Ce este "Scutul Ucrainei" şi de ce sunt atât de importante mineralele sale

DCBusiness Team |
Data publicării:

Mineralele Ucrainei au devenit un subiect central în geopolitica globală, președintele SUA, Donald Trump, căutând o înțelegere cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru a le accesa. Dar ce sunt exact aceste minerale și de ce sunt atât de căutate?

Ucraina este adesea recunoscută pentru vastele sale terenuri agricole și patrimoniul industrial, dar sub suprafața sa se află una dintre cele mai remarcabile formațiuni geologice ale lumii, „Scutul Ucrainei”, explică Reuters.

Această masivă rocă cristalină expusă, formată acum 2,5 miliarde de ani, se întinde pe o mare parte din Ucraina. Ea reprezintă unul dintre cele mai vechi și stabile blocuri continentale ale Pământului. Formațiunea a trecut prin multiple episoade de formare a munților, formarea și mișcarea magmei și alte schimbări de-a lungul timpului.

Aceste procese geologice au creat condiții favorabile pentru formarea mai multor depozite minerale, inclusiv litiu, grafit, mangan, titan și elemente rare. Toate acestea sunt acum esențiale pentru industriile moderne și tranziția globală către energie verde.

Ucraina deține depozite care conțin 22 din cele 34 de minerale critice identificate de Uniunea Europeană ca fiind esențiale pentru securitatea energetică. Acest lucru plasează Ucraina printre națiunile cele mai bogate în resurse din lume.

Pe măsură ce lumea se grăbește să reducă emisiile de carbon, cererea de minerale critice crește vertiginos. Vehiculele electrice, turbinele eoliene, panourile solare și sistemele de stocare a energiei necesită toate litiu, cobalt și elemente rare, pe care Ucraina le are din abundență.

Prețul litiului a crescut de la 1.500 USD (1.164 lire sterline) pe tonă în anii 1990 la aproximativ 20.000 USD pe tonă în ultimii ani. Se estimează că cererea va crește de aproape 40 de ori până în 2040.

Conform Agenției Internaționale pentru Energie, numărul vehiculelor electrice ar putea depăși 125 de milioane până în 2030. Se preconizează o creștere similară și pentru alte metale necesare bateriilor. Fiecare vehicul electric necesită semnificativ mai mult litiu decât electronicele convenționale. De exemplu, bateria unui Tesla Model S necesită aproximativ 63 kg de litiu de puritate înaltă.

Ucraina deține trei depozite majore de litiu. Acestea includ Shevchenkivske în regiunea Donetsk, precum și Polokhivske și Stankuvatske în regiunea Kirovograd, situată central – toate fiind în Scutul Ucrainei. În ciuda potențialului mineral semnificativ, multe dintre depozitele minerale ale Ucrainei au rămas în mare parte neexplorate din cauza războiului cu Rusia, care a perturbat operațiunile miniere și a distrus infrastructura.

Depozitul de litiu Shevchenkivske conține concentrații ridicate de spodumen – mineralul principal care conține litiu utilizat la producerea bateriilor. Rezerva acestuia este estimată la 13,8 milioane de tone de minereuri de litiu. Totuși, extragerea sa necesită o investiție estimată între 10 și 20 milioane USD în explorare înainte ca extracția să poată începe.

Între timp, depozitul Polokhivske conține aproximativ 270 de mii de tone de litiu și este considerat unul dintre cele mai bune locuri de extracție de litiu din Europa. Acest lucru se datorează condițiilor geologice favorabile, care fac extracția mai rentabilă din punct de vedere economic.

Dar litiul reprezintă doar un element din resursele minerale ale Ucrainei. Conform anchetei geologice a SUA, Ucraina se situează global pe locul trei în producția de rutile – reprezentând 15,7% din producția mondială. Este al șaselea cel mai mare producător de minereu de fier (3,2% din producția totală) și titan (5,8%), precum și al șaptelea cel mai mare producător de minereu de mangan (3,1%).

Ucraina deține, de asemenea, cele mai mari rezerve de uraniu din Europa, esențiale pentru energia nucleară și arme. Ea dispune de depozite semnificative de elemente rare, inclusiv neodim și disprozium, necesare pentru fabricarea unor produse de la smartphone-uri la turbine eoliene și motoare electrice.

În plus, Ucraina găzduiește cele mai mari rezerve dovedite de minereu de mangan din lume. Aproape 2,4 miliarde de tone sunt concentrate în principal în Bazinul Nikopol, pe panta sudică a Scutului Ucrainei.

Importanțastrategică a mineralelor Ucrainei a fost recunoscută în diplomația internațională. Negocierile bilaterale recente între Ucraina și SUA subliniază importanța geopolitică a acestor resurse.

Un acord propus pentru minerale ar implica ca Ucraina să contribuie cu 50% din veniturile viitoare din resursele minerale deținute de stat, petrol, gaze și alte materiale extrase, la un fond de investiții pentru reconstrucția Ucrainei după război. Fondul ar fi gestionat în comun de Kiev și Washington.

Interesul SUA pentru mineralele din Ucraina reflectă o preocupare geopolitică mai largă privind cererea în creștere, mișcările volatile ale prețurilor și vulnerabilitățile lanțurilor de aprovizionare.

Deși SUA deține multe dintre aceleași minerale critice ca Ucraina, a externalizat istoric mineritul și rafinarea din cauza reglementărilor de mediu, costurilor ridicate cu forța de muncă și piețelor externe mai atractive.

Acest lucru a dus la o dependență de importuri, în special din China, care domină producția și procesarea mineralelor critice. Accesul la mineralele Ucrainei în schimbul protecției militare permite SUA să evite să cumpere aceste minerale din China.

Strategia federală a SUA afirmă de fapt că va prioritiza diversificarea prin parteneriate pentru securitatea mineralelor, vizând stabilirea unui lanț de aprovizionare mai stabil și mai rezilient.

Mineralele critice din SUA sunt distribuite în diverse provincii geologice, inclusiv Munții Apalași, Centura Cordillerană și Scutul Precambrian expus în părți din mijlocul țării.

Deși SUA au dezvoltat resurse semnificative de litiu, în special în Valea Clayton din Nevada și Muntele Kings din Carolina de Nord, mare parte din producția actuală de litiu provine din „operațiuni de sare”. Aceasta reprezintă extracția din soluții saline, cum ar fi apa de mare sau lacurile saline, care poate fi mai costisitoare decât mineritul în rocă dură.

Schimbarea globală către energie verde și transportul electric se accelerează, iar mineralele sunt în centrul acestei tranziții. Aproape 80% din litiul produs la nivel global este utilizat pentru producția de baterii. Marii producători auto investesc miliarde în producția de vehicule electrice, generând o cerere fără precedent pentru mineralele care alimentează această tehnologie.

Bogăția minerală a Ucrainei o poziționează ca un lider potențial în revoluția energiei curate. După ce stabilitatea va reveni, Ucraina va avea o oportunitate de aur de a reconfigura lanțul global de aprovizionare cu minerale critice. Chiar și cu o alocare de 50% către SUA, Ucraina ar putea încă să finanțeze infrastructura internă, creșterea industriei, locurile de muncă și recuperarea economică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9774
Diferența 0.0001
Zi precendentă 4.9773
USD
Azi 4.5516
Diferența -0.0120
Zi precendentă 4.5636
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9774 RON
USD flag1 USD = 4.5516 RON
GBP flag1 GBP = 5.9132 RON
CHF flag1 CHF = 5.1759 RON
AUD flag1 AUD = 2.9011 RON
DKK flag1 DKK = 0.6672 RON
CAD flag1 CAD = 3.1852 RON
HUF flag1 HUF = 0.0125 RON
JPY flag1 JPY = 0.0304 RON
NOK flag1 NOK = 0.4331 RON
SEK flag1 SEK = 0.4525 RON
XAU flag1 XAU = 442.3181 RON
Monede Crypto
1 BTC = 374689.31RON
1 ETH = 8709.99RON
1 LTC = 404.73RON
1 XRP = 10.32RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17287.20-0.64%
BET-BK3258.71-0.52%
BET-EF940.69-0.69%
BET-FI62701.520.49%
BET-NG1243.59-0.72%
BET-TR38121.17-0.64%
BET-TRN37053.66-0.64%
BET-XT1485.89-0.56%
BET-XT-TR3221.04-0.56%
BET-XT-TRN3137.55-0.56%
BETAeRO879.071.22%
BETPlus2552.43-0.63%
RTL38432.41-0.67%

Opinii

Exercițiu Sea Shield în Marea Neagră

Trump și Putin decid viitorul Ucrainei! Patru scenarii pentru România

Negocierile recente dintre președintele...

Adrian Negrescu, analist economic

Ordinul ANPC, comparat cu mercurialul lui Ceaușescu. Adrian Negrescu pune întrebarea cheie

Negrescu acuză reglementarea lui Piedone de...

În grabă / FOTO: Freepik

Economia României în 2025. Adrian Negrescu: Pericol de recesiune tehnică

Prețurile cresc, deși inflația a stagnat,...

Comunicate de presa

Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...

ANAF / Foto: DCBusiness

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel