Decizia anulează hotărârea unei instanțe inferioare
Omul de afaceri israelian Beny Steinmetz a fost eliberat din detenție în Atena, după ce Curtea Supremă a Greciei a blocat extrădarea sa în România. Hotărârea contrazice o decizie anterioară a unei instanțe inferioare, care aprobase trimiterea acestuia în România, unde este condamnat la cinci ani de închisoare pentru constituirea unui grup infracțional acuzat de mituirea unor oficiali publici pentru obținerea unor drepturi funciare avantajoase, notează Financial Times..
Avocatul său, Stavros Togias, a confirmat că Steinmetz este acum liber să părăsească Grecia. „Curtea Supremă i-a acceptat apelul, iar domnul Steinmetz este liber începând de astăzi”, a declarat acesta.
O serie de încercări eșuate de extrădare
Steinmetz, în vârstă de 69 de ani, a fost reținut pe aeroportul din Atena în octombrie 2024, la sosirea cu un avion privat. După o eliberare inițială cu restricții, a fost reținut din nou în ianuarie 2025, după ce un complet de judecată a aprobat extrădarea sa în România pentru a-și ispăși pedeapsa.
Nu este prima oară când România încearcă să obțină extrădarea sa. În 2023, Curtea de Apel din Cipru a respins o cerere similară, anulând o hotărâre anterioară ce susținea că condițiile din închisorile românești respectă standardele UE. Și instanțele din Italia și Cipru au refuzat, în trecut, extrădarea sa, adăugând astfel o nouă lovitură pentru autoritățile române în acest caz.
Steinmetz a negat acuzațiile din România, iar echipa sa de avocați susține că dreptul său la libera circulație a fost încălcat prin încercările repetate de a-l judeca pentru aceleași fapte în mai multe jurisdicții.
Legături cu cazul Prințului Paul al României
Condamnarea lui Beny Steinmetz în România este legată de un dosar mai amplu, care îl implică și pe Prințul Paul al României. Acesta a încercat să revendice proprietăți regale după căderea regimului comunist.
Steinmetz ar fi colaborat cu omul de afaceri român Remus Truică și alți parteneri pentru a dobândi proprietăți valoroase, inclusiv Ferma Regală Băneasa, ce aparținuse anterior Casei Regale. Ulterior, parteneriatul cu Prințul Paul s-a destrămat, pe fondul acuzațiilor de corupție și al disputelor juridice. Truică a fost condamnat și el în acest dosar, fiind eliberat anul trecut după ce a executat jumătate din pedeapsa de șapte ani de închisoare.
Probleme juridice și în Elveția
Problemele legale ale lui Steinmetz nu se opresc aici. În ianuarie 2021, o instanță din Elveția l-a condamnat la cinci ani de închisoare și o amendă de 50 de milioane de franci elvețieni pentru corupție legată de obținerea unor drepturi miniere în Guineea. Steinmetz a făcut apel și în acest caz, continuând să-și susțină nevinovăția.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.