G-7 susține un plan de plafonare a prețului petrolului rusesc

Oana Pavelescu |
Data publicării:
Vânzările către Europa au scpzut dramatic
Vânzările către Europa au scpzut dramatic

Grupul celor mai industrializate șapte țări (G-7) a declarat că intenționează să implementeze un plafon de preț pentru achizițiile globale de petrol rusesc - o măsură care, speră SUA, va reduce presiunile de pe piața energetică și va diminua veniturile totale ale Moscovei.

"Confirmăm intenția noastră politică comună de a finaliza și de a pune în aplicare o interdicție cuprinzătoare a serviciilor care permit transportul maritim al țițeiului și produselor petroliere de origine rusă la nivel global", au declarat miniștrii de finanțe din G-7 într-o declarație comună. "Furnizarea unor astfel de servicii ar fi permisă numai dacă petrolul și produsele petroliere sunt achiziționate la un preț ("plafonul de preț") stabilit de coaliția largă de țări care aderă la acest plafon de preț și îl pun în aplicare."

Miniștrii au declarat că intenționează să pună în aplicare un plafon de preț în conformitate cu calendarul sancțiunilor Uniunii Europene privind petrolul rusesc, care urmează să intre în vigoare la 5 decembrie. Declarația, în care se menționează că toate țările UE vor trebui să semneze orice modificare a sancțiunilor, nu a oferit o marjă de variație în dolari pentru un eventual plafon de preț.

"Plafonul inițial al prețurilor va fi stabilit la un nivel bazat pe o serie de date tehnice și va fi decis de întreaga coaliție înainte de punerea în aplicare în fiecare jurisdicție", au precizat miniștrii în declarație. "Plafonul de preț va fi comunicat public într-o manieră clară și transparentă."

Planul G-7, care face parte din eforturile mai largi de a pedepsi Rusia pentru invazia militară din Ucraina, ar permite cumpărătorilor de petrol rusesc la un preț plafonat să continue să obțină servicii cruciale, cum ar fi finanțarea și asigurarea pentru petroliere. 

Prețul petrolului a redus ușor creșterile la aflarea veștii că G-7 se apropie de un acord, în timp ce traderii se confruntau cu probabilitatea impunerii unui astfel de regim și cu impactul pe care l-ar putea avea.

Pentru a pune în aplicare un plafon, diplomații vor trebui să convingă națiunile membre ale Uniunii Europene să modifice cea de-a șasea rundă de sancțiuni impuse Rusiei din cauza invaziei din Ucraina - iar acest lucru s-ar putea dovedi în continuare dificil. Acel pachet, care interzice cumpărarea de petrol rusesc începând cu 5 decembrie, a inclus o interdicție privind utilizarea de către țările terțe a companiilor din blocul comunitar pentru servicii financiare și de asigurare legate de petrol. 

Dar rămâne neclar cât de eficient ar fi un regim de plafonare a prețurilor, mai ales că unii dintre cei mai mari cumpărători ai Rusiei nu au fost de acord să se alăture. India este reticentă în a se alătura în mod oficial unui regim de plafonare a prețurilor, deoarece industria sa se teme că ar putea pierde șansa de a cumpăra țiței rusesc la preț redus în favoarea altor cumpărători, potrivit unor persoane familiare cu opiniile firmelor indiene.

Secretarul adjunct al Trezoreriei SUA, Wally Adeyemo, a vizitat India luna trecută, unde a declarat că coaliția pentru plafonarea prețului petrolului rusesc s-a extins și că o serie de țări s-au alăturat, refuzând însă să le numească.

"Va trebui să se ia măsuri destul de ample pentru a se asigura că firmele nu' găsesc modalități de a ocoli limitările de preț", a declarat Richard Watts, director general al companiei de consultanță în domeniul tranzacțiilor cu mărfuri HR Maritime din Geneva. "Aceasta a fost provocarea în cazul sistemului "hrană contra petrol" din Irak în anii 1990. Întrebarea este cum va supraveghea G-7 acest lucru?".

De asemenea, nu va fi ușor să se obțină sprijinul deplin al UE. Ungaria, care a menținut relații mai strânse cu Rusia, a întârziat săptămâni întregi acordul privind pachetul inițial de sancțiuni, în timp ce blocul comunitar încerca să ajungă la un acord cu privire la vizarea sectorului energetic al Rusiei. Budapesta a semnalat că se va opune oricărei limitări a prețului petrolului, ceea ce indică o altă luptă politică potențial incomodă. 

Rusia a declarat vineri că nu va vinde petrol națiunilor care impun un plafon de preț pentru petrolul său. "Pur și simplu nu vom interacționa cu ele pe baza unor astfel de principii non-piață", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul unei conferințe telefonice, adăugând că petrolul rusesc va găsi piețe alternative.

SUA și aliații săi s-au confruntat cu modul cel mai bun de a sancționa Rusia după ce invazia sa a zguduit piețele energetice și a dus la creșterea prețurilor la țiței. G-7 - din care mai fac parte Germania, Marea Britanie, Franța, Italia, Japonia și Canada - s-a angajat la începutul acestui an să limiteze dependența de energia rusă, inclusiv "prin eliminarea treptată sau interzicerea importului de petrol rusesc".

Liderii G-7 au anunțat la summitul din iunie de la Elmau, Germania, că vor examina planul de plafonare a prețurilor. Dar cancelarul german Olaf Scholz insistă că plafonarea prețurilor poate funcționa corespunzător doar dacă este introdusă la nivel global și susținută de mai mult decât de țările G-7. Sprijinul marilor cumpărători de petrol rusesc, cum ar fi India și Turcia, este considerat deosebit de important. 

"Plafonarea prețurilor este lipsită în mod fundamental de impact dacă G-7 nu îi poate convinge pe ceilalți cumpărători principali (China, India, Turcia etc.) să se înscrie", a declarat Christopher Haines, analist global de țiței la consultantul Energy Aspects, într-un răspuns prin e-mail la întrebări. "Cu toții sunt reticenți, în ciuda ofertei de scutire de la sancțiunile financiare și de asigurare a transportului maritim occidentale. Între timp, Rusia va fi hotărâtă să submineze politica atât din motive politice, cât și economice."

Mașina de război a lui Putin încasează suficienți bani din petrol

Oficialii americani au susținut că plafonarea prețurilor ar putea funcționa chiar dacă mulți cumpărători nu se alătură oficial coaliției, deoarece aceștia ar putea folosi sistemul ca pârghie în negocierile contractuale cu Moscova pentru a negocia prețuri mai mici. 

Un alt factor cheie va fi nivelul la care va fi stabilit plafonul de preț. Oficialii americani au sugerat că intenționează să îl fixeze ușor peste costul marginal de producție al Rusiei, potrivit unei persoane familiarizate cu această chestiune, deși nivelul final va depinde în parte de prețul global al petrolului atunci când va intra în vigoare.

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat joi că măsura, dacă va fi adoptată, va reduce veniturile globale din petrol ale președintelui Vladimir Putin, "forțând în jos prețul petrolului rusesc pentru a ajuta la atenuarea impactului războiului lui Putin la pompă".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9764
Diferența 0.0001
Zi precendentă 4.9763
USD
Azi 4.6687
Diferența 0.0062
Zi precendentă 4.6625
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 20-04-2024
EUR flag1 EUR = 4.9764 RON
USD flag1 USD = 4.6687 RON
GBP flag1 GBP = 5.8125 RON
CHF flag1 CHF = 5.1404 RON
AUD flag1 AUD = 2.9982 RON
DKK flag1 DKK = 0.6669 RON
CAD flag1 CAD = 3.3943 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0302 RON
NOK flag1 NOK = 0.4231 RON
SEK flag1 SEK = 0.4259 RON
XAU flag1 XAU = 357.7647 RON
Monede Crypto
1 BTC = 296477.53RON
1 ETH = 14172.12RON
1 LTC = 384.51RON
1 XRP = 2.42RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16838.36 -0.26%
BET-BK 3096.27 -0.44%
BET-FI 59897.97 -0.98%
BET-NG 1205.13 -0.11%
BET-TR 34937.55 -0.26%
BET-TRN 34132.28 -0.26%
BET-XT 1434.84 -0.36%
BET-XT-TR 2943.66 -0.36%
BET-XT-TRN 2880.64 -0.36%
BETAeRO 1055.29 -0.86%
BETPlus 2488.64 -0.26%
RTL 36979.69 -0.22%

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel