Ce este un NFT și cum funcționează, de fapt. DOUĂ IDEI care pot revoluționa industria: Un singur NFT îți poate plăti chiria pe UN AN

Foto: Freepick - pikisuperstar
Foto: Freepick - pikisuperstar

Ce este un NFT și cum funționează. 

Ce este un NFT?

 

Conform teoriei, NFT-ul este un jeton nefungibil, adică o unitate de date unică dintr-un registru contabil informatic denumit blockchain. Spre deosebire de criptomonede, aceste jetoane criptografice numite NFT, nu pot fi schimbate între ele. 

De exemplu, Bitcoin este fungibil pentru că poate fi schimbată cu o altă monedă și primești aceeași valoare, însă, să dam un exemplu actual, certificatul verde este non fungibil pentru că deține informațiile persoanei care îl deține și nu poate fi transmisibil. La fel și un NFT. El este unic și poate fi distribuit și poate verifica proprietatea prin blockchain, potrivit bitcoinromania.ro

Acestor jetoane nefungibile le corespund fișiere de diverse formate, în funcție de natura procesului de creație, de la fotografii, înregistrări audio sau video, jocuri, muzică, desene, biletele la diverse evenimente, haine în ediție limitată, chiar și mesajele de Twitter. 

Primele NFT-uri au apărut în 2015 în registrul blockchain Ethereum, dar ulterior, odată cu creșterea interesului pentru piața NFT-urilor, a crescut și numărul de tranzacții, pentru că investitorii care vânduseră anterior criptomonede la suprapreț au început să tranzacționeze NFT-uri în număr din ce în ce mai mare.

Registrele folosite la scară largă, precum Ethereum, Bitcoin Cash, Flux etc., au fiecare câte un ansamblu de standarde ce reglementează utilizarea NFT-urilor.

"Non-fungibil înseamnă că nu poate fi interschimbabil. Ceva interschimbabil este banul. Dacă tu ai un leu și eu am un leu, dacă facem schimb între ei, mergem și luăm aceeași pâine cu banii aceia. Non-fungibil, adică nu este interschimbabil este un tablou de Picasso și alt tablou de Picasso, care este diferit. Este oarecum unic, adică are rezervă limitată. Tot ce are rezervă limitată, adică scarcity, păstrează mereu valoare.

Stradivarius este un tip de vioară și se zice că au fost concepute undeva la 1.100 de viori Stradivarius, din care mai există doar 600 declarate, de care se știe în momentul ăsta. Altele poate sunt pierdute sau se mai descoperă prin beciuri...

Oamenii au investit în artă pentru că ține valoare, nu sunt tablouri peste tot. Picasso nu a făcut tablouri în toată lumea asta. În plus, nu doar că țin valoare, dar se apreciază în timp, pentru că au rezervă limitată", susține Cristian Chifoi, influencer. 

Cum poți încărca și utiliza un NFT

 

NFT-urile sunt create prin încărcarea unui fișier de tip creație artistică pe o piață de licitații specializată, precum KnownOrigin, Rarible, Nifty Gateway sau OpenSea.

În registrul digital este creată o copie sub formă de NFT a fișierului original, care poate fi apoi cumpărată cu criptomonede și revândută.

Artiștii își păstrează drepturile de autor asupra operelor cărora le asociază NFT-uri și pot crea și vinde mai multe NFT-uri corespunzătoare aceleiași opere.

În momentul în care o persoană achiziționează un NFT, ea nu beneficiază de acces exclusiv la opera respectivă și nici nu intră în posesia fișierului digital original. 

Unul dintre avantajele NFT-urilor este că poți achiziționa și vinde obiecte rare și valoroase. Atunci când creezi un NFT și încarci conținutul, ai dovada ca ești unicul proprietar al tokenului, stabilind raritatea. Cel mai mulți au de căștigat muzicienii, care își pot autoriza materialele încărcate. Aceștia pot câștiga prin încărcarea pe smart contracturi, de fiecare dată când materialul lor este revândut. De menționat este ca NFT-ul nu este asemenea unui drept de autor, pentru că cel care încarcă muzica, de exemplu, poate încărca mai multe versiuni ale acestora, fiecare cu NFT-ul ei, potrivit sursei citate anterior.

Volumul de tranzactionare a NFT-urilor din anul 2020 a crescut cu 299%, de la 62.9 m de dolari în 2019, la 250.8 m de dolari. Se preconizeaza creșterea acestor volume pentru că tot mai mulți muzicieni și artiști folosesc NFT-uri pentru a-și monetiza munca.

Pentru a putea tranzacționa NFT-uri, trebuie mai întâi să cumpărați criptomonede, după care să le păstrați într-un portofel. 

Ulterior, trebuie să vă înregistrați pe o piață NFT menționată mai sus. 

După acești primi pași, vânzările iau forma unor licitații cu un preț de pornire, astfel încât, dacă ați plasat oferta câștigătoare, ați intrat în posesia unui NFT.

Dacă valoarea obiectului crește, datorita rarității sau unicității, puteți face ulterior propria licitație și să o vindeți pentru a face profit.

"Când ne uităm la NFT, pe OpenSea, cea mai mare platformă, vedem 10.500 de NFT-uri înscrise, dar nu se limitează doar la artă și atât, nu sunt doar desene digitale. La modul generalizat, lumea NFT-urilor, toate proiectele astea funcționează pe comunități bine puse la punct.", mai spune Cristian Chifoi.

