ANRE nu știe cum să preia energia de la micii producători

DCBusiness Team |
Data publicării:

Energia electrică generată din surse regenerabile de persoanele fizice, aşa-numiţii prosumatori, ar trebui preluată în reţea de la 1 ianuarie 2019, factura urmând să fie compensată, însă nici Autoritatea Naţională de Reglementare (ANRE), nici furnizorii nu ştiu cum poate fi realizat practic acest lucru. 

ANRE a organizat, luni, o şedinţă publică pentru discutarea pachetului de reglementări referitor la comercializarea energiei electrice produse în centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 27 kW aparţinând prosumatorilor, adică producători şi consumatori în acelaşi timp.

La discuţii au participat Viorel Alicuş, director în ANRE, alţi reprezentanţi ai reglementatorului şi ai furnizorilor, ai distribuitorilor, ai producătorilor din surse regenerabile, ONG-urilor de mediu, dar şi prosumatori care deja injectează energie în reţea, fără a primi nimic în schimb.

O modificare legislativă din vara acestui an permite prosumatorilor să primească pentru energia livrată în reţea un preţ egal cu media de pe piaţa spot din anul anterior, factura urmând să fie compensată de furnizori.

Însă din discuţii a reieşit că nici reprezentanţii furnizorilor, nici cei ai ANRE nu sunt pregătiţi pentru asta şi nu cunosc încă modul în care acest lucru se va face practic.

"Ca să fac prognoză pentru fiecare prosumator în parte, cum facem cu dezechilibrele? Ni le asumăm, dar cum? Eu nu înţeleg ce înseamnă acest dezechilibru pe care îl preiau. Nu scrie nicăieri în nicio reglementare cum să facem asta", a adus în discuţie Mihai Beu, directorul de comercializare al Electrica Furnizare.

Participanţii şi-au dat cu părerea asupra acestui aspect, dar fără o soluţie concretă, ajungându-se până la întrebarea dacă prosumerul este consumator sau producător.

"Bănuiesc că prosumatorul îl calculaţi ca fiind producător. Trebuie să ne lămurim. Bine că nu am terminat discuţia", a spus Alicuş.

"Prosumatorul nu mai consumă ca un casnic obişnuit, consumă pe sold. Se introduc dezechilibre în plus", a continuat oficialul Electrica.

"Îl vedeţi ca un consumator, nu ca un producător?", a întrebat Alicuş, la care reprezentantul Enel a adăugat: "Adică vedem partea plină a paharului".

"E bine că avem discuţia acum. Trebuie să facă prognoza. Au dreptate. Într-o oră un prosumator poate fi ori consumator, ori producător", a mai spus reprezentantul ANRE.

"Trebuie să notificăm în piaţă o prognoză de consum şi una de producţie. Este absolut imposibil", a continuat responsabilul Electrica.

"Ba da, se poate, dacă faceţi aşa cum v-am spus noi", a insistat Alicuş.

În discuţie a intervenit şi un reprezentant al Patronatului Producătorilor de Energie Regenerabilă (PATRES).

"Eu nu ştiu statistic să intuiesc dacă fiul meu va aprinde calculatorul sau va deschide frigiderul în următoarea oră", a spus el.

Reprezentantul Electrica le-a atras tuturor atenţia că aceste lucruri trebuie lămurite, dacă ANRE vrea ca sistemul să funcţioneze de la 1 ianuarie.

"Părerea mea este că trebuie notificată o poziţie pentru toţi prosumatorii din piaţă. Problema este când se înghesuie foarte mulţi la furnizori de dimensiune mică. La furnizorii de dimensiuni mari nici nu se va simţi", a susţinut Alicuş.

Reprezentanţii PATRES au arătat că, la furnizorii mari, prosumatorii chiar vor îmbunătăţi prognoza de dezechilibru.

"M-aş bucura. Tocmai se plâng că nu ştiu să facă prognoza. Facem o întâlnire cu distribuitorii şi furnizorii săptămâna asta", a mai spus Alicuş.

Anunţul de a fi excluşi de la viitoarea întâlnire i-a nemulţumit însă pe producătorii de energie regenerabilă, care şi-au manifestat temerea că în acea discuţie se va stabili că tocmai prosumatorii vor fi cei care vor suporta dezechilibrele.

"Arătaţi-mi articolul din lege unde se spune că sunteţi scutiţi de dezechilibre", le-a replicat directorul ANRE.

Martin Moise, preşedintele PATRES, i-a răspuns: "Am mai avut în trecut povestea cu regenerabilii care au investit şi au fost păcăliţi, nu vrem să ne trezim că şi de data asta păţim la fel".

În plus, furnizorii au arătat că deocamdată sistemul informatic pe care îl au nu le permite să factureze energia către prosumatori şi va mai dura câteva luni, cel puţin până în martie, până ce acest lucru va fi posibil.

Când reprezentanţii PATRES au cerut ANRE să le aprobe furnizorilor o lună sau maximum o lună jumătate pentru a-şi pune la punct sistemul informatic, reprezentantul Electrica a arătat că acest lucru nu se poate face peste noapte, iar soluţia nu este dată de ei, ci de cei care le pot modifica sistemul.

Un alt subiect care a fost dezbătut intens a fost dacă prosumatorii trebuie să aibă sau nu un al doilea contor care să măsoare energia produsă, în contextul în care, potrivit legii, energia livrată în reţea trebuie să fie doar din surse regenerabile.

Reprezentanţii PATRES au susţinut că nu este nevoie de un al doilea contor, în condiţiile în care nimeni nu ar lua energie din reţea pentru a o reinjecta, cu pierderi financiare imense.

"Energia din reţea costă 600 de lei, iar pentru cea injectată în reţea primeşte preţul mediu al PZU, 200 de lei, adică de trei ori mai puţin. Propunem să fie scos al doilea contor şi să se precizeze clar, în schimb, că este interzisă luarea energiei din reţea şi reinjectarea ei. Contorul suplimentar este inutil, doar dacă ţii neapărat să pierzi bani pentru a avea onoarea să încalci legea", a mai spus Moise.

Potrivit acestuia, schema de sprijin, aşa cum a fost aprobată în Parlament, nu este suficient de mare pentru a-i determina pe oameni să devină prosumatori, astfel că trebuie eliminată orice investiţie inutilă în plus. Această propunere va fi analizată de ANRE.

"E simplu, nu are rost să ne complicăm", a mai spus Moise, la care Alicuş a răspuns: "Asta cu nu are rost e cu semnul întrebării".

Alte probleme ridicate de furnizori au fost dacă trebuie să emită o singură factură pentru energia produsă şi cea consumată, dar şi cum vor calcula TVA pentru toate aceste plăţi. Totodată, furnizorii s-au plâns că schimbul de informaţii cu distribuitorii durează foarte mult, între 3 şi 6 luni.

"Astăzi, un client final, când vrea să-şi schimbe furnizorul, trebuie să notifice furnizorului vechi inclusiv noul furnizor unde se mută, ceea ce mi se pare o practică anticoncurenţială. De ce trebuie să ştie vechiul furnizor cine va fi noul furnizor?", a întrebat reprezentantul producătorilor de energie verde, iar oficialul ANRE l-a aprobat: "Aveţi dreptate, furnizorul trebuie să ştie că pleacă, nu şi unde".

"Sunt foarte multe observaţii. Trebuie publicată o formă revizuită a ordinului şi vom continua discuţiile", a spus Viorel Alicuş, la finalul şedinţei.

Reprezentantul Greenpeace l-a întrebat pe oficialul ANRE când crede că vom exista primii prosumatori care vor primi bani din energia livrată în reţea.

"Vedeţi câte discuţii sunt, săptămâna asta vom continua discuţiile. Trebuie să avem multe răspunsuri. Se pune problema dacă le vom şti până la 31 decembrie sau până la 10 ianuarie. Se pare că lucrurile nu sunt atât de simple cum păreau la prima vedere", a răspuns Alicuş.

Parlamentul a aprobat, în iulie, Legea nr. 184/2018 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 24/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, care precizează: "Prosumatorii (sau prosumerii - n.r.) care deţin unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă şi livrată în reţeaua electrica furnizorilor de energie electrica cu care aceştia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform reglementărilor ANRE".

Totodată, furnizorii de energie electrică sunt obligaţi, la solicitarea prosumatorilor cu care aceştia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, să achiziţioneze energia electrică produsă la un preţ egal cu preţul mediu ponderat înregistrat în Piaţa pentru Ziua Următoare în anul anterior.

"Prin derogare de la Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi de la Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, prosumatorii, persoane fizice, sunt exceptaţi/scutiţi de la plata tuturor obligaţiilor fiscale aferente cantităţii de energie electrică produsă pentru autoconsum, precum şi excedentul vândut furnizorilor", mai spune legea votată în iulie.

De asemenea, aceşti consumatori sunt scutiţi şi de la plata certificatelor verzi pentru energia produsă şi utilizată pentru consumul propriu final. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.973
Diferența 0.0020
Zi precendentă 4.971
USD
Azi 4.6085
Diferența 0.0193
Zi precendentă 4.5892
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 28-03-2024
EUR flag1 EUR = 4.9730 RON
USD flag1 USD = 4.6085 RON
GBP flag1 GBP = 5.8167 RON
CHF flag1 CHF = 5.0914 RON
AUD flag1 AUD = 2.9924 RON
DKK flag1 DKK = 0.6668 RON
CAD flag1 CAD = 3.3896 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0305 RON
NOK flag1 NOK = 0.4255 RON
SEK flag1 SEK = 0.4316 RON
XAU flag1 XAU = 327.8351 RON
Monede Crypto
1 BTC = 326120.78RON
1 ETH = 16372.20RON
1 LTC = 440.90RON
1 XRP = 2.91RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.97% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.08%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16928.98 0.59%
BET-BK 3104.20 0.52%
BET-FI 60700.98 0.95%
BET-NG 1217.08 0.61%
BET-TR 35125.60 0.59%
BET-TRN 34315.99 0.59%
BET-XT 1445.33 0.66%
BET-XT-TR 2965.22 0.66%
BET-XT-TRN 2901.75 0.66%
BETAeRO 1084.68 -0.45%
BETPlus 2497.77 0.56%
RTL 37198.07 0.62%

Opinii

Analistul Adrian Negrescu explicând cum stau lucrurile / FOTO: Facebook

Plafonarea prețurilor. Adrian Negrescu: Este doar o măsură de imagine, nimic altceva

Propunere controversată pe masa Executivului:...

Adrian Negrescu

Guvernul a uitat de austeritate (document). Negrescu: Drumul spre recesiune este bătut!

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere...

Un muncitor instalează o centrală termică / Foto: Freepik

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?
POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel