Comisia Europeană a constat luni, cu titlu preliminar, că Temu încalcă obligaţia prevăzută în Regulamentul privind serviciile digitale (DSA) de a evalua în mod corespunzător riscurile de diseminare a produselor ilegale pe piaţa sa, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Dovezile au arătat că există un risc ridicat pentru consumatorii din UE de a întâlni produse ilegale pe platformă. Mai precis, analiza unui exerciţiu de "client misterios" efectuată de Comisie a constatat că este foarte probabil ca acei consumatori care cumpără de pe Temu să găsească produse neconforme printre oferte, cum ar fi jucăriile pentru copii şi produsele electronice de mici dimensiuni.
Potrivit analizei Comisiei, evaluarea riscurilor efectuată de Temu în octombrie 2024 a fost inexactă şi s-a bazat mai degrabă pe informaţii generale din industrie decât pe detalii specifice cu privire la propria piaţă. Prin urmare, este posibil ca acest lucru să fi condus la măsuri de atenuare inadecvate împotriva diseminării produselor ilegale.
Executivul comunitar îşi va continua investigaţia în legătură cu alte presupuse încălcări deschise în octombrie 2024, inclusiv eficacitatea măsurilor sale de atenuare, utilizarea caracteristicilor de proiectare care creează dependenţă, transparenţa sistemelor sale de recomandare şi accesul cercetătorilor la date.
Constatările preliminare trimise luni de Comisie nu aduc atingere rezultatului final al investigaţiei, întrucât Temu are acum posibilitatea de a-şi exercita dreptul la apărare prin examinarea dosarului investigaţiei Comisiei şi prin răspunsul în scris la constatările preliminare ale Comisiei. În paralel, va fi consultat Comitetul european pentru servicii digitale.
În cazul în care opiniile preliminare ale Executivului comunitar ar fi confirmate în cele din urmă, Comisia ar adopta o decizie de neconformitate, constatând că Temu încalcă articolul 34 din Regulamentul privind serviciile digitale. O astfel de decizie ar putea implica amenzi de până la 6% din cifra de afaceri anuală totală la nivel mondial a furnizorului şi ar putea obliga furnizorul să ia măsuri pentru a remedia încălcarea. O decizie de neconformitate poate declanşa, de asemenea, o perioadă de supraveghere consolidată pentru a asigura respectarea măsurilor pe care furnizorul intenţionează să le ia pentru a remedia încălcarea.
La 31 octombrie 2024, Comisia a iniţiat o procedură împotriva Temu. Investigaţia Comisiei se desfăşoară în cooperare cu coordonatorii naţionali ai serviciilor digitale, cu autorităţile vamale, cu autorităţile de supraveghere a pieţei şi cu alte părţi terţe relevante, în conformitate cu principiile prezentate în Comunicarea privind comerţul electronic, şi se desfăşoară în paralel cu o investigaţie separată efectuată de Reţeaua de cooperare în materie de protecţie a consumatorului (CPC) şi cu prima acţiune de verificare a siguranţei produselor, asigurând o abordare cuprinzătoare şi coordonată a preocupărilor legate de practicile Temu.
Creşterea constantă a volumului de produse vândute online în UE este însoţită de o creştere a numărului de produse nesigure, contrafăcute sau neconforme, care ar putea fi dăunătoare pentru sănătatea şi siguranţa consumatorilor, pentru mediu şi pentru concurenţa loială pe piaţa unică digitală.
Pentru a contracara aceste riscuri, Regulamentul privind serviciile digitale include obligaţii de combatere a conţinutului ilegal online. Documentul impune platformelor să instituie mecanisme uşor de utilizat care să le permită utilizatorilor să semnaleze conţinutul ilegal şi să facă apel la decizia de moderare a conţinutului. Regulamentul privind serviciile digitale include, de asemenea, norme specifice adaptate pieţelor online, cum ar fi trasabilitatea comercianţilor, pentru a se asigura că toate pieţele online colectează informaţii cu privire la comercianţii care îşi vând produsele sau serviciile. Regulamentul privind serviciile digitale interzice, de asemenea, elementele de design manipulator şi specifică norme privind publicitatea şi obligaţii detaliate în materie de transparenţă, inclusiv modul în care produsele sunt recomandate consumatorilor.
"Cumpărăm online deoarece avem încredere că produsele vândute pe piaţa noastră unică sunt sigure şi respectă normele noastre. În opinia noastră preliminară, Temu este departe de a evalua riscurile pentru utilizatorii săi la standardele impuse de Actul legislativ privind serviciile digitale. Siguranţa consumatorilor în mediul online nu este negociabilă în UE - legislaţia noastră, inclusiv Actul legislativ privind serviciile digitale, reprezintă fundamentul pentru o mai bună protecţie online şi pentru o piaţă unică digitală mai sigură şi mai echitabilă pentru toţi europenii", a afirmat Henna Virkkunen, vicepreşedinta executivă pentru suveranitate tehnologică, securitate şi democraţie, citată în comunicat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.