Care sunt riscurile din lumea NFT

 

Ca în cazul oricărei investiții în mediul digital, există riscuri și în lumea NFT.

Mai exact, după ce un investitor cumpără un NFT și interesul de tranzacționare stagnează, prețurile NFT-urilor vor scădea și cumpărătorul ar putea avea pierderi mari.

În plus, frauda este un alt element de risc. Au existat cazuri de NFT-uri de opere de mii de dolari care s-au dovedit în final că erau falsuri.

Trebuie avut mare grijă, pentru că așa cum ții o criptomonedă într-un portofel Bitcoin, așa și NFT-urile trebuie păstrate într-un loc în care doar tu ai acces. De asemenea, un alt risc este acela în care parolele pot fi pierdute sau paginile încărcate să devină offline în timp.

Un lucru este cert, acela că creatorii de NFT nu pot avea garanția drepturilor legale de proprietate, oferind mai puțină protecție împotriva furtului.

Cum faci bani din NFT?

 

"Sunt trei tipuri de oameni care se referă la NFT-uri. În primul rând, există cei care zic: gata, de acum în colo avem artă digitală, gata cu arta fizică, facem bani, mergem înainte, investim azi. Apoi la extrema cealaltă sunt cei super sceptici care zic: ce-i, mă, cu asta? Cum adică artă digitală?! Arta fizică, aia e adevărată valoare, să fie cu acuarelă, ulei și pânză pe tablou, să pun mâna pe el, să-l pun pe perete. Aia e arta adevărată! Nu NFT-uri, ce-s alea?! Și mai sunt cei neinteresați.

Cum aș face eu bani cu NFT-uri?

Păi în primul rând aș intra în comunități, aș cumpăra cele mai recente piese, pentru că sunt mai ieftine, dar le-aș cumpăra doar pe cele care-mi plac, pentru că sunt sigur că în 4, 5 sau 10 ani de zile o să mai fie măcar un nebun ca mine care o să aprecieze și o să cumpere fix modelul ăla, bineînțeles, la un preț apreciat. Abia după 4, 5, 10 ani le-aș vinde.

Dacă aș fi creator de conținut, aș crea un NFT care să aducă valoare comunității mele, sau o serie de NFT-uri care să aducă acces", a mai spus Cristian Chifoi.

"Lumea din România nu este educată pe piața NFT și cripto"

 

"Există două probleme majore.

1. Lumea din România nu este educată pe piața NFT, nici pe cea de cripto. Suntem foarte, foarte la început.

Delia și-a lansat o piesă ca NFT, se numește Racheta și a vândut-o cu 2.500 de dolari. Mi se pare foarte, super ieftin, nu s-a transmis valoarea adevărată nici către Delia, nici către comunitatea ei.

Inclusiv chef Sorin Bontea a lansat un NFT care-ți permite accesul la un curs de o oră cu el. La fel, a fost listat, dar nu a fost cumpărat. De ce? Pentru că piața nu este educată.

2. Eu nu sunt artist ca să pot să desenez ceva mișto, deci trebuie să mă gândesc la ceva. Ceva ce să aducă omului din comunitatea mea ceva, astfel încât să-l cumpere", a mai spus el. 

Două idei care pot revoluționa o industrie NFT

 

"Uite două idei care pot revoluționa în viitor o industrie întreagă.

1. Copywritting pentru melodii. Unele piese de la Rihanna au fost scrise de solistul de la One Republic. Oameni talentați care știu și ei să scrie și nu au acces la artiști mari precum Rihanna sau Delia, și-ar putea lista operele pe Open Sea. Oamenii Rihannei sau chiar Rihanna ar putea să caute diverse texte pentru a vedea ce poate să mai scoată nou. Și găsesc piesa mea...

2. Beat-uri de muzică. O grămadă de tineri talentați care nu au acces la lumea muzicii foarte ușor. Așa că ajungi pe Open Sea și îți încarci beat-urile și pot fi găsite de artiști care să le includă în clipurile lor. Aici vei fi plătit pentru ele. Pentru un artist care-ți cumpără NFT-ul înseamnă doar o masă în oraș, pentru tine, chiria pe un an", sugerează vlogger-ul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9763
Diferența 0.0009
Zi precendentă 4.9754
USD
Azi 4.6625
Diferența -0.0114
Zi precendentă 4.6739
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 18-04-2024
EUR flag1 EUR = 4.9763 RON
USD flag1 USD = 4.6625 RON
GBP flag1 GBP = 5.8158 RON
CHF flag1 CHF = 5.1291 RON
AUD flag1 AUD = 3.0043 RON
DKK flag1 DKK = 0.6670 RON
CAD flag1 CAD = 3.3895 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0302 RON
NOK flag1 NOK = 0.4235 RON
SEK flag1 SEK = 0.4281 RON
XAU flag1 XAU = 356.8680 RON
Monede Crypto
1 BTC = 294989.38RON
1 ETH = 14264.36RON
1 LTC = 376.31RON
1 XRP = 2.34RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16883.08 -0.21%
BET-BK 3109.87 0.11%
BET-FI 60489.28 0.26%
BET-NG 1206.45 -0.08%
BET-TR 35030.34 -0.21%
BET-TRN 34222.93 -0.21%
BET-XT 1439.97 -0.10%
BET-XT-TR 2954.19 -0.10%
BET-XT-TRN 2890.95 -0.10%
BETAeRO 1064.40 0.07%
BETPlus 2495.03 -0.23%
RTL 37061.21 -0.21%

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel