Salamul de Sibiu. Cât consumă românii

Matei Ion / 30 oct 2020 / 18:20
Salamul de Sibiu, rămâne preferatul românilor
Salamul de Sibiu, rămâne preferatul românilor

Salamul de Sibiu, primul produs românesc din carne recunoscut la nivelul Uniunii Europene, rămâne un aliment preferat de români şi în vremea pandemiei, producţia anuală menţinându-se la circa 3.000 de tone, informează un comunicat al Asociaţiei Producătorilor de Salam de Sibiu (APSS).

Acest produs a obţinut Indicaţia Geografică Protejată (IGP) în anul 2016, are o zi naţională în data de 1 noiembrie, iar timp de trei ani (2018-2020) a fost promovat în România, Spania şi Italia, cu ajutorul unui grant european în valoare de 1,5 milioane de euro obţinut de APSS.

"În România producţia anuală de Salam de Sibiu rămâne constantă la 3.000 de tone, chiar şi în acest an provocator pentru toate afacerile. Totuşi în cadrul categoriei se dezvoltă un nou trend, cel de Salam de Sibiu IGP feliat, care reprezintă aproximativ 6% din totalul vânzărilor de Salam de Sibiu", susţin reprezentanţii asociaţiei.

În cadrul proiectului european "Enjoy! It's from Europe", pentru al treilea an de desfăşurare Asociaţia Producătorilor de Salam de Sibiu a pregătit spoturile de promovare (disponibile pe youtube şi pagina programului www.sibiusalamipgi) care fac cunoscută metoda de producţie şi calitatea intrinsecă a salamului care au stat la baza obţinerii IGP.

APSS, organizaţie care a luat naştere în 2014 în urma colaborării a şase producători locali din România, respectiv Agricola Bacău, Aldis Calaraşi, H&E Reinert Braşov, Salsi Sinaia, Scandia România şi Cris-Tim, îşi doreşte să facă cunoscut Salamul de Sibiu şi peste graniţele ţării şi să consolideze poziţionarea acestuia că brand de ţară.

Povestea Salamului de Sibiu a început acum mai bine de 100 de ani, iar istoria arată, prin dovezi certe, că producţia a început concomitent în cel puţin două zone, în Mediaş şi arealul Văii Prahovei. Atunci când popularitatea sa a crescut peste hotare, exportul se făcea prin Vama Sibiu, pentru că acesta era punctul de trecere spre teritoriul austro-ungar. Ştampila de export aplicată pe documente bifa "Vama Sibiu", iar uşor-uşor, numeroasele comenzi, venite din partea colaboratorilor externi, aveau menţiunea "Salam din Vama Sibiu". La scurt timp, produsul a devenit cunoscut publicului ca "Salam de Sibiu".

Potrivit APSS, mezelarii au început să producă Salam de Sibiu încă din 1895, iar la începutul secolului XIX au adaptat reţeta şi procesul de producere pe care le-au transmis din generaţie în generaţie.

Premieră la Cris-Tim. Tehnologia blockchain, în procesul de producție

"Atunci când pasiunea şi devotamentul se întâlnesc, reiese savoarea. Carnea de porc alături de slănina tare, specială sunt maturate timp îndelungat şi conferă Salamului de Sibiu un gust aparte. Cu o istorie de peste 130 de ani, acesta este recunoscut de toţi romanii şi de toate generaţiile tării. Alături de şase producători din România, ne-am unit în 2014 într-o asociaţie şi am pus povestea salamului de Sibiu în lumină, cu scopul de a duce mai departe tradiţia producţiei autentice a Salamului de Sibiu IGP, aşa cum am primit-o, din generaţie în generaţie. Brandurile trebuie să aibă în spate vizionari, brandurile duc mai departe visul unui om sau a unei echipe. Salamul de Sibiu IGP este primul brand românesc care a trecut graniţele ţării, iar în această privinţă ne ajută mult comunităţile românilor din afară precum şi proiectul european - "Enjoy! It's from Europe - Sibiu Salami PGI". Oriunde în Italia, Spania, Anglia, toată lumea ştie de salamul de Sibiu IGP", spune Carmen Gavrilescu, preşedintele APSS.

Potrivit legislaţiei europene, respectiv Regulamentului 510/2006, indicaţia geografică protejată se referă la numele unei regiuni, al unui loc bine determinat sau al unei ţări, care serveşte la desemnarea unui produs originar din această arie geografică şi a cărui calitate sau reputaţie poate fi atribuită mediului geografic respectiv (inclusiv factori naturali şi/sau umani) şi a cărui producţie/ prelucrare/preparare are loc în zona geografică definită.

Misiunea Asociaţiei Producătorilor de Salam de Sibiu (APSS) este menţinerea Indicaţiei Geografice Protejate şi dezvoltarea durabilă a producţiei, precum şi sprijinirea producătorilor, pe plan naţional şi internaţional.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play


Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.8735
Diferența -0.0003
Zi precendentă 4.8738
USD
Azi 4.0875
Diferența -0.0047
Zi precendentă 4.0922
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 27-11-2020
EUR flag1 EUR = 4.8735 RON
USD flag1 USD = 4.0875 RON
GBP flag1 GBP = 5.4471 RON
CHF flag1 CHF = 4.5081 RON
AUD flag1 AUD = 3.0148 RON
DKK flag1 DKK = 0.6549 RON
CAD flag1 CAD = 3.1463 RON
HUF flag1 HUF = 0.0135 RON
JPY flag1 JPY = 0.0393 RON
NOK flag1 NOK = 0.4616 RON
SEK flag1 SEK = 0.4795 RON
XAU flag1 XAU = 237.6576 RON
Monede Crypto
1 BTC = 68672.53RON
1 ETH = 2070.81RON
1 LTC = 278.89RON
1 XRP = 2.19RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 2.17% p.a.
ROBOR:
3 luni: 2.04%
6 luni: 2.10%
12 luni: 2.13%
EURIBOR:
3 luni: -0.5280 %
6 luni: -0.5060 %
12 luni: -0.4830 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 9286.11 0.36%
BET-BK 1755.30 0.26%
BET-FI 39290.77 -0.64%
BET-NG 682.48 0.99%
BET-TR 15622.96 0.37%
BET-XT 822.61 0.33%
BET-XT-TR 1390.53 0.33%
BETPlus 1387.39 0.34%
RTL 19716.42 0.44%
Iguană, Galapagos
Iguană, Galapagos
Blue-footed booby, Galapagos
Blue-footed booby, Galapagos
Țestoasă, Galapados
Țestoasă, Galapados
Crab, Galapados
Crab, Galapados
Galapados
Galapados
Galapados
Galapados
Leu de mare, Galapados
Leu de mare, Galapados
Iguană, Galapados
Iguană, Galapados

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES

Copyright 2020 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
nxt.23
YesMy