Ce caută mercenarii Wagner în Africa Centrală. Unealta de coerciție a lui Putin ”lucrează” intens pe continentul negru

Oana Pavelescu |
Data actualizării: | Data publicării:
Mercenarii Wagner sunt unealta de coerciție a lui Putin în Africa
Mercenarii Wagner sunt unealta de coerciție a lui Putin în Africa

Republica Centrafricană apără utilizarea asistenței rusești pentru a recupera teritoriul pe care guvernul susține că rebelii l-au ocupat ilegal, în ciuda acuzațiilor larg răspândite privind uciderea nediscriminatorie a civililor și jefuirea siturilor miniere.

Albert Yaloke Mokpeme, purtătorul de cuvânt al președinției Republicii Centrafricane, a negat, într-un răspuns scris la întrebările adresate de Bloomberg, că luptători din Grupul Wagner, despre care SUA afirmă că are legături cu Kremlinul, operează în țară. El a contestat afirmațiile făcute pentru Bloomberg de minerii artizanali, de rebeli și de organizații umanitare, precum și afirmațiile din rapoartele Națiunilor Unite potrivit cărora mercenarii, alături de armata națională, au ucis zeci de persoane, au jefuit comunități și au strămutat mii de oameni, în timp ce își sporesc controlul asupra zonelor de exploatare a aurului din țara devastată de război.

În schimb, el a declarat că forțele RCA au fost ajutate în lupta împotriva rebelilor de instructori militari ruși neînarmați care au sosit în 2018 în cadrul unui acord încheiat cu guvernul președintelui Vladimir Putin.

"Forțele armate centrafricane, ajutate de aliații ruși și rwandezi, au reușit să îi împingă pe rebeli înapoi și să recupereze o parte semnificativă a teritoriului național și a siturilor miniere ocupate ilegal", a declarat Mokpeme, referindu-se și la soldații rwandezi care ajută armata centrafricană. "Avem legitimitatea de a ne apăra țara atunci când aceasta este atacată".

Dar oficialii ONU, umanitari și civili spun că Wagner s-a concentrat asupra siturilor miniere de când a ajuns în RCA, în urmă cu patru ani. Potrivit analiștilor, mercenarii au fost esențiali pentru menținerea la putere a președintelui Faustin-Archange Touadera.

În octombrie anul trecut, grupul de lucru al ONU privind mercenarii a îndemnat guvernul RCA să "pună capăt tuturor relațiilor cu personalul militar și de securitate privat, în special cu Grupul Wagner", despre care a afirmat că "comite încălcări grave și sistematice ale drepturilor omului și ale dreptului umanitar internațional", inclusiv execuții sumare, tortură, violuri și detenție arbitrară.

Acuzații aduse mercenarilor Wagner

Grupul Wagner, "susținut de Kremlin", "exploatează instabilitatea pentru a jefui resursele și a comite abuzuri cu impunitate, așa cum am văzut în Mali și în Republica Centrafricană", a declarat secretarul de stat american Antony Blinken într-un discurs susținut în Africa de Sud în timpul unei călătorii în trei țări africane săptămâna trecută.

Kremlinul neagă orice legătură cu Wagner, dar Departamentul de Stat al SUA a declarat în luna mai că acesta acționează ca un reprezentant al guvernului rus, ajutând la "răspândirea unei dâre de minciuni și de abuzuri ale drepturilor omului". Wagner și alți actori exploatează "situații turbulente prin dezinformare pentru a influența sprijinul public pentru ca guvernul rus să își extindă influența", a spus acesta.

Confruntându-se cu izolarea occidentală de la invazia sa în Ucraina, Rusia a căutat să își aprofundeze legăturile cu țările africane - luna trecută, ministrul de externe Serghei Lavrov a efectuat un turneu pe continent, inclusiv o oprire la sediul Uniunii Africane din Etiopia.

Regimurile instabile din Africa au cerut asistență din partea Wagner pentru a-și susține guvernele, inclusiv în Libia, Mali și Sudan, potrivit SUA.

SUA afirmă că Wagner este controlat de Evgheni Prigozhin, un restaurator și magnat care a fost supranumit "bucătarul lui Putin". Acesta neagă orice legătură cu grupul, iar un purtător de cuvânt al companiei sale de catering, Concord Group, nu a răspuns la întrebările prin care se solicitau comentarii cu privire la atacurile recente, dacă operează în RCA sau natura activităților sale. 

În iunie, o instanță superioară a Uniunii Europene a respins încercarea lui Prigozhin de a anula sancțiunile UE impuse în octombrie 2020 din cauza desfășurării forțelor Wagner în Libia. În cererea sa adresată instanței, acesta a declarat că nu avea "nicio cunoștință despre o entitate cunoscută sub numele de Wagner Group" sau "legături cu o astfel de entitate", potrivit hotărârii. În decembrie anul trecut, UE a sancționat chiar Wagner pentru că ar fi desfășurat mercenari în zone de conflict pentru a alimenta violențele și a jefui resursele naturale, încălcând astfel dreptul internațional.

Mokpeme a negat utilizarea mercenarilor ruși în operațiunile militare din țară. Dar mai mulți de oficiali ONU, diplomați și lucrători din cadrul unor organizații umanitare intervievați de Bloomberg spun o poveste diferită: una în care trupele naționale, alături de luptătorii ruși, au ucis fără discriminare micii mineri și au preluat controlul minelor.

Uciși la întâmplare

Alnazir Mohamed a declarat că săpa după aur când un elicopter de atac s-a năpustit la sol, flancat de tancuri. Soldați care păreau a fi străini au năvălit în situl minier și au deschis focul.

Mohamed a fugit peste graniță, în Sudan. Dar zeci de mineri au murit în acea zi de martie în estul RCA, potrivit lui Mohamed și altor șase persoane care au declarat că au fost martori oculari. Aceștia au declarat, de asemenea, că au văzut soldați vorbitori de limbă rusă.

"Au ucis la întâmplare și au jefuit, luând totul, inclusiv proprietăți, bani și aur", a declarat Mohamed, în vârstă de 30 de ani, într-un interviu acordat luna trecută în Nyala, Sudan.

Mercenarii, care lucrează împreună cu armata națională, au ucis cel puțin 100 de mineri artizanali între martie și iunie, potrivit unei evidențe ținute de liderii rebeli locali. Atacurile din zonă au continuat cel puțin până în luna iunie, potrivit mai multor persoane care au declarat că au fost martori la incidente.

"Forțele lor cercetează zonele de exploatare a aurului cu ajutorul dronelor", a declarat Enrica Picco, analist senior la International Crisis Group, care a fost anterior membră a grupului de experți ONU privind RCA și care a făcut cercetări pe teren de când luptătorii ruși au ajuns în țară. "Apoi folosesc elicoptere pentru a desfășura soldați care ucid fără discriminare minerii și rebelii care controlează locul, jefuiesc proprietăți și fură aur."

Mercenarii nu sunt singurii care ar fi atacat civili. Biroul ONU pentru Drepturile Omului a publicat luna trecută două rapoarte care detaliază evenimente care ar putea constitui crime împotriva umanității, susținând că atât milițiile pro și contra guvernului au comis violențe sexuale și atacuri asupra civililor neînarmați.

Teren fertil pentru activitatea mercenarilor

Republica Centrafricană este cuprinsă de tulburări de mai bine de două decenii. Mokpeme nu a răspuns la o întrebare referitoare la modul în care RCA, una dintre cele mai sărace țări din lume, îl plătește pe Wagner. Dar diplomații, oficialii ONU și analiștii susțin că companiei i-au fost acordate concesiuni miniere drept compensație.

Guvernul "permite accesul aparent necondiționat al Wagner pentru a controla și jefui resursele bogate ale țării, sprijinind în același timp violența, inclusiv răpirile, violurile, tortura și crimele în masă", a declarat Nathalia Dukhan, investigator principal la The Sentry, o organizație care încearcă să dezactiveze rețelele care beneficiază de pe urma conflictelor violente și care a documentat presupuse incidente în care este implicată Wagner.

Rezervele de diamante, aur și uraniu ale țării au alimentat mult timp contrabanda ilegală și au atras mineri din întreaga regiune.

Mohamed Zakaria, un miner în vârstă de 35 de ani din Sudan, a declarat că mulți cetățeni sudanezi au călătorit în RCA pentru a găsi de lucru după ce au fost supuși la presiuni din partea milițiilor de acolo.

"Cum am auzit că Republica Centrafricană este o țară bogată în aur, am călătorit acolo și am început să lucrăm în condiții bune și cu o producție bună", a declarat Zakaria. "Dar mai târziu am fost atacați de luptătorii ruși și am pierdut totul".

Citește și: Cine sunt grupările de ucigași plătiți de Putin care vor să spargă blocada ucraineană

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9758
Diferența -0.0007
Zi precendentă 4.9765
USD
Azi 4.6438
Diferența 0.0065
Zi precendentă 4.6373
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 30-04-2024
EUR flag1 EUR = 4.9758 RON
USD flag1 USD = 4.6438 RON
GBP flag1 GBP = 5.8200 RON
CHF flag1 CHF = 5.0948 RON
AUD flag1 AUD = 3.0481 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.4013 RON
HUF flag1 HUF = 0.0127 RON
JPY flag1 JPY = 0.0298 RON
NOK flag1 NOK = 0.4224 RON
SEK flag1 SEK = 0.4255 RON
XAU flag1 XAU = 349.8708 RON
Monede Crypto
1 BTC = 295337.14RON
1 ETH = 14786.18RON
1 LTC = 387.15RON
1 XRP = 2.39RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.07%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 17120.96 0.76%
BET-BK 3138.67 0.31%
BET-FI 60272.31 -0.07%
BET-NG 1224.24 0.80%
BET-TR 35523.90 0.76%
BET-TRN 34705.12 0.76%
BET-XT 1457.49 0.66%
BET-XT-TR 2990.14 0.66%
BET-XT-TRN 2926.11 0.66%
BETAeRO 1060.02 -0.45%
BETPlus 2528.19 0.73%
RTL 37580.16 0.75%

Comunicate de presa

Se iau la puricat documente / FOTO: Freepik

Cum se face schimbarea sediului social al unei firme în România

Sediul social al unei societăți reprezintă un...

Foto: Pexels.com

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?
POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel