Cum ajută Starlik regimurile opresive din lume. Musk se spală pe mâini de orice responsabilitate

DCBusiness Team |
Data publicării:

Eficacitatea Starlink ca instrument de comunicare face ca serviciul de internet prin satelit să fie o țintă pentru o piață neagră în creștere la nivel mondial. 

Starlink al SpaceX își prezintă internetul de mare viteză ca fiind "disponibil aproape oriunde pe Pământ".

În lumea reală, raza sa de acțiune se extinde în țări în care serviciul prin satelit al lui Elon Musk nu are niciun acord de funcționare, inclusiv în teritorii conduse de regimuri represive.

O investigație a Bloomberg News a identificat exemple pe scară largă de kituri Starlink care au fost comercializate și activate ilegal. Modul în care acestea sunt introduse ilegal și marea disponibilitate a Starlink pe piața neagră sugerează că utilizarea abuzivă a acestuia este o problemă globală sistemică, ridicând întrebări cu privire la controlul companiei asupra unui sistem cu dimensiuni clare de securitate națională.

În Yemen, care se află în mijlocul unui război civil care durează de zece ani, un oficial guvernamental a recunoscut că Starlink este utilizat pe scară largă. Mulți oameni sunt pregătiți să sfideze facțiunile beligerante concurente, inclusiv rebelii Houthi, pentru a-și asigura terminale pentru comunicații de afaceri și personale și pentru a se sustrage serviciului de internet lent și adesea cenzurat care este disponibil în prezent.

Sau să luăm exemplul Sudanului, unde un război civil care durează de un an a dus la acuzații de genocid, crime împotriva umanității și la fuga a milioane de oameni din casele lor. În condițiile în care internetul obișnuit nu funcționează de luni de zile, soldații forțelor paramilitare de sprijin rapid se numără printre cei care folosesc acest sistem pentru logistica lor, potrivit diplomaților occidentali.

"Este profund îngrijorător, deoarece este nereglementat și condus de o companie privată", a declarat Emma Shortis, cercetător principal în domeniul afacerilor internaționale și de securitate la Australia Institute, un think tank independent din Canberra, despre sistemul Starlink. "Nu există nicio responsabilitate cu privire la cine are acces la el și cum este folosit".

1. Sateliți... (starlink_15072400.jpg)

Starlink furnizează internet în bandă largă transmis de la o rețea de aproximativ 5.500 de sateliți pe care SpaceX a început să o implementeze în 2019. Cu aproximativ 2,6 milioane de clienți deja, Starlink are potențialul de a deveni o sursă majoră de bani pentru SpaceX, o companie care a început ca o modalitate pentru Musk de a-și îndeplini visul de a explora Marte și care a devenit acum cel mai important contractor din sectorul privat al programului spațial al guvernului SUA și o forță dominantă în domeniul securității naționale.

Musk, până de curând cea mai bogată persoană din lume, a declarat că va exista o limită maximă a banilor pe care îi va face afacerea de servicii de lansare a SpaceX, în timp ce Starlink ar putea ajunge în cele din urmă la venituri de 30 de miliarde de dolari pe an. Starlink plănuiește să lanseze zeci de mii de sateliți suplimentari pentru a conecta locuri care sunt prea îndepărtate pentru banda largă la sol sau care au fost izolate din cauza unor dezastre naturale sau a unor conflicte.

Însă, având în vedere preocupările legate de securitate legate de o companie privată americană care controlează serviciile de internet, SpaceX trebuie mai întâi să încheie acorduri cu guvernele din fiecare teritoriu. Acolo unde nu există niciunul, oamenii "procedează la utilizarea Starlink fără o acoperire adecvată - acest lucru este destul de ilegal și, desigur, nu ar trebui permis, dar este dificil de controlat și de gestionat", a declarat Manuel Ntumba, expert în geospațiu, guvernanță și riscuri în Africa, stabilit la New York.

Noutate de la Bloomberg: Obțineți buletinul informativ Business of Space, o privire săptămânală asupra poveștilor din interiorul investițiilor dincolo de Pământ.

2. Antenă Sta... (antena-starlink_56864800.jpg)

În Asia Centrală, unde afacerile Starlink sunt rare, o acțiune guvernamentală de reprimare a terminalelor ilicite în Kazahstan în acest an abia dacă a reușit să afecteze utilizarea acestuia. Tot ceea ce a făcut a fost să ducă la creșterea prețurilor pe piața neagră, potrivit unui comerciant care importă echipamentul și care nu a dorit să vorbească public de teama unor represalii. Înainte de intervenția guvernului, clienții puteau să cumpere echipamentele companiei și să le expedieze prin intermediul serviciului poștal local, a declarat comerciantul.

SpaceX nu a răspuns atunci când i s-a cerut să comenteze o listă scrisă de întrebări transmise joi. "Dacă SpaceX obține informații că un terminal Starlink este folosit de o parte sancționată sau neautorizată, investigăm afirmația și luăm măsuri pentru a dezactiva terminalul, dacă se confirmă", a declarat compania într-o postare pe X în februarie.

Piața neagră în creștere pentru Starlink a apărut în regiunile cu conectivitate inegală, unde atracția unui internet de mare viteză și fiabil într-un pachet ușor de utilizat este puternică atât pentru întreprinderi, cât și pentru consumatori.

În multe privințe, eficacitatea Starlink ca instrument de comunicare este cea care a făcut din el un subiect atât de sensibil. Armata SUA este un client: Forțele Aeriene au testat terminalele în Arctica, numindu-le "fiabile și performante".

Aceleași proprietăți l-au făcut vital pentru armata ucraineană în apărarea sa împotriva forțelor rusești invadatoare. SpaceX a furnizat tehnologia Kievului în primele zile ale invaziei rusești, iar Starlink a devenit de atunci crucial pentru infrastructura de comunicații ucraineană. Ulterior, Departamentul american al Apărării a încheiat un acord cu Starlink pentru a furniza echipamente Ucrainei, ale cărui condiții nu au fost făcute publice.

3. Starlink d... (starlink_96202900.jpg)

Apoi, în luna februarie a acestui an, Ucraina a declarat că Rusia a desfășurat Starlink în cadrul propriilor eforturi de război, în timp ce postări neverificate pe X, rețeaua de socializare a lui Musk, păreau să arate soldați ruși care despachetau kituri. Doi democrați din Camera Reprezentanților i-au scris o scrisoare președintelui SpaceX, Gwynne Shotwell, presând-o cu privire la afirmațiile Ucrainei. "Din câte știm noi, niciun Starlinks nu a fost vândut direct sau indirect Rusiei", a scris Musk pe X.

Incertitudinea cu privire la locul de aterizare a antenelor de satelit este cea care îi îngrijorează pe oficialii din domeniul securității din întreaga lume.

Kiturile Starlink sunt vândute pentru a fi utilizate în Venezuela, unde persoanele și entitățile fac obiectul sancțiunilor americane de aproape un deceniu, cel mai recent sub regimul autoritar al președintelui Nicolas Maduro. O hartă a zonelor de acoperire de pe site-ul web al Starlink arată națiunea sud-americană înnegrită. Cu toate acestea, anunțurile de pe rețelele de socializare promovează oferte de pachete pentru echipamentele Starlink, care sunt disponibile pe scară largă și sunt admirate pentru fiabilitatea și portabilitatea lor într-o țară cu ferme de vite și mine de aur izolate.

SpaceX ar trebui să poată împiedica utilizarea de către Rusia a Starlink în Ucraina ocupată, deoarece "practic fiecare emițător poate fi identificat", a declarat Candace Johnson, director la NorthStar Earth & Space Inc, o companie din Montreal care în ianuarie a lansat cu succes patru sateliți - pe o rachetă a concurentului Rocket Lab USA Inc. de la SpaceX - pentru a identifica și urmări obiecte în spațiu.

"Trebuie să existe mai multă responsabilitate: față de țara ta, față de compania ta, față de acționarii tăi, față de părțile interesate", a spus Johnson, care este, de asemenea, partener la Seraphim Capital, o firmă de capital de risc care investește în startup-uri spațiale.

În Africa de Nord, utilizarea Starlink în Sudan arată cum ajung terminalele într-o țară supusă sancțiunilor internaționale.

În Sudan nu există internet de la începutul lunii februarie. Atât forțele armate sudaneze, cât și forțele de sprijin rapid s-au acuzat reciproc de întreruperea serviciului, în timp ce directorul executiv al operatorului de telefonie mobilă Zain Sudan a declarat că inginerii companiei sale au fost împiedicați să ajungă în anumite părți ale țării pentru a reconecta rețeaua din cauza insecurității și a lipsei de combustibil.

4. Elon Musk... (elon-musk-la-twitter_75249900.jpg)

Pentru a ocoli pana de curent, membri ai RSF și proprietari de afaceri locali au introdus ilegal dispozitive Starlink în regiunea Darfur din Sudan, folosind o rețea organizată care a înregistrat unitățile în Dubai înainte de a le transporta în Uganda cu avionul și apoi pe șosea în Sudan prin Sudanul de Sud, potrivit interviurilor cu diplomați occidentali și proprietari de afaceri care folosesc dispozitivele.

Minerii de aur din zonele îndepărtate de-a lungul granițelor Sudanului de Sud și ale Republicii Centrafricane au primit servicii Starlink chiar înainte de război de la comercianții care lucrau în orașul Nyala din Darfur de Sud. Starlink precizează pe site-ul său de internet că o "dată de serviciu este necunoscută în acest moment" pentru Sudan.

Haroun Mohamed, un comerciant din Nyala care transportă bunuri peste graniță către Ciad și Sudanul de Sud, a declarat că utilizarea Starlink de către soldații RSF și civili a fost larg răspândită. "De la izbucnirea războiului din Darfur, mulți oameni aduc dispozitive Starlink și le folosesc pentru afaceri", a spus el. "Oamenii plătesc între 2 și 3 dolari pe oră, așa că este o afacere foarte bună".

În Africa de Sud, unde s-a născut Musk, guvernul nu a aprobat încă cererea de funcționare a Starlink. Dar acest lucru nu a împiedicat un comerț înfloritor de terminale acolo. Grupurile de pe Facebook prezintă furnizori care se oferă să cumpere și să activeze kiturile în Mozambic, unde este licențiat, și apoi să le livreze peste graniță către clienții sud-africani.

La data de 28 noiembrie, existau destui utilizatori ai serviciului în această țară, astfel încât autoritatea de reglementare a simțit nevoia să emită o declarație prin care să le reamintească oamenilor că Starlink nu are licență pentru Africa de Sud. Utilizarea ilegală ar putea duce la amenzi de până la 5 milioane de ranzi (265.000 de dolari), sau 10% din cifra de afaceri anuală.

Autoritățile de reglementare din alte țări din Africa au emis avertismente similare. În decembrie, Autoritatea Națională pentru Comunicații din Ghana a emis o declarație prin care cerea ca orice persoană implicată în vânzarea sau operarea serviciilor Starlink în țară "să înceteze și să se retragă imediat".

În Zimbabwe, autoritățile au amenințat cu raiduri ca răspuns la publicitatea online pentru echipamente Starlink, a raportat ziarul H-Metro în ianuarie. Prețurile pentru echipamentul Starlink pe piața neagră variau între 700 și 2.000 de dolari, potrivit blogului local de tehnologie Techzim. Oficialii guvernamentali din Ghana și Zimbabwe au declarat recent că speră să permită servicii licențiate.

Țările au motive diferite pentru a refuza să coopereze cu Starlink, inclusiv stipularea ca acesta să aibă un partener local și preocupări legate de utilizarea datelor.

În prezent, serviciul Starlink este disponibil - în mod legal - în opt țări din Africa Subsahariană, iar compania americană are planuri mari de a-și mări baza de utilizatori. Aceasta colaborează cu parteneri locali de marketing, cum ar fi Jumia Technologies AG, o companie de comerț electronic susținută de Pernod Ricard SA, care a încheiat un acord pentru a vinde echipamente Starlink pentru uz rezidențial în Nigeria și Kenya. Cererea a fost semnificativă, primul transport către Nigeria fiind vândut în câteva ore, potrivit directorului comercial Hisham El Gabry.

6. -imagine fara descriere- (starlink_16619900.png)

"Jumia este conștientă de faptul că există unii distribuitori neoficiali ai acestor kituri", a declarat El Gabry într-un interviu. Deși numărul de dispozitive nu este încă la un nivel alarmant, "este un punct de discuție între noi și Starlink că acest lucru trebuie adus sub control", a spus el.

Jumia verifică clienții și anulează comenzile dacă acestea merg către comercianți sau surse neverificate, potrivit lui El Gabry. În timp ce "acel dispozitiv ar putea ajunge în cele din urmă la actori răi", Starlink poate monitoriza de unde se conectează aceste dispozitive. "Dacă își dau seama că se conectează de la un anumit grup militant, de exemplu, pot impune acest control", a spus el.

Un grup de pe Facebook al persoanelor care se plângeau că au fost deconectate sugerează că Starlink a dezactivat recent o parte din echipamentele introduse ilegal în Africa de Sud. Cu toate acestea, grupurile de pe rețelele de socializare indică o soluție de rezolvare, cu terminale reînregistrate într-o țară precum Malawi și reactivate. Clienții pot utiliza apoi serviciile de roaming ale Starlink, cu un abonament plătit prin intermediul site-ului web.

Compania oferă un serviciu de roaming global cu o taxă lunară de 200 de dolari. Clienții din Africa de Sud se pot aștepta să plătească aproximativ 12.000 de rand (630 de dolari) pentru un kit.

În Venezuela, clienții ocolesc în mod similar interdicția plătind planul de servicii globale cu ajutorul unui card de credit internațional, potrivit unor persoane familiarizate cu piața, care au declarat că utilizarea acestuia este acum "normalizată".

Administrația președintelui Joe Biden ar putea înăspri controalele la export care se aplică Starlink pentru a le ține departe de mâinile adversarilor americani, potrivit unui fost oficial guvernamental american. Un consultant în domeniul securității care oferă instruire companiilor cu privire la aceste restricții a declarat că adevărata cheie este încercarea de a geolocaliza kiturile atunci când acestea sunt pornite și blocarea celor care încalcă controalele de export ale SUA. Acest lucru ar necesita cooperarea din partea companiei, a declarat persoana respectivă, care a cerut să nu fie numită, discutând chestiuni sensibile din punct de vedere comercial legate de securitatea națională.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că constelațiile de sateliți precum Starlink sunt un instrument cheie pentru a oferi conectivitate și pentru a reduce decalajele digitale. "Încurajăm companiile să ia măsurile adecvate pentru a solicita licențe pentru a opera în națiuni din întreaga lume", au spus aceștia.

Între timp, SpaceX oferă asigurări unor țări că va colabora cu acestea pentru a nu permite ca serviciile sale Starlink să ajungă în anumite zone.

SpaceX a dat asigurări Israelului că poate geolocaliza și opri terminale individuale atunci când detectează o utilizare ilegală, potrivit unui oficial guvernamental israelian.

În Yemen, între timp, kiturile Starlink sunt puse în vânzare în mod deschis pe rețelele de socializare, cumpărate în țări precum Singapore sau Malaezia, apoi activate în roaming. Clienții plătesc prin transferuri bancare în alte țări sau în portul de sosire. Prețurile sunt mai mari în zonele controlate de Houthi, a declarat un vânzător care a cerut să nu fie numit din motive de siguranță. Acest lucru se datorează faptului că telecomunicațiile sunt controlate de Houthis, care profită de pe urma veniturilor și care au avertizat că vor fi luate "măsuri severe" împotriva celor care vor fi prinși folosind Starlink.

Grupurile de pe Facebook și WhatsApp oferă echipamentul în orice caz - împreună cu sfaturi despre cum să ascundă antena.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.97
Diferența 0.0010
Zi precendentă 4.969
USD
Azi 4.5781
Diferența -0.0004
Zi precendentă 4.5785
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 27-07-2024
EUR flag1 EUR = 4.9700 RON
USD flag1 USD = 4.5781 RON
GBP flag1 GBP = 5.8914 RON
CHF flag1 CHF = 5.1865 RON
AUD flag1 AUD = 3.0027 RON
DKK flag1 DKK = 0.6660 RON
CAD flag1 CAD = 3.3139 RON
HUF flag1 HUF = 0.0127 RON
JPY flag1 JPY = 0.0297 RON
NOK flag1 NOK = 0.4154 RON
SEK flag1 SEK = 0.4235 RON
XAU flag1 XAU = 349.3503 RON
Monede Crypto
1 BTC = 310048.62RON
1 ETH = 14889.31RON
1 LTC = 326.10RON
1 XRP = 2.73RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.86% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.80%
6 luni: 5.85%
12 luni: 5.90%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET18562.570.62%
BET-BK3451.260.29%
BET-EF1000.000.00%
BET-FI60522.910.44%
BET-NG1324.700.60%
BET-TR40567.250.64%
BET-TRN39460.390.64%
BET-XT1582.580.60%
BET-XT-TR3406.050.63%
BET-XT-TRN3319.700.63%
BETAeRO1041.04-0.45%
BETPlus2742.330.56%
RTL40817.270.65%

Opinii

Preț halucinant ca să îți pui prosopul pe plajă

200 de lei ca să stai cu prosopul pe plajă. Românul, mai tare ca francezul de la Saint Tropez

Litoralul românesc continuă să ne surprindă...

Tren deraiat / Foto: Replica Online

Călătoriile cu trenul au devenit sport extrem în România

Căile Ferate din România se mai țin în doar...

Cosmin Marinescu

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel