Principalii traderi de cereale pleacă din Rusia. Ce înseamnă pentru fluxul mondial de aprovizzionare

DCBusiness Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Un fermier se uită la o remorca încărcată cu grăunțe / Foto: Banca Mondială / Flickr
Un fermier se uită la o remorca încărcată cu grăunțe / Foto: Banca Mondială / Flickr

Controlul Rusiei asupra aprovizionării cu alimente la nivel mondial se restrânge după ce doi dintre cei mai mari comercianți internaționali au declarat că vor opri achizițiile de cereale pentru export din această țară. 

Ieșirea Cargill Inc. și Viterra înseamnă că Rusia, cel mai mare exportator de grâu din lume, va avea mai mult control asupra transporturilor sale de alimente și va culege o mai mare parte din venituri. Dominația Rusiei pe piața mondială a cerealelor a fost pusă în evidență de războiul din Ucraina, iar prețurile au crescut anul trecut pe fondul întreruperilor de aprovizionare.

Archer-Daniels-Midland Co. analizează, de asemenea, opțiunile de a renunța la principalele sale operațiuni din Rusia, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune. Louis Dreyfus ia în considerare reducerea prezenței sale în țară, a relatat ziarul Kommersant. 

În ceea ce privește Rusia, "putem presupune că va fi mai ușor de controlat fluxurile de export dacă autoritățile vor dori să facă acest lucru, deoarece este mai ușor să tratăm cu jucătorii locali", a declarat Andrey Sizov, director general al companiei de cercetare SovEcon.

De ce părăsesc Rusia companii precum Cargill și Viterra?

Cargill și Viterra au fost supuse unor presiuni pentru a renunța la activele lor din Rusia cel puțin din decembrie, când o serie de personalități influente - inclusiv guvernatorii principalelor regiuni producătoare de cereale din țară - au cerut Moscovei să limiteze influența străinilor pe piața alimentară din Rusia. 

Comercianții finanțați de guvern au acaparat deja o parte tot mai mare din piață, pe măsură ce președintele Vladimir Putin a făcut din suveranitatea alimentară o prioritate politică și pe măsură ce exporturile de cereale au devenit un simbol al puterii geopolitice. Banca VTB, susținută de stat, a acaparat în ultimii ani cote de piață de la Viterra și Cargill. OZK, susținută de stat, cunoscută și sub numele de United Grain Co. se numără, de asemenea, printre primii cinci transportatori. 

Este probabil ca multinaționalele să fi fost încurajate să ia o decizie înainte de noul sezon de export de grâu, a declarat Sizov, deoarece exportatorii vor începe să vândă noua recoltă în luna mai. Între timp, Rusia a îngreunat din ce în ce mai mult obținerea de către comercianții străini a documentelor necesare pentru a-și exporta cerealele, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune.

Companiile comerciale internaționale au beneficiat de pe urma faptului că Rusia a devenit un important exportator global de cereale în cele două-trei decenii în care au operat acolo. În acest timp, exporturile de grâu din Rusia au explodat de cinci ori, făcând din grâul țării prețul de referință la nivel mondial pentru comerț. 

De ce contează pentru aprovizionarea globală cu alimente?

Plecarea Cargill și Viterra lasă aprovizionarea cu cereale rusești în mare parte în mâinile companiilor naționale și finanțate de guvern, ceea ce înseamnă că Rusia va controla mai mult din veniturile atât de necesare, în timp ce războiul îi decimează bugetul. 

Acest lucru înseamnă că ar putea fi mai ușor pentru Rusia să folosească exporturile de alimente ca instrument de influență geopolitică. Printre principalii cumpărători de cereale rusești se numără țări din Orientul Mijlociu și Africa care au evitat să critice puternic invazia Ucrainei. 

"Dacă guvernul rus se implică mai mult, acest lucru aduce mai multe riscuri din perspectiva pieței", a declarat Matt Ammermann, manager de risc pentru mărfuri la StoneX. "Până când Rusia nu se dovedește, este un furnizor îndoielnic, chiar dacă totul va merge înainte în mod normal".

Ce înseamnă acest lucru pentru prețurile cerealelor și pentru fluxurile comerciale?

Ministerul rus al agriculturii spune că schimbările nu vor avea impact asupra nivelurilor de export ale țării, dar comercianții sunt atenți la orice semn al modului în care Rusia ar putea încerca să influențeze prețurile sau termenii de tranzacționare. Este posibil să se întâmple mai multe înțelegeri de la guvern la guvern.

Compania de stat OZK, susținută de stat, a semnat deja mai multe contracte de grâu cu parteneri turci și a declarat anul trecut că dorește să "scape complet de implicarea comercianților internaționali și să lucreze direct cu țările importatoare".

Redesenarea pieței rusești a cerealelor face, de asemenea, mai dificilă urmărirea modului în care cerealele din Ucraina ocupată sunt amestecate cu recoltele rusești și expediate pe piețele mondiale. 

Cum vor fi exportate acum cerealele rusești?

Viterra și Cargill au expediat aproximativ 14% din volumele de cereale din Rusia în sezonul trecut, astfel că o mare parte din exporturi vor continua ca și până acum. Echipa locală a Viterra a înființat o nouă afacere și își va continua activitatea, potrivit Uniunii cerealelor din Rusia. Cargill a declarat că va înceta să mai exporte cereale obținute de companie în Rusia începând cu luna iulie, dar va continua să cumpere încărcături de la alte firme.

Cu toate acestea, mulți asigurători și companii de transport maritim ar putea fi mai reticenți în a lucra cu firmele rusești din cauza riscurilor legate de sancțiuni. Alimentele nu sunt sancționate, dar unele bănci de stat implicate în afacerile cu cereale sunt. Compania rusă de stat Rosagroleasing își propune să construiască peste 60 dintre cele mai mari nave de transport în vrac pentru exportul de cereale, dar acest lucru va dura ani de zile. 

Ce urmează?

Fermierii ruși vor fi probabil cei mai mari perdanți, pe măsură ce comercianții internaționali vor ieși. Mai puțini jucători reduc concurența pentru cerealele lor, a declarat Dan Basse, fondatorul consultantului AgResource.

Nu este clar dacă prețurile de export ale țării vor continua să servească drept referință globală a comerțului cu grâu.

"Dacă este mai mult controlată de stat, avem o încredere diminuată în aceste oferte și mai puțină transparență", a spus Basse. "Industria mondială a cerealelor este un fel de perdant aici".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.973
Diferența 0.0020
Zi precendentă 4.971
USD
Azi 4.6085
Diferența 0.0193
Zi precendentă 4.5892
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 29-03-2024
EUR flag1 EUR = 4.9730 RON
USD flag1 USD = 4.6085 RON
GBP flag1 GBP = 5.8167 RON
CHF flag1 CHF = 5.0914 RON
AUD flag1 AUD = 2.9924 RON
DKK flag1 DKK = 0.6668 RON
CAD flag1 CAD = 3.3896 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0305 RON
NOK flag1 NOK = 0.4255 RON
SEK flag1 SEK = 0.4316 RON
XAU flag1 XAU = 327.8351 RON
Monede Crypto
1 BTC = 324863.67RON
1 ETH = 16487.37RON
1 LTC = 435.83RON
1 XRP = 2.87RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.97% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.08%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16928.98 0.59%
BET-BK 3104.20 0.52%
BET-FI 60700.98 0.95%
BET-NG 1217.08 0.61%
BET-TR 35125.60 0.59%
BET-TRN 34315.99 0.59%
BET-XT 1445.33 0.66%
BET-XT-TR 2965.22 0.66%
BET-XT-TRN 2901.75 0.66%
BETAeRO 1084.68 -0.45%
BETPlus 2497.77 0.56%
RTL 37198.07 0.62%

Opinii

Analistul Adrian Negrescu explicând cum stau lucrurile / FOTO: Facebook

Plafonarea prețurilor. Adrian Negrescu: Este doar o măsură de imagine, nimic altceva

Propunere controversată pe masa Executivului:...

Adrian Negrescu

Guvernul a uitat de austeritate (document). Negrescu: Drumul spre recesiune este bătut!

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere...

Un muncitor instalează o centrală termică / Foto: Freepik

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?
POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel