Giganții europeni ai petrolului se îndepărtează de energiile regenerabile

Simona Haiduc |
Data publicării:
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

În urmă cu aproape cinci ani, BP a demarat o încercare ambițioasă de a se transforma dintr-o companie petrolieră într-o întreprindere axată pe energie cu emisii scăzute de carbon.

Astăzi, compania britanică încearcă să revină la rădăcini inițiale, ca actor important în sectorul petrolului și gazelor, cu o creștere comparabilă față de cea a rivalilor săi, să relanseze valoarea acțiunilor și să calmeze îngrijorările investitorilor cu privire la viitoarele profituri.

Rivalii, mai exact Shell și Equinor, aceasta din urmă controlată de statul norvegian, își revizuiesc, la rândul lor, în scădere planurile de tranziție energetică stabilite la începutul deceniului.

Un șoc energetic

Această schimbare de direcție reflectă două evoluții majore: șocul energetic provocat de invazia Ucrainei de către Rusia și scăderea profitabilității multor proiecte de energie regenerabilă, în special a celor eoliene offshore, din cauza creșterii accelerate a costurilor, a problemelor legate de lanțul de aprovizionare și a dificultăților tehnice.

Directorul general al BP, Murray Auchincloss, intenționează să investească miliarde de dolari în noi proiecte de petrol și gaze, inclusiv pe coasta americană a Golfului Mexic și în Orientul Mijlociu, ca parte a eforturilor de a îmbunătăți performanțele și de a crește randamentele.

BP și-a încetinit, de asemenea, activitățile cu emisii scăzute de carbon, oprind 18 proiecte de hidrogen cu potențial, aflate în stadii incipiente și anunțând că intenționează să vândă activele din sectorul energiei eoliene și solare. Recent, compania a redus la jumătate echipa sa din Londra care se ocupă de hidrogen din Londra, conform unor surse din companie citate de Reuters.

Shell caută cumpărători

Directorul general al Shell, Wael Sawan, s-a angajat să adopte o abordare strictă pentru a îmbunătăți performanțele și randamentele și pentru a reduce decalajul major de evaluare față de rivalii americani Exxon Mobil și Chevron.

Compania a redus activitățile cu emisii scăzute de carbon, inclusiv proiectele de turbine eoliene plutitoare offshore și cele de hidrogen, s-a retras de pe piețele de electricitate din Europa și China, a vândut rafinării și a slăbit obiectivul de reducere a emisiilor de carbon pentru 2030.

Shell caută cumpărători pentru Select Carbon, o companie australiană achiziționată în 2020, specializată în dezvoltarea de proiecte agricole utilizate pentru compensarea emisiilor de carbon, au declarat pentru Reuters surse apropiate companiei.

Lipsă de competențe?

Unii angajați ai BP se întreabă dacă firma mai are suficient personal cu experiența și competențele necesare pentru a redeveni o mare companie de petrol și gaze. Luat la întrebări,  CEO-ul Murray Auchincloss le-a spus că BP va dezvolta și ar putea extinde producția de petrol și gaze, inversând strategia predecesorului său Bernard Looney, care era axată pe dezvoltarea activelor de energie regenerabilă, reducerea emisiilor și diminuarea treptată a producției de petrol și gaze.

Intervievați de Reuters, unii angajați au exprimat îndoieli că BP are destui ingineri de rezervoare pentru a relansa creșterea producției de petrol și gaze, după ce a concediat sute de angajați din divizia upstream începând cu 2020. Un purtător de cuvânt al BP a refuzat să comenteze aceste informații.

Adaptare la realitățile pieței

Equinor, principalul furnizor de gaz natural din Europa începând cu 2022, a lansat un proces de revizuire a activităților sale cu emisii scăzute de carbon, denumit intern REN Adjust, care implică abandonarea mai multor proiecte aflate în faze incipiente, pentru a se concentra pe proiecte eoliene offshore mai avansate.

Explicându-se, reprezentanții Equinor au declarat că are loc o adaptare la realitățile pieței: „Obiectivul este de a consolida competitivitatea și de a fi la înălțime când industria își va reveni după actualul ciclu de scădere actual”.

Cu toate acestea, companiile nu au renunțat complet la investițiile în energie cu emisii scăzute de carbon, concentrându-se însă pe domenii precum biocombustibilii, despre care cred că pot genera rapid profituri.

Shell, BP și Equinor continuă, de asemenea, să dezvolte unele proiecte eoliene offshore deja în desfășurare și afirmă că ar putea investi mai mult dacă randamentele ar deveni competitive. De asemenea, sunt în lucru proiecte de hidrogen care vor fi utilizate în principal pentru a reduce amprenta de carbon a activităților lor de rafinare.

„Ceea ce observăm este că în această perioadă de tranziție trebuie să atingem același nivel de randament ca în cazul activităților noastre tradiționale, dacă dorim să alocăm capitaluri semnificative pe termen lung,” a declarat Auchincloss agenției Reuters.

Compania franceză TotalEnergies este o excepție, continuând să investească în reducerea emisiilor de carbon și depășind cu mult capacitățile Shell și BP în domeniul energiilor regenerabile.

Un act de echilibru

Încetinirea planurilor de tranziție energetică ale companiilor coincide cu avertismentele conform cărora lumea este pe cale să rateze obiectivul susținut de ONU de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius până la sfârșitul secolului, necesar pentru a evita impactul catastrofal al schimbărilor climatice.

Potrivit lui Rohan Bowater, analist la Accela Research, acest lucru înseamnă că există riscul ca firmele să nu își atingă sau să fie nevoite să revizuiască în jos obiectivele privind reducerea emisiilor.

În timp ce liderii din industrie se concentrează pe creșterea randamentelor pe termen scurt, investind mai mult în petrol și gaze, perspectivele de consum ale combustibililor fosili devin tot mai nesigure.

Investitorii rămân sceptici cu privire la capacitatea giganților europeni din domeniul petrolului de a-și menține profiturile. Acțiunile acestora au avut performanțe mai slabe decât cele ale rivalilor americani, în timp ce investitorii preocupați de mediu deplâng abandonarea energiilor regenerabile.

„Pentru ca planurile de tranziție să fie viabile, companiile au nevoie de stimulente adecvate pentru conducere, un mandat clar din partea acționarilor și o concentrare pe demonstrarea valorii”, a declarat Bowater. „BP, de exemplu, rămâne prinsă între două focuri, încercând să găsească un echilibru între investițiile în emisii scăzute de carbon și așteptările acționarilor.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9732
Diferența 0.0024
Zi precendentă 4.9708
USD
Azi 4.7413
Diferența 0.0081
Zi precendentă 4.7332
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9732 RON
USD flag1 USD = 4.7413 RON
GBP flag1 GBP = 5.9954 RON
CHF flag1 CHF = 5.3047 RON
AUD flag1 AUD = 3.0215 RON
DKK flag1 DKK = 0.6668 RON
CAD flag1 CAD = 3.3339 RON
HUF flag1 HUF = 0.0122 RON
JPY flag1 JPY = 0.0309 RON
NOK flag1 NOK = 0.4268 RON
SEK flag1 SEK = 0.4319 RON
XAU flag1 XAU = 406.8246 RON
Monede Crypto
1 BTC = 482336.43RON
1 ETH = 18563.99RON
1 LTC = 582.09RON
1 XRP = 11.70RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17432.020.25%
BET-BK3242.190.50%
BET-EF944.260.27%
BET-FI61787.091.14%
BET-NG1246.910.38%
BET-TR38441.150.25%
BET-TRN37364.690.25%
BET-XT1498.640.26%
BET-XT-TR3248.730.26%
BET-XT-TRN3164.460.26%
BETAeRO903.070.54%
BETPlus2577.910.27%
RTL38813.360.32%

Comunicate de presa

O finanțare de peste 100 milioane euro

Investiție în viitor: Guvernul și FEI lansează un program pentru inovare

Ministerul Investițiilor și Proiectelor...

Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Florin Barbu / FOTO: Facebook

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, propune investiții majore în agricultură

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel