Dolarul intră într-o ”buclă mortală”. Ce înseamnă pentru criza actuală

DCBusiness Team |
Data publicării:
Magnatul cripto Sam Bankman-Fried a pierdut 94% din averea sa peste noapte
Magnatul cripto Sam Bankman-Fried a pierdut 94% din averea sa peste noapte

Întărirea dolarului dă dureri de cap lumii iar pe baza traiectoriei sale actuale, s-ar putea ca lumea să aibă parte de un disconfort mult mai mare.

Îngrijorările legate de creșterea globală au trimis recent indicele Bloomberg Dollar Index la cel mai puternic nivel înregistrat vreodată, iar dolarul a atins maxime de mai multe decenii în raport cu monede precum euro și yenul.

Dar mișcarea riscă să devină o buclă de feedback care se autoîntărește, având în vedere că marea majoritate a comerțului transfrontalier este încă denominată în dolari, iar o monedă americană mai puternică s-a tradus, din punct de vedere istoric, printr-o lovitură generală pentru economia mondială.

Pe fondul unei inflații peste așteptări și al prețurilor încă ridicate ale materiilor prime, îngrijorarea este că ne așteaptă o "buclă mortală" a dolarului ca niciodată, potrivit lui Jon Turek, fondatorul JST Advisors și autorul blogului Cheap Convexity.

În condițiile în care Rezerva Federală majorează ratele dobânzilor în cel mai rapid ritm din ultimele decenii, spune el, este mult mai puțin clar ce ar putea rupe bucla în următoarele câteva luni.

"Ceea ce face ca această versiune a buclei să fie cu adevărat înfricoșătoare este faptul că e destul de greu de văzut cum aceste întrerupătoare de circuit joacă pe termen scurt", spune Turek într-un nou episod al podcastului Odd Lots. "Avem o problemă europeană, care creează presiune asupra euro, care trimite dolarul mai sus, ceea ce înrăutățește ciclul de producție, care face din nou tot acest lucru. Dar va interveni Fed?".

Desigur, au mai existat perioade de forță notabilă a dolarului înainte - cum ar fi în 2016 sau 2018. Atunci, moneda a câștigat pe măsură ce Fed a încercat să înăsprească politica și s-a oprit odată ce banca centrală și-a menținut poziția. Având în vedere că datele publicate săptămâna trecută au arătat că IPC din SUA a crescut cu 9,1% în iunie de la an la an, Fed are mult mai puțin spațiu de manevră pentru a schimba cursul.

Așadar, întrebarea cheie este în ce măsură dolarul mai puternic reduce înclinația Fed de a majora și mai mult ratele dobânzilor în lunile următoare, ceea ce, la rândul său, ar putea oferi o oarecare ușurare exportatorilor și debitorilor.

"Este un pic cam greu de văzut ce oprește acest lucru. Și cred că cel mai bun răspuns este că s-ar putea opri de la sine", spune Turek. 

Când vine vorba de bucla dolarului, există multe canale de transmisie. Cercetători precum Gita Gopinath, de la Fondul Monetar Internațional, și Hyun Song Shin, de la Banca Reglementelor Internaționale, de exemplu, au arătat că rolul dolarului în comerțul global înseamnă că o monedă americană mai puternică poate duce la o înăsprire a condițiilor financiare globale și la o lovitură pentru investițiile reale. 

De asemenea, moneda americană are o poziție specială pe piețele mondiale. Atunci când investitorii sunt îngrijorați, aceștia tind să se grăbească să se îndrepte spre siguranța activelor denominate în dolari, ceea ce face ca moneda să crească și mai mult. Acesta este unul dintre motivele pentru care dolarul a crescut brusc atunci când piețele s-au prăbușit în martie 2020 și pentru care s-a întărit acum.

Complicarea situației actuale este dată de faptul că principalele bănci centrale din întreaga lume sunt acum în modul de înăsprire sau sunt pe cale să fie. Se așteaptă ca Banca Centrală Europeană să înceapă să majoreze ratele în această lună pentru prima dată din 2011. Germania, în special, se confruntă cu o dublă lovitură economică, deoarece creșterea prețurilor la gazele naturale afectează și sectorul său de producție.

"Ne aflăm într-o lume în care băncile centrale care se confruntă toate cu o inflație peste țintă au o toleranță foarte mică față de o slăbiciune masivă a monedei, deoarece se crede că aceasta nu face decât să amplifice presiunile cu care se confruntă prin creșterea ratelor", spune Turek. "Ne aflăm în acest fel de război valutar inversat, dar cred că băncile centrale pun în mod clar accentul pe rolul monedelor, unele mai explicit decât altele, bineînțeles... Având în vedere natura șocului, are sens ca băncile centrale să aibă o concentrare foarte mare asupra monedei."

Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care banca centrală a Elveției a surprins piața cu o creștere a ratei dobânzii cu 50 de puncte de bază în iunie, prima majorare din ultimii 15 ani. Chiar dacă francul elvețian a fost relativ puternic, susține Turek, "nu a fost suficient de puternic în termeni reali pentru a compensa o parte din inflația peste ținta de inflație pe care chiar și ei o văd". Între timp, la Banca Angliei, Catherine Mann a remarcat într-un discurs de la începutul acestei luni că "o politică monetară mai strictă în SUA tinde să stimuleze inflația în Regatul Unit din cauza lirei sterline mai slabe".

Turek spune că atu-ul ar putea fi China. Creditele din această țară au crescut în iunie, după ce guvernul a dat drumul la stimulente menite să compenseze efectele lock-down-ului Covid-19. Dar, chiar și cu stimulente, este greu ca noile împrumuturi și alte tipuri de relaxare monetară să se transmită economiei reale, având în vedere restricțiile pandemice în curs.

Forța recentă a dolarului este în contradicție cu previziunile făcute la începutul acestui an potrivit cărora invazia Ucrainei și sancțiunile ulterioare ar putea marca un punct de cotitură pentru dolarul american. Pe de altă parte, nu s-a preconizat niciodată că intervalul de timp pentru reducerea rolului dolarului ca monedă de rezervă la nivel mondial va fi unul rapid, iar o creștere dureroasă a dolarului ar putea, în cele din urmă, să încurajeze în continuare țările să caute alternative.

Iar în SUA, bucla dolarului ar putea sfârși prin a face o parte din munca Fed în ceea ce privește combaterea inflației. 

"Ceea ce face ca această versiune a buclei să fie atât de periculoasă este faptul că este o condiție sau o externalitate pe care Fed, în eforturile sale de a reduce inflația și de a o reduce rapid, accentuează de fapt ceea ce cred că este aproape, din punctul lor de vedere, pozitiv", spune Turek.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9764
Diferența 0.0001
Zi precendentă 4.9763
USD
Azi 4.6687
Diferența 0.0062
Zi precendentă 4.6625
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 19-04-2024
EUR flag1 EUR = 4.9764 RON
USD flag1 USD = 4.6687 RON
GBP flag1 GBP = 5.8125 RON
CHF flag1 CHF = 5.1404 RON
AUD flag1 AUD = 2.9982 RON
DKK flag1 DKK = 0.6669 RON
CAD flag1 CAD = 3.3943 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0302 RON
NOK flag1 NOK = 0.4231 RON
SEK flag1 SEK = 0.4259 RON
XAU flag1 XAU = 357.7647 RON
Monede Crypto
1 BTC = 304492.47RON
1 ETH = 14535.86RON
1 LTC = 380.55RON
1 XRP = 2.34RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16904.72 0.13%
BET-BK 3108.94 -0.03%
BET-FI 59912.06 -0.95%
BET-NG 1208.30 0.15%
BET-TR 35075.25 0.13%
BET-TRN 34266.80 0.13%
BET-XT 1439.94 0.00%
BET-XT-TR 2954.13 0.00%
BET-XT-TRN 2890.89 0.00%
BETAeRO 1056.43 -0.75%
BETPlus 2497.76 0.11%
RTL 37123.65 0.17%

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel