Anunțul pachetului fiscal propus de Guvernul Ilie Bolojan începe să aibă efecte concrete pe piețele financiare. Potrivit unei postări publicate de Ministerul Finanțelor joi, 4 iulie, costurile de împrumut ale României au început să scadă vizibil, în timp ce indicele ROBOR la 3 luni a coborât pentru prima dată după alegerile prezidențiale sub pragul de 7%, atingând nivelul de 6,99%.
Potrivit Ministerului, titlurile de stat în lei s-au ieftinit cu până la 15 puncte de bază (bps), în special cele cu maturitate mai mare de 4 ani, iar obligațiunile emise în euro și dolari au înregistrat scăderi și mai semnificative ale randamentelor. Mai exact:
titlurile în lei: -3 / -15 bps;
euroobligațiuni în euro: -20 / -35 bps;
euroobligațiuni în dolari: -15 / -30 bps.
ROBOR 3M scade pentru prima dată după alegeri sub 7%
Scăderea ROBOR-ului la 6,99% este văzută de autorități ca un semnal clar că investitorii reacționează pozitiv la măsurile propuse pentru reducerea deficitului bugetar.
„Vești bune pe piețele financiare pentru România!”, anunță MF, adăugând că anunțul pachetului de măsuri are deja un impact semnificativ în piețe.
Licitație cu cerere record: de cinci ori peste ofertă
Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a precizat că la licitația organizată joi pe piața internă, unde au fost scoase la vânzare titluri de stat în valoare de 800 milioane lei, cererea din partea investitorilor a fost de aproximativ 5 ori mai mare, în special pentru scadențele mai lungi de 9 ani.
„Randamentele la care am emis sunt sub piața secundară cu aproximativ 5-10 bps, în condițiile în care am adjudecat aproximativ 3 miliarde lei”, a explicat Nazare.
Investitorii reacționează pozitiv la disciplina bugetară
Scăderea costurilor de finanțare este un semn că piețele validează noua direcție fiscală a Guvernului. Potrivit oficialilor, anunțul creșterilor de taxe, însoțit de promisiunea unor reforme și reduceri de cheltuieli bugetare, a fost perceput ca un semnal de stabilitate.
Pe fondul acestor evoluții, România ar putea beneficia de un spațiu mai larg de manevră în atragerea de capital pe termen mediu, fără presiuni suplimentare asupra bugetului sau dobânzilor pe piața internă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.