Mircea Coșea: BNR trebuie să arate că nu lucrează într-o manieră imorală, de dispreț față de cetățean

DCBusiness Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Profesorul Mircea Coșea
Profesorul Mircea Coșea

Profesorul de economie Mircea Coșea a vorbit despre tendințele de creștere a dobânzilor la credite și a greutății cu care românii vor putea plăti ratele la bănci, în condițiile în care se anunță o creștere accentuată a IRCC în următoarea perioadă.

Analistul a spus că cei care acum câtva timp au crezut că trecând pe IRCC vor avea anumite avantaje, acum încep să se confrumte cu aceleași probleme pe care le au cei care au calculate ratele cu ROBOR: ”Sigur, a fost o anumită amânare, dar trendul de creștere este evident. Va crește în permanență, pentru că avem o inflație care nu se potolește, iar mijloacele de stopare a ei pe politică monetară sunt reduse, deci nu putem să sperăm într-o îmbunătățire a situației pe termen scurt, nici măcar pe termen mediu. Eu bănuiesc, după cum merg lucrurile, că și anul viitor vom avea o creștere, nu atât de puternică, dar oricum un trend de creștere, tot ceea ce înseamnă costul banilor.

Profesorul Coșea a mai explicat că: ”Acuma să știți că totuși trebuie să discutăm lucrurile într-o manieră mai cum aș spune eu, mai practică, și anume că există anumite posibilități pentru ca cei care sunt afectați de acest lucru să poată să aibă niște posibilități de negociere. Băncile sunt dispuse să negocieze, să recalculeze creditele, să restabilească ratele de dobânzi și să găsească mijloace pentru atenuarea acestor lucruri”.

Ce soluții au românii

Economistul a continuat spunând că: ”Există o agenție care este organizată de Uniunea Europeană în România și care funcționează ca mijlocitor, ca negociator între bănci și populația care are credite. Deci se poate merge și acolo. E gratuit. Există acolo un corp de domni și doamne, avocați care pot să reglementeze lucrurile, însă să nu credem în miracole! Nu se vor găsi niște situații care să readucă la normal situația, ci doar anumite îmbunătățiri temporar”, a explicat profesorul Coșea și a continuat spunând că mai există o variantă, și anume cea a amânării plății ratelor dar ”nu aș sfătui pe nimeni să facă acest lucru, pentru că amânarea înseamnă siguranța faptului că în momentul în care reiei plățile ai o situație materială aptă de a plătit o sumă mai mare decât cea inițială, pentru că se plătește dobândă la dobândă. Deci, concluzia este că situația nu e deloc îmbucurătoare pentru populația României”.

Profesorul de economie a mai atras atenția că există anumite aspecte legate de bănci care nu pot fi acceptate ”și anume profiturile imense pe care băncile le fac, dar pe de altă parte, trăim într-o epocă în care inflația și dereglarea relațiilor monetare și de creditare sunt atât de puternică, încât nici băncile nu pot să fie atât de atente în tot ceea ce fac. Mi-e teamă însă de un alt lucru! Mi-e teamă de faptul că se va ajunge în situația falimentului personal. Falimentul personal e situația în care cel care are credite nu mai poate plăti, nu este în situația de a-și reglat relația cu banca. Atunci i se pune în mod automat o situație de faliment personal, care înseamnă că tot ceea ce are el în proprietate, apartament, mașină și așa mai departe intră în proprietatea băncii, că în momentul în care el poate plăti, dacă poate plăti, i pune un plan de cheltuială, adică aceștia sunt obligați să fie observați din acest punct de vedere, nu cheltuie nimic fără avizul celor care gestionează datoria lui. Deci este o situație în care individul își pierde orice fel de libertate economică. Pe de altă parte, este într-un pericol real a-și pierde proprietățile”.

Rolul BNR în actuala situație 

În ceea ce privește variantele de intervenție pe care le-ar avea Banca Națională a României, Mircea Coșea a explicat că ”are anumite posibilități de intervenție, dar variantele nu sunt miraculoase. Sigur că eu nu sunt deloc mulțumit de felul cum lucrează banca (BNR n.r.) și mai ales Consiliul de Administrație în momentul de față. Adică intervine periodic cu niște cu niște atenționări, cu niște măsuri care sunt pe ici, pe colo, cu ceai de tei, așa cum spunea domnul guvernator. Deci, Banca Națională avea un rol foarte important, dar în momentul de față inflația, în România nu mai depinde numai de politica monetară. Este apoi și o inflație pe care o importăm prin faptul că nu putem să acoperim piața producției internă. Deci aștept de la bancă în continuare anumite măsuri, dar nici într-un caz nu pot să cred că banca va rezolva această problemă, însă ea trebuie să intervină în momentul de față într-o direcție foarte clară”, a spus economistul și a detaliat explicând că ”trebuie să arate că nu lucrează într-o manieră imorală, de dispreț față de cetățean, în sensul în care acumulează profituri imense. Ăsta e cuvântul, imense, dar nu face nimic pentru a putea să mai tempereze creșterea, IRCC-ului sau chiar ROBOR-ului. Repet însă, să nu ne așteptăm să rezolve situația, poate doar să atenueze sau îmbunătățească, dar asta înseamnă măsuri imediate. Ce văd eu deocamdată din partea Băncii Naționale? Unii reprezentanți ai băncii publică niște articole, niște studii care de fapt sunt niște truisme pe care noi le știm, le-am discutat și anume ne arată că inflația se bazează pe o creștere a prețului la energie, dar la lucrul ăsta noi le știm. Problema este ce face banca pentru a și îndeplini rolul de arbitru al pieței bancare. Deocamdată, lucrurile astea sunt de palide și sper ca această îngreunare vizibilă a situației materiale și statuate a celor care au credite să fie înțeleasă de bancă ca un pericol extraordinar de important de punere în aplicare a unor teorii pe care abia acum le numim globaliste, care militează spre preluarea proprietății individuale și crearea unui fel de societate socialist primitivă, în care proprietatea să nu mai existe! Nu știu dacă banca este conștientă de așa ceva, dar politica pe care o duce, vrând nevrând, dă apă la moară unei astfel de teorii”, a conchis profesorul Mircea Coșea într-o intervenție la B1TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9763
Diferența 0.0009
Zi precendentă 4.9754
USD
Azi 4.6625
Diferența -0.0114
Zi precendentă 4.6739
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 18-04-2024
EUR flag1 EUR = 4.9763 RON
USD flag1 USD = 4.6625 RON
GBP flag1 GBP = 5.8158 RON
CHF flag1 CHF = 5.1291 RON
AUD flag1 AUD = 3.0043 RON
DKK flag1 DKK = 0.6670 RON
CAD flag1 CAD = 3.3895 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0302 RON
NOK flag1 NOK = 0.4235 RON
SEK flag1 SEK = 0.4281 RON
XAU flag1 XAU = 356.8680 RON
Monede Crypto
1 BTC = 291266.19RON
1 ETH = 14158.43RON
1 LTC = 378.32RON
1 XRP = 2.30RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16958.51 0.23%
BET-BK 3117.49 0.36%
BET-FI 60419.41 0.15%
BET-NG 1209.41 0.16%
BET-TR 35186.85 0.23%
BET-TRN 34375.83 0.23%
BET-XT 1445.33 0.27%
BET-XT-TR 2965.19 0.27%
BET-XT-TRN 2901.71 0.27%
BETAeRO 1059.89 -0.35%
BETPlus 2505.38 0.19%
RTL 37235.01 0.26%

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel