RON
CAD flag1 CAD = 3.3943 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0302 RON
NOK flag1 NOK = 0.4231 RON
SEK flag1 SEK = 0.4259 RON
XAU flag1 XAU = 357.7647 RON
Monede Crypto
1 BTC = 297695.45RON
1 ETH = 14257.18RON
1 LTC = 380.03RON
1 XRP = 2.37RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16838.36 -0.26%
BET-BK 3096.27 -0.44%
BET-FI 59897.97 -0.98%
BET-NG 1205.13 -0.11%
BET-TR 34937.55 -0.26%
BET-TRN 34132.28 -0.26%
BET-XT 1434.84 -0.36%
BET-XT-TR 2943.66 -0.36%
BET-XT-TRN 2880.64 -0.36%
BETAeRO 1055.29 -0.86%
BETPlus 2488.64 -0.26%
RTL 36979.69 -0.22%

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel