FT: Gazprom, vaca de muls pentru oligarhii lui Putin, are probleme majore

DCBusiness Team |
Data publicării:
Alexei Miller, CEO Gazprom, și Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Alexei Miller, CEO Gazprom, și Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru

Vladimir Putin a fost euforic la sfârșitul anului trecut, după ce Gazprom a raportat vânzări record în China, felicitându-l pe directorul general și vechiului cău aliat, Alexei Miller.

Dar laudele președintelui rus, trâmbițate cu mândrie în mass-media de stat, ascund criza care se desfășoară la o companie care se luptă cu pierderea celei mai mari piețe a sa, Europa, arată Financial Times.

Europa a sfidat așteptările prin ruperea dependenței de gazul rusesc, iar monopolul de stat al gazelor - atuul lui Putin atunci când a lansat invazia Ucrainei - a devenit una dintre cele mai mari victime corporative ale războiului.

"Gazprom înțelege că nu va mai avea niciodată o felie la fel de mare și de grasă din plăcintă ca Europa și pur și simplu trebuie să accepte acest lucru", a declarat Marcel Salikhov, șeful Institutului pentru Energie și Finanțe, un think tank rusesc. "Singura cale de urmat acum este să caute surse de venit relativ mai mici și să le dezvolte treptat, adunând firimituri".

Într-un interviu acordat duminică postului de televiziune de stat Rossiya 1, Putin a recunoscut că Rusia a profitat anterior mai mult de pe urma exportului de energie, dar a negat că pierderea a cauzat probleme. "Poate că a fost mai distractiv anterior, dar, pe de altă parte, cu cât depindem mai puțin de energie, cu atât mai bine, deoarece partea non-energetică a economiei noastre este în creștere", a spus el.

Deși Moscova a decis la începutul războiului să reducă livrările de gaze către Europa, o măsură care inițial a crescut prețurile suficient de mult pentru a compensa scăderea exporturilor, efectul a fost de scurtă durată.

2. Gazprom... (gazprom-1_00865600.jpg)

Câștigurile înainte de impozitare au atins un nivel record de 49,7 miliarde de dolari în primele șase luni ale anului 2022, dar au scăzut cu 40% un an mai târziu, în timp ce profiturile nete au scăzut de la aproape 12 milioane de dolari la peste trei miliarde de dolari.

Cercetătorii de la Academia de Științe din Rusia, controlată de stat, au prezis chiar că rezultatele companiei pentru întregul an 2023 vor arăta că aceasta a încetat să mai fie profitabilă.

UE s-a dovedit a fi mai pricepută în a se aproviziona cu gaze alternative decât mulți credeau că este posibil - ponderea Rusiei în importurile de gaze ale blocului a scăzut de la peste 40% în 2021 la 8% anul trecut, potrivit datelor UE - în timp ce prețurile s-au prăbușit de la vârfurile înregistrate în primele zile ale războiului. UE își propune să elimine toate importurile de combustibili fosili din Rusia până în 2027.

Duminică, Putin a declarat că Rusia a făcut față cu bine după ce Europa a încetat să-i mai cumpere gazul, "explorând rute alternative și concentrându-se pe propriile eforturi de gazificare". Dar, în realitate, acestea nu reprezintă un înlocuitor pentru afacerile de export ale UE.

Cu principala sa afacere de export în zdrențe, Gazprom a încercat să găsească noi cumpărători, dar acordurile sale din Asia Centrală și creșterile minore de aprovizionare către China și Turcia vor compensa doar între 5% și 10% din piața europeană pierdută, potrivit lui Salikhov.

3. Comisia Eu... (gazprom_resize_64613100.jpg)

Realizarea oricărei schimbări substanțiale în acest scenariu va necesita investiții enorme în conducte și alte infrastructuri pentru a deservi noi piețe, precum și implicarea partenerilor externi care se grăbesc mai puțin să se angajeze.

Când a început invazia, Gazprom părea să se afle într-o poziție mult mai bună decât alți exportatori de energie din Rusia, având în vedere că gazul țării, spre deosebire de petrolul său, nu era supus niciunei sancțiuni occidentale.

Dar perspectivele sale s-au schimbat în septembrie 2022, când gazoductele Nord Stream au fost distruse de explozii, sistem prin care 40% din exporturile de gaz ale Rusiei ajungeau în  Europa, reducând drastic capacitatea Moscovei de a folosi combustibilul ca pârghie. Moscova și Occidentul s-au acuzat reciproc de sabotaj.

Piața rusă, care a reprezentat întotdeauna o cotă mult mai mare din producția companiei decât cea europeană, a ajutat-o să se mențină pe linia de plutire, dar, în condițiile în care gazul este vândut la un preț mult mai mic pe plan intern, vânzările locale nu pot compensa prăbușirea pieței UE.

4. Gazprom / ... (gazprom-1_12445200.jpg)

Gazprom trebuie să vândă gazul pe plan intern la prețuri reglementate, în timp ce concurenți precum Rosneft și Novatek, companie privată, pot oferi reduceri pentru a atrage cumpărători.

Criticii au sugerat de mult timp că Putin a folosit grupul pentru a direcționa profiturile către acoliții săi - deși subiectul rămâne tabu în Rusia.

În 2018, divizia de investiții a băncii de stat Sberbank a concediat doi analiști de rang înalt după ce aceștia au publicat un raport în care susțineau că Gazprom a optat în mod deliberat pentru proiecte neprofitabile pentru a asigura contracte profitabile pentru companii deținute de apropiații președintelui, Gennady Timchenko și Arkadi Rotenberg.

"Modelul Gazprom, care consta în generarea de profituri excesive în Europa și apoi distribuirea lor între contractori apropiați de Putin ... nu mai există", a declarat Vladimir Milov, un fost ministru adjunct al energiei care a fost arhitectul reformelor Gazprom la începutul anilor 2000 și care a devenit ulterior un asociat al opozantului Alexei Navalnîi, care a murit vineri într-o colonie penală din Arctica, potrivit autorităților ruse.

Principalul beneficiar al profiturilor Gazprom este acum statul rus, care la scurt timp după invazie a impus companiei o taxă lunară suplimentară de 50 de miliarde de rbs până în 2025.

5. Vladimir P... (vladimir-putin_24527400.jpg)

În timp ce exporturile de gaze către China au crescut, volumele rămân relativ mici - Rusia a trimis anul trecut aproximativ 22 de miliarde de metri cubi de gaze către această țară prin conducte, o fracțiune din media anuală de 230 de miliarde de metri cubi pe care a exportat-o către Europa în deceniul de dinaintea războiului din Ucraina.

Compania și-ar putea îmbunătăți perspectivele dacă va ajunge la un acord privind construcția "Puterea Siberiei 2", de 3 550 km, care ar urma să conecteze câmpurile de gaze care au aprovizionat Europa cu China, și o a doua conductă către națiunea asiatică. Cu toate acestea, Beijingul și Moscova nu au ajuns încă la un acord cu privire la proiectul PS2, care va trece prin Mongolia.

Chiar și în cel mai optimist scenariu, construcția PS2 ar dura ani de zile și nu ar compensa vânzările europene pierdute, sunt de acord analiștii independenți și cercetătorii sponsorizați de stat.

Construcția gazoductului va fi, de asemenea, diferită de alte proiecte ale Gazprom, deoarece va fi cel mai probabil finanțată de la bugetul de stat - care s-a bucurat în mod istoric de contribuții generoase din partea companiei de gaze - și nu din profiturile excedentare ale Gazprom.

Între timp, în timp ce exporturile rusești de gaze naturale lichefiate cresc treptat, acestea rămân o fracțiune din livrările de gaze naturale de dinainte de război. Novatek reprezintă cea mai mare parte a exporturilor de GNL ale Rusiei, Gazprom neavând infrastructura specializată pentru a converti și transporta forma lichidă a combustibilului, după ce a pariat pe conducte mai degrabă decât pe tehnologiile de lichefiere la începutul erei Putin.

Afacerea petrolieră a Gazprom, Gazprom Neft, a devenit principalul colac de salvare al companiei, contribuind cu 36% din venituri și 92% din venitul net în prima jumătate a anului 2023. Valoarea de piață a diviziei a depășit-o chiar și pe cea a companiei-mamă anul trecut.

6. Alexei Mil... (alexei-miller-vladimir-putin_67751600.jpeg)

"Petrolul nu este o afacere secundară pentru Gazprom, nu este doar cireașa de pe tort - este întregul strat al acestuia", a declarat Serghei Vakulenko, fost șef de strategie la Gazprom Neft, care este acum cercetător nerezident la Carnegie Russia Eurasia Center.

De asemenea, el a remarcat că dividendele generoase ale Gazprom către acționari, inclusiv către stat, au fost adesea foarte apropiate de suma dividendelor primite de la Gazprom Neft.

Cu toate acestea, el a descris poziția grupului ca fiind "nu grozavă, nu teribilă", insistând că "compania nu este încă în pragul colapsului".

Ron Smith, analist de petrol și gaze la BCS Global Markets, cu sediul la Moscova, a declarat, de asemenea, că poziția financiară a Gazprom nu este încă "catastrofală".

Dar compania se confruntă cu riscul ca norocul și perspectivele sale să nu mai fie niciodată la fel.

"Gazprom nu va mai fi niciodată vaca de muls uriașă pentru cei de la putere", a declarat Milov, fost ministru adjunct al energiei. "În loc să facă profituri excesive, există riscul ca societatea să devină beneficiarul unor subvenții de stat".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.97
Diferența 0.0010
Zi precendentă 4.969
USD
Azi 4.5781
Diferența -0.0004
Zi precendentă 4.5785
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 27-07-2024
EUR flag1 EUR = 4.9700 RON
USD flag1 USD = 4.5781 RON
GBP flag1 GBP = 5.8914 RON
CHF flag1 CHF = 5.1865 RON
AUD flag1 AUD = 3.0027 RON
DKK flag1 DKK = 0.6660 RON
CAD flag1 CAD = 3.3139 RON
HUF flag1 HUF = 0.0127 RON
JPY flag1 JPY = 0.0297 RON
NOK flag1 NOK = 0.4154 RON
SEK flag1 SEK = 0.4235 RON
XAU flag1 XAU = 349.3503 RON
Monede Crypto
1 BTC = 311250.32RON
1 ETH = 14921.36RON
1 LTC = 327.11RON
1 XRP = 2.75RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.86% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.80%
6 luni: 5.85%
12 luni: 5.90%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET18562.570.62%
BET-BK3451.260.29%
BET-EF1000.000.00%
BET-FI60522.910.44%
BET-NG1324.700.60%
BET-TR40567.250.64%
BET-TRN39460.390.64%
BET-XT1582.580.60%
BET-XT-TR3406.050.63%
BET-XT-TRN3319.700.63%
BETAeRO1041.04-0.45%
BETPlus2742.330.56%
RTL40817.270.65%

Opinii

Preț halucinant ca să îți pui prosopul pe plajă

200 de lei ca să stai cu prosopul pe plajă. Românul, mai tare ca francezul de la Saint Tropez

Litoralul românesc continuă să ne surprindă...

Tren deraiat / Foto: Replica Online

Călătoriile cu trenul au devenit sport extrem în România

Căile Ferate din România se mai țin în doar...

Cosmin Marinescu

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel