Premierul a anunţat consultări ample cu partenerii sociali pentru săptămâna următoare, timp în care, a spus el, versiunea finală a reformei va fi ajustată.
Spajic a explicat că scopul este realizarea unei reforme majore a muncii în ţară prin consultări ample, cu scopul de a îmbunătăţi viaţa cetăţenilor şi de a asigura "mai mult timp pentru familie, precum şi o muncă mai eficientă şi mai productivă".
Totuşi, Uniunea angajatorilor din Muntenegru (UPCG) susţine că nu sunt întrunite condiţiile pentru trecerea la o zi de lucru de şapte ore, o problemă fiind deficitul cronic de forţă de muncă. În schimb, Uniunea sindicatelor libere a afirmat că este de înţeles rezistenţa din partea sectorului de afaceri, dar Muntenegrul trebuie să avanseze în această direcţie.
Introducerea unei zile de lucru de şapte ore este una dintre promisiunile preelectorale ale mişcării Europa Acum a lui Spajic, al cărui guvern populist a îndeplinit deja promisiunile de creştere a pensiei minime la 450 de euro şi a salariului mediu la 1.000 de euro.
Criticii premierului susţin că aceste creşteri sunt nerealiste şi dăunătoare bugetului muntenegrean şi au avertizat că există riscul unui deficit semnificativ până la sfârşitul anului, având în vedere că majorările salariale au fost aplicate prin reducerea taxelor pe care angajatorii sunt obligaţi să le plătească la bugetul de stat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.