Preşedintele ales al României, Nicuşor Dan, a transmis sâmbătă un mesaj de echilibru privind presiunile Comisiei Europene pe tema reformelor fiscale, subliniind că există „înţelegere la nivelul Comisiei” pentru specificul momentului politic în care se află România. Oficialii europeni nu se aşteaptă ca măsuri neasumate în ultimii ani să fie adoptate în doar trei săptămâni, a declarat Dan.
Într-un context marcat de termenul limită de 4 iunie, dată la care Comisia Europeană urmează să evalueze progresele României în privinţa corectării deficitului bugetar, preşedintele ales a anunţat că România va trimite o schiţă a planului de măsuri, nu reformele în sine.
„Ceea ce eu sper să se întâmple în 4 iunie este ca, pe de o parte, noi să transmitem Comisiei Europene o schiţă asupra lucrurilor pe care vrem să le facem (...) şi să avem un interval de timp în care partidele să-şi asume planul pentru reducerea deficitului", a precizat Nicuşor Dan.
Bruxelles-ul cere seriozitate, nu viteză
Nicuşor Dan a insistat că Bruxelles-ul nu cere măsuri pripite, ci semnale clare de angajament politic, mai ales după alegerile prezidenţiale recente.
„Am primit semnale de la Comisia Europeană că nimeni nu se aşteaptă ca România să facă, în trei săptămâni, reformele pe care nu le-a făcut în trei-patru ani. Există înţelegere. Totul este ca noi să fim serioşi în perioada imediat următoare.”
Acest mesaj vine în contextul în care România riscă blocarea unor fonduri europene dacă nu face paşi credibili în direcţia reducerii deficitului excesiv, estimat în 2025 la peste 5% din PIB. Termenul de 4 iunie este stabilit la nivelul Consiliului ECOFIN, fiind valabil pentru toate statele membre care depăşesc pragul de deficit de 3% din PIB.
Guvernul, chemat să îşi asume măsurile
Preşedintele ales a menţionat că a avut deja discuţii cu miniştri din actualul guvern pe tema conturării acestei schiţe de reforme. Urmează noi discuţii în săptămâna ce vine, în paralel cu negocierile politice pentru formarea noului guvern, pe care Nicuşor Dan le va demara oficial marţi.
Obiectivul este ca viitoarea guvernare să îşi asume oficial planul de măsuri, iar Bruxelles-ul să vadă o traiectorie clară de responsabilitate fiscală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